Jorma Nordlin

Olen syyslomalla Wienissä, olut on 4,3€, Helsingissä se on 7-8€

Helsinki on niin paljon Wieniä parempi kaupunki, joten helsinkiläiset mielellään maksavat oluesta noin kaksi kertaa enemmän. Suurin osa hinnasta on veroja, joten saamme erittäin hyviä julkisia palveluja, koska maksamme niin hyvin veroja. Nyt on siis kyse Wienin keskustan hinnoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaisen keskustelun kestoaihe vuosikymmenestä toiseen: viinan hinta!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Hyvin usein aloitetaan puhumalla ruuan hinnasta, ja päädytään muutaman kommentin jälkeen puhumaan oluen ja viinien hinnoista. Eivät ne kuulkaas ole ruokaa.

Tavallisena maantiematkailijana en ole löytänyt Ruotsista, Tanskasta Saksasta, Hollannista, Belgiasta, Ranskasta, Italiasta, Itävallasta ja Sveitsistä mitään oleellista, joka olisi oleellisesti halvempaa kuin Suomessa.

No, ehkä eteläisimmissä maissa hotellit, mutta siihenkin on hyviä syitä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Viinan hinta on hyvä esimerkki. Asumiskulut on toinen hyvä esimerkki. Helsingissä on jotain monin verroin parempaa ja erityislaatuista verrattuna muihin merkittäviin Euroopan kaupunkeihin, koska täällä on paljon kalliimpaa.

Pekka Iiskonmaki

Praha on oluen ystävän paratiisi.

Suomi menettää kymmeniätuhansia työpaikkoja korkealla alkoholiverolla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paikallisen oluen hinnassa tulee ottaa huomioon matkan hinta sinne Wieniin.

Luonnollisesti mitä enemmän blogisti nyt olutta siellä juo, sitä halvemmaksi sen nauttiminen suhteellisesti tulee.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ajattelen asiaa paikallisten näkökulmasta siellä ja paikallisten näkökulmasta Helsingissä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Veikkaanpa, että moni suomalainen tuntee ulkomaalaisten kanssa tekemisissä ollessaan ylpeyttä maamme korkeasta hintatasosta -- aivan kuin se tekisi meistä tavallisista tallaajista varakkaampia!

Tuohon samaan kuvioon kuuluu se, että Suomessa ei käytetä yhden eikä kahden sentin kolikoista ("Meillä ei penneillä pelata!") eikä pankkiautomaatista saa nostettua alle 20 euron summaa.

Se, että tavallisen köyhälistönkin rinta paisuu ylpeydestä kaarelle kun voi ulkomaalaisille leuhkia tuollaisella, kertoo selvää kieltään siitä, miten riistetty/sorrettu kansanosa samastuu riistäjiensä etuihin, joita sitten kutsutaan "koko kansan eduksi".

Taas kerran suosittelen lukemaan Paulo Freiren kirjan "Sorrettujen pedagogiikka".

(P.S. Jos joku haluaa nähdä asiassa jotain positiivista ihan älykkäin perustein, niin se voisi olla vaikkapa se, että jos korkea hintataso todellakin johtuu korkeasta verotuksen tasosta, niin silloin ilmiö kuvastaa hyvinvointiyhteiskunnan vahvaa tasoa. Hyvinvointipalvelut nimittäin kustannetaan verovaroilla. Sitten suomalaiset piltit saavat tilaisuuden oppia koulussa asioita, jotka tuovat PISA-kunniaa maallemme.)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eräs itävaltalainen bisneskollegani kertoi kerran wieniläisessä yökerhossa, että omistaja oli joutunut syytetyksi huijaamisesta, kun hän oli lirauttanut vodkaa tuoremehun sekaan asiakkaan ostaessa pelkkää tuoremehua. Kyseinen asiakas oli juonut jo joitakin vodkatuoremehupaukkuja illan mittaan ja baarimikko uumoili, ettei hän viimeiseksi kotiinlähtöjuomakseen tilaamansa tuoremehun kohdalla olisi huomannut, että tuoremehu on blandattu vodkalla ja hän veloitti siitä kuitenkin sitten täyden tuoremehun hinnan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Totta töriset. Muutama vuosi sitten olin ystäväni kanssa Espanjassa käymässä. Baarissa hän tilasi oluen ja minä appelsiinituoremehun. Olut oli melkein puolet halvempi kuin tuoremehu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

45km:n päässä Wienistä, aivan maan pääkaupungin keskustassa, et joutuisi maksamaan oluestasi puoltakaan Wienin hinnasta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mieleeni muistuu kaveri, joka Prismassa kovaan ääneen valitti suomalaisen ruuan kalleutta. Ostoskärryssä hänellä oli rutosti olutta ja pari kartonkia tupakkaa. Eikä mitään muuta.

Mutta suomalainen mittaakin yhä kaiken käyttäen pelkästään alkoholia mittayksikkönä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Aika paljon on Suomessa kahdessa vuodessa tapahtunut, jos Suomi ei yhtäkkiä olekaan huomattavan kallis kuluttajalle.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2016062321773557_...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Käy luonnontieteellisessä museossa katsomassa Latimeriaa ja mietiskele, kuinka kauan se on maapallolla ollut.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Aikoinaan joskus -80-luvulla työskennellesäni Neuvostoliitossa sai suomalaisilla kuudenkympin lenkkareilla 10 pulloa Spenisnaja (ruoho) votkaa. Silloin se oli suomalaiselle "paukun ottajalle" unelmamaailma. Ei siinä suomalaisen silmissä Neuvostoliiton rapistunut ulkokuori yhtään häirinnyt.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko kommentoijien mielestä Suomi niin hyvä maa, että mielellänne maksatte paljon enemmän, kuin muualla?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kun nyt ruuan hinta nousi kommenteissa esiin, niin ruuan hinnalla ei ole paljonkaan elinkustannuksissa merkitystä. Suurin osa elinkustannuksia on asumiskustannukset.

Yksi henkilö käyttää pääkaupunkiseudulla ruokaan noin 200-300€/kk ja maksaa vuokraa 700-900€/kk.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asumiskustannusten kalleudella Suomessa muun Euroopan valtavirtaan verrattuna on ymmärrettävä syynsä.

Suomi sijaitsee kokonaan arktisella alueella ja vähäväkinen kansa, jonka esi-isät aikoinaan ovat tänne periferiaan jostain kumman syystä harhautuneet, pyrkii johdonmukaisesti siirtymään aina vaan etelämmäksi maantieteellisesti käytettävissä olevalla alueella. Se aiheuttaa asuntopulaa ja uusasuntotuotantoa tietyllä rajoitetulla alueella, jonne suurin osa pyrkii asettumaan.

Suomi on siis kärjistetysti ilmaisten "normaaleihin" maihin verrattuna arktinen erämaa, jossa on keinotekoisesti pyritty luomaan sivilisaation edellyttämää infrastruktuuria kalliilla kustannuksilla, joiden kalleuteen erityisvaatimukset rakentamisessa vielä antavat lisäsyynsä.

Jos Huippuvuorilta löydettäisiin niin paljon luonnonrikkauksia, että sinne muuttaisi yhtäkkiä miljoona norjalaista, niin heitä varten rakennettava moderni kaupunki katuineen, museoineen, yökerhoineen, läpi vuoden lämpiminä pysyvine prameine asuntoineen tulisi olemaan ylivertaisesti maailman kallein kaupunki asumiskustannuksiltaan.

Jos ajatellaan vaikkapa Saksan tai Italian tilannetta, niin niissä maissa liki 90% ihmisistä, joita on maantieteellisesti noin Suomen kokoisella alueella yli kymmenkertainen määrä, asuu koko elämänsä 50 kilometrin säteellä synnyinpaikastaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jorma (ja Pekka tietysti), tärkeä ja tuore tiedotus:

Tbilisi/Batumi: oluttuoppi 4 laria (1,3 euroa).

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Poliitikot ovat päättäneet, siis ne joita äänestämme, että Suomessa
pitää kaikesta maksaa Suomi-lisää, jotta esimerkiksi maailma pelastuu.
EU-jäsenyys on vain sivuraide, Espanjan Lidlissä safka on melkein
40 % halvempaa. Käytännössä sama hintasuhde kuin 20 vuotta sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset