Jorma Nordlin

Eikö ulkoministeriössä saa kehua naisen hiuksia tai pukeutumista?

Yle uutisoi ulkoministeriön työntekijöiden syyttävän johtoa häirintään puuttumisen laiminlyönneistä ja vähättelystä.

Esimerkeiksi häirinnästä oli nostettu myös kauniiden hiuksien, tai pukeutumisen kehuminen. Voikohan työkaverin kehumisesta saada varoituksen? Helpommalla pääsee, kun ei puhu mitään muuta kuin ainoastaan työasioita.

"Tyypillisemmät tapaukset ovat verbaalisella puolella, ne ovat tällaista vähättelyä. Lisäksi kiinnitetään huomiota, esimerkiksi sanotaan että sinulla on kauniit hiukset tai olet pukeutunut tänään epätavallisen kauniisti, Lehtonen sanoo."

Suomessa on tapana ylireagoida asioiden kanssa. Näemmekö kohta vastareaktiona työpaikoilla kyltit, jossa lukee: "Työkaverin kehuminen on sallittua".

Häirintään liittyvissä asioissa näyttää suhteellisuudentaju karkaavan.


YLE: "Ulkoministeriön työntekijät syyttävät johtoa laiminlyönneistä: Häirintään ei puututa ja sitä vähätellään"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nämä virtaukset menevät yhteiskunnassa aalloittain ja siinä vaiheessa, kun mennään yli inhimillisen normaalin, niin tulee vastavoima, joka vie taas toiseen suuntaan.

Kautta vuosikymmenten on mollattu suomalaisia miehiä siitä, että "he eivät puhu eivätkä pussaa" ja kehuttu etelämaalaisia siitä, että he osaavat imarrella naisia. Joskus 80-luvulla Suomen hallituksessa käsiteltiin vaavissaan ongelmaa siitä, että Suomi on liian epäeroottinen maa elää. Alettiin pohtia jonkinlaisen flirttaukampanjoinnin järjesteämistä. Tämä sai näkyvyyttä ulkomaita myöten, hiukan huvittuneessa hengessä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Häirintään liittyvissä asioissa näyttää suhteellisuudentaju karkaavan."

Peräänkuuluttaisinkin kovasti miesten vastareaktiota tähän hulluuteen. Naiset ovat outoja - jos niitä ei huomaa, se on pahasta, mutta jos ne huomaa, niin sekin on pahasta.

Naisilla on myös metka tapa vaatia asioita. Nyt vaaditaan naisvaltaisille aloille enemmän palkkaa, vaikka niihin on nykyään uskaltautunut jo suuri joukko myös miehiä, joten miksi ei vaadittaisi vain niille aloille tai niiden alojen työntekijöille palkkaa lisää.

Naiset haluavat tasa-arvoa, mutta samaan aikaan he polkevat miesten oikeuksia sumeilematta. Nainen vaatii ja nyt, kun miehet eivät, syytetyksi tulemisen pelossa, uskalla tehdä mitään vastatakseen tähän poljetuksi tulemiseensa, niin femakot pilaavat kohta koko yhteikunnan.

Mitä pahaa olisi, jos elämä jatkuisi miesten ja naisten välillä pienen flirtin ja kesknäisen kisailun merkeissä ja nainen haluaisi olla edelleennainen ja mies saisi olla mies. Maailma olisi paljon mielenkiintoisempi paikka elää.

Jon elämä palaisi uomiinsa, niin voitaisi myös tehokkaammin nostaa esiin ne TODELLISET JA KONKREETTISET häirintätapaukset ja niihin syyllistyneet saisivat ansaitsemansa tuomion. Nyt häirinnän käsite on venynyt niin laajaksi, että törkeää raiskausta ja insestiä ei enää erota silmäniskusta.

Olisikohan femakoiden aika katsoa peiliin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tohdin suositella kommenttiasi vain siksi, että olet nainen. Muutoin en olisi rohjennut.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Juha ja Juha-Pekka, olen seurannut teitä tässä toisella silmällä pidemmän aikaa ja teillä olisi kyllä mielestäni sitä mykyisin niin kovasti perään kuulutettua "munaa" vähän ravisella miehiseltäkin kannalta tätä asiaa.
Tunnen itseni tavallaan petturiksi, kun tästä usein kirjoitan, mutta olen elänyt koko ikäni miesten maailmassa ja oppinut jossain määrin tuntemaan tämän miehisen sielunelämän ja vaikken naisia niin hyvin tunnekaan, niin tässä on joutunut nyt näkemään, mitä niiden päissä oikein liikkuu, enkä enää yhtään häpeile olla miesten puolella. Itseasiassa olen ylpeä siitä, vaikka se sulkeekin minut usein näiden pitsinnypläyskerhojen ulkopuolelle.
Olen nähnyt niin monen työpaikan ilmapiirin menevän pilalle, kun sinne otetaan useampi nainen, kun ovat minun kanssani päjänneet, mutta eivät tajua, että minä leikin ihan eritavalla tätä leikkiä.
Ja vielä, mitä tulee kiusaamiseen ja häirintään, niin niitä urpoja on tuolla aina jossain, mutta ainakaan minä en ole jäänyt niille toiseksi. Pitää olla sen verran itselläkin "munaa", että pistää ne öykkärit kuriin ja usein myös kaverit ovat tehneet sen, ennen kuin olen ehtinyt edes reagoida.
Eli summa summarum, jos lähtee isoja pokien kanssa samalle hiekkalaaatikolle, pitää olla oikeat leikkikalut mukana, eikä pidä mennä pilaamaan ilmapiiriä ja vikisemään turhasta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Jon elämä palaisi uomiinsa, niin voitaisi myös tehokkaammin nostaa esiin ne TODELLISET JA KONKREETTISET häirintätapaukset ja niihin syyllistyneet saisivat ansaitsemansa tuomion."

Varmaan murhatkin saataisiin paremmin nostettua esiin, jos pikku pahoinpitelyt ja työpaikkakiusaamiset jätettäisiin vähän vähemmälle, vai...?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Huonoakin huonompi kommentti: murhat saavat kaiken ansaitsemansa huomion, niin poliisin tutkijoiden kuin Issakaisenkin, kunhan Issakainen oppii ymmärtämään priorisoinnin merkityksen poliisitutkinnassa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Esimerkeiksi häirinnästä oli nostettu myös kauniiden hiuksien, tai pukeutumisen kehuminen."

Jos hiukset tai vaatteet on samat kuin ennenkin, niin toki kehuminen vaikuttaa creepyltä. Onko joku nyt jossakin saanut oikeasti moitteita siitä, että on sanonut "Hieno uusi jakku!" tai "Kiva kampaus!"

Monille heteromiehille asia tuntuu menevän jakeluun kun pyytää kuvittelemaan, että replan esittäisi heille itselleen joku toinen mies. "Onpa sulla kauniit hiukset" - tulisiko olo, että onpa kiva olla täällä töissä kun työkaverit kehuu? Vai vähän nihkeä olo?

"olet pukeutunut tänään epätavallisen kauniisti"

Tämänhän jokainen sukupuolesta riippumatta ymmärtää kettuiluksi - onko sitä sitten muuten pukeutunut epätavallisen rumasti?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niinpä, toisilla se lasi on aina puoliksi tyhjä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Niinpä, toisilla se lasi on aina puoliksi tyhjä."

Tähän ei voine todeta muuta kuin että poikkeuksellisen järkevä kommentti Jussilalta!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En pidä tuota esimerkkiäsi kovin relevanttina, sillä vaikka työpaikat periaatteessa olisikin julistettu "sex free zoneiksi", niin ei se silti poista tiettyä seksuaalista jännitettä miesten ja naisten välillä eikä niin muodoin kaikessa ole tarpeen miettiä sanoisinko sitä samaa myös miehelle. Kyllä meillä on oikeus olla normaaleja ihmisiä työpaikallakin.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eiköhän tätä menoa saada erilliset työpaikat miehilke ja naisille.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16

Unohdat, että kulttuurimarxistit ovt tähän mennessä löytäneet jo 32 eri sukupuolta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyllä minulle ainakin on miespuolinen työkaveri sanonut, että hieno takki. Ei vaikuttanut creepyltä eikä minulle tullut siitä nihkeä olo. Eikä ollut edes uusi takki, vaan olin käyttänyt sitä töissäkin luultavasti monet kerrat aiemminkin.

Mutta yleisesti ottaen ongelma tuossa, että pyytää heteromiestä kuvittelemaan, että replan esittäisi toinen mies, on se, että tilanne ei ole täysin verrannollinen siihen, että replan sanoo heteromies heteronaiselle. Suhde (mikään ihmissuhde eli ei myöskään työkaverisuhde) heteromies-heteromies vs. heteromies-heteronainen ei ole sama asia. Niitä ei voi suoraan verrata toisiinsa.

Jo kielenkäyttö on erilaista ja riippuu kohteen sukupuolesta. Naiset ovat kauniita, miehet komeita. Naiset pukeutuvat nätisti, miehet tyylikkäästi. Tästä syystä "Olet pukeutunut epätavallisen kauniisti." tosiaan voi kuulostaa kettuilulta, jos sen sanoo miehelle. Ihan samalla tavalla "Olet pukeutunut epätavallisen komeasti." voi naiselle sanottuna kuulostaa kettuilulta.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tuo koko keskustelu hiuksista ja pukeutumiseen kommentoinnista on täsyin jonninjoutavaa paskanjauhantaa. Jossain sivistyneissä maissa se on jokapäiväistä ja ihan hyviin käytöstapoihin kuluvaa, olla kohtelias vastakkaiselle sukupuolelle ja sen on usein tarkoitus olla vain normaalia small talkia, mutta tämä meetoo, on nyt sekoittanut näiden itsestään epävarmojen hissukoiden, tai huomionkipeiden je ulkoisissta avuistaan epävarmojen naisten päät niin, että jos niitä uskaltaa edes puhutella, niin ne hyppäävät 50 cm ilmaan, ihan vaan siitä ilosta, että joku huomaa ne.
Jos tuolla työpaikoilla pärjää osaamisellaan, keskittyy siihen, mitä on ja mitä pitäisi olla tekemässä, niin ei siellä kukaan tule sinua häiritsemään. Mutta jos sinne menee ryntäät paljaana törröttäen, joku roisekläppä vähän hukkaviivaa peittämässä, niin itsehän sitä silloin kaipaa sitä huomiota.
Eli siis älkää naiset enää häpäiskä sukupuoltanne, vaan olkaa sitten niitä miesten veroisia, kun sinne miesten maailmaan niin kovasti hingutte.
Tasa-arvo ei ole sitä, että pitää menettää identiteettinsä, ja pyrkiä omaksumaan miehinen olemus, vaan olla tasa-arvoinen minenoma naisena, miesten rinnalla.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kuule Tenka. Jos elämä menee noin pikkusieluiseksi näpertelyksi, niin näiden ruikuttajien olisi kyllä viisainta pysyä kotona ja antaa Suomenkin nousta täältä takapajulan tasolta Eurooppalaiseksi sivistysvaltioksi, joissa tälaiset asiat ovat joka päiväisiä kohteliaisuuksia ja siellä on huomionosoitus, jos joku huomaa sinun kohentuneen ulkonäkösi. Ehkä se sitten on ollut joku kipeä paikka juuri tälle ihmiselle, naisilla kun näyttää olevan niin vaikeaa olla nainen ja varsinkin pukeutua kauniisti, ja tämä on ottanut sen itseensä, mutta silloin näkisin enemmänkin syyn olevan tässä ihmisessä itsessään ja hänen epätervessä minäkuvassaan tai käsityksessä itsetään.
Onhan nyt hullua, jos kehuistakin pitää pidättäytyäpeläten jonkun heikon itsetunnon siitä kärsivän.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Me too -liikkeellä oli alkujaan hieno tarkoitus mutta homma on pissinyt jo pitkään omille nilkoille. Siinä vaiheessa kun tavalliset kohteliaisuudet kielletään, ollaan jo kaaduttu perseelleen oman kuseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

odotellaan vielä ensin, että joku nostaa oikeusjutun siitä, että mies on avannut hänelle oven edellään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Feministille kannattaa se ovi avata juuri siksi että feministi kiehuu kiukusta ja repii mielessään takapuolensa moisesta kohtelieisuudesta, eikä silti voi mitään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Asian voi kompensoida sillä, että hänet pelastetaan viimeisenä hukkuvasta laivasta, jos tilaa vielä löytyy.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kannataako näitä enää noteerata?
Kyllä tämä vouhotus aikanaan ohi menee....sen aikaa ei auta muuta kuin kärvistellä.

Toivottavasti sitä odotellessa mahdollisimman harva menettäisi turhaan työtään tai henkeään.

On sitä sivilisaatiot selvinneet sodistakin, joten eiköhän sitä yksi sekopäinen äärifeminismin aaltokin kestetä...kaikki loppuu aikanaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jorma, sanoisin kirjoituksesi johdosta, että kampauksesi on tosi hieno. Valitettavasti profiilikuvassasi ei näy jormaasi, eli en voi sitä kommentoida, mutta uskon, että sekin on tosi upea.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taisit päivystää hiukan liian yömyöhään koneesi äärellä tällä kertaa. Sattuuhan sitä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niin saattoi käydä. Yritin kommentillani antaa havaintoesimerkin siitä, että ulkonäön kehuminenkin voi olla joskus ei-niin-kivaa (mikä käsittääkseni oli tämän blogikirjoituksen teemana). Mutta aika kömpelöksi yritykseksi se taisi jäädä. Pahoittelen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset