Jorma Nordlin

Ulkoministeri kannattaa aborttia, tästä on yleisesti vallalla väärä käsitys

Populismissa on se ovelaa, että siinä voidaan tarvittaessa hämärtää, mikä on se varsinainen kanta asiaan. Näin sitten voidaan väittää samassa asiassa täysin vastakkaisten kantojen osalta tarvittaessa jopa samaan aikaan, että kanta on ollut aina tiedossa ja olen ollut pitkään sitä mieltä. Itse asiassa siitähän on tullut vallitseva puolustautumistapa kun selitellään, ettei mielipide ole mikään uusi ja se on ollut aina tiedossa.

Aborttikysymyksessä on oleellista sillä, millä niistä saman poliitikon vastakkaisista kannoista on oikeasti merkitystä. Oikeasti merkitystä on sillä , mitä mieltä on hallituksen jäsenenä. Sehän on juuri ratkaisevaa miksi äänestäjät äänestävät vaaleissa. He etsivät luotettavia vaihtoehtoja, jotka pitävät sen linjansa. Muutoinhan olisi saman tekevää, vaikka edustajat arvottaisiin eduskuntaan.

Populismi eettisten ja moraalisten kysymysten kanssa ajaa äkkiä päin seinään. Esimerkiksi kannattaa elämän pyhyyttä ja siten vastustaa aborttia yksityishenkilönä, mutta kannattaakin aborttia hallituksessa
Jos Suomessa olisi kuolemantuomio, niin vastustaisi kuolemantuomiota yksityishenkilönä, mutta kannattaisikin sitä hallituksessa. Näin joustavasti sitä moraalia voi politiikassa venytellä, mutta meneekö se äänestäjille läpi. Ei näytä menevän ainakaan aborttikysymyksessä, kun puolueiden kannatusmittauksia seuraa.

Toinen mielenkiintoinen ilmiö on tahallinen osittainen, tai kokonaan väärin ymmärtäminen. Mitähän se oikeuskanslerin Soini-lausunto tarkoittaakaan? Lukekaapas se ja yrittäkää ymmärtää mitä siinä sanotaan. Siitä on nyt tahallista ainakin osittaista väärintulkintaa, jossa on tietoisesti jätetty pois ne omaa tulkintaa heikentävät asiat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Näin Soini vastasi syytöksiin: ”Vakaumukseni ei huutelemalla muutu miksikään”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/c20afa63-d7be-...

Arvokysymys, jossa ministeriaudin penkki määrittää sen minkä arvon kyydissä sitä menee Audissa.

Elämän ja kuoleman kysymyksessä moraali venähtää kuoleman puolelle, kun saa hyvät liksat ja ministerin paikan. Niin isosta ja tärkeästä eettisestä ja moraalisesta kysymyksestä on kysymys, jossa vakaumuskin keikahtaa tilipussin mukaan.

"Terhon mielestä ”vihervasemmisto hyökkää ihmisoikeuksia vastaan” esittäessään epäluottamusta ulkoministeri Timo Soinille (sin). Esitys luettiin tänään eduskunnassa ja sen syynä ovat Soinin abortinvastaiset kannanotot."

Ulkoministerillä on ihmisoikeudet liittyen aborttiin istuessaan hallituksessa ja yksityishenkilönä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259275-sampo-terh...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos oikeasti voisi niinkin isoissa kysymyksissä kuin abortti ajella kaksilla eri rattailla hallituksessa ja yksityishenkilönä, niin mahtuu istumaan minkälaiseen hallitukseen tahansa. Silloin ei ole mitään väliä mitä hallitus edustaa, jos vain kelpaa mukaan. Koska yksityishenkilönä sitten voisi selitellä ihan muuta. Saisi ministerin edut. Äänestäjien näkökulmasta asia näyttääkin aivan absurdilta.

Mutta jos kiukuttelee sananvapautensa puolesta tässä asiassa ja on luvannut Sipilälle ja Orpolle parantaa tapansa, niin mihin on silloin oikeasti sitoutunut?

Mikä on sinisten eduskuntaryhmän kanta? Puolueen puheenjohtaja, joka on hallituksen jäsen ei ole myöskään kovin vahvasti sitoutunut hallituksen pelisääntöihin kiukutellessaan sananvapaudesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni asennoitumisesi ei ole oikea, sillä eihän kukaan voi lähteä siitä, että ei voisi politiikassa mihinkään ryhmään tai hallitustyöhön osallistua, ellei jokainen ole jokaisesta asiasta täsmälleen samaa mieltä.

Aborttihan ei ole millään tavoin tämänhetkisen hallituksen agendalla, joten ei Soinilla ole ollut mitään syytä olla osallistumatta hallitukseen alun alkaen. Aborttilaki on osa suomalaista lainsäädäntöä, joka on tehty jo paljon aikaisemmin ennen kuin nykyinen hallitus muodostettiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Aborttihan ei ole millään tavoin tämänhetkisen hallituksen agendalla, joten ei Soinilla ole ollut mitään syytä olla osallistumatta hallitukseen alun alkaen. Aborttilaki on osa suomalaista lainsäädäntöä, joka on tehty jo paljon aikaisemmin ennen kuin nykyinen hallitus muodostettiin."

Viimeksi Alma Median puheenjohtajatentissä Sipilä korosti hallituksen kantaa tässä. Hallituksen agendalla on selvästi, nykyinen aborttilinja. Soini on tehnyt selvän arvovalinnan itselleen niin tärkeän eettisen kysymyksen kanssa ja hyväksynyt sen aborttilinjan mitä tuleva hallitus aikoo pitää, kun istui hallitukseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Määrittelemälläsi tavalla kaikki asiat, jotka nykylainsäädännössä ovat säädettyjä ja joiden kohdalla ei olla esittämässä lakimuutosta, ovat vastaavasti hallituksen agendalla. Jos mistä tahansa muusta asiasta kysyttäisiin Sipilältä ja hän vastaisi, että hallitus on nykylain kannalla, niin sekö sitten määrittelisi sen, että kyseinen asia on hallituksen agendalla?

Kyllä poliitikko voi mennä hyvällä omallatunnolla hallitukseen, vaikka ei kaikkia pykäliä Suomen lainsäädännössä kannattaisikaan. Päinvastaisessa tapauksessa sinne tuskin pystyisi menemään kukaan. Jokaisella on mielessä asioita, joiden osalta hän ehkä haluaisi lakia muutettavan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Ministeriksi haluava joutuu miettimään itsensä kanssa kaikki ne moraalisesti itselle tärkeät asiat sen hallitusvaihtoehdon osalta joka on tarjolla. Se on selvä. Tekee siinä arvovalintansa. Jos hallitus kannattaa vallitsevaa linjaa, niin hallitukseen liittyvä kannattaa sitä myös hallituksen jäsnenenä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Aborttiasia ei millään tavalla ollut tapetilla tai keskustelun aiheena silloin, kun hallitusta muodostettiin. Ei ole mitään syytä ajatella, että Soinin olisi tästä yhdestä sattumanvaraisesta asiasta ennen hallitukseen menoaan pitänyt tulla kysyneeksi jokaiselta toiselta ministeriltä heidän kantaansa asiaan.

Kuten sanoin, esittämälläsi logiikalla hallitukseen ei pitäisi mennä kenenkään, jolla on mielessä jokin Suomen lain kohta, johon ei ole tyytyväinen, ellei hallitus sitten nimenomaisesti pureutuisi tämän lain muuttamiseen. Mutta sellaisia lainkohtia voi olla satoja ja tokihan jokaista hallitusta muodostettaessa käydään läpi lähinnä vain sen hetkiset suuret linjat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset