Jorma Nordlin

Mitä hallitus tekee sukupuuttoaallon hillitsemiseksi?

Sukupuuttoaalto ilmastomuutoksen lisäksi muodostaa nopeasti vaikuttavan kaksinkertaisen uhan ihmisten olemassaololle. WWF:n uuden raportin mukaan eläinten määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuodesta 1970 vuoteen 2014 asti. Tätä kutsutaan ennennäkemättömäksi sukupuuttoaalloksi.

Nopeasti etenevä sukupuuttoaalto edellyttää nopeita toimenpiteitä. Sukupuuttoaalto ilmastomuutoksen  kanssa voi heikentää ihmisten elinmahdollisuuksia dramaattisesti. On täysin riittämätöntä näpertelyä kun hallitus keskittyy tämän mittaluokan asioissa vain Suomen asioihin.

Tämä hallitus heräsi hetkellisesti unestaan ilmastomuutoksen suhteen ja nukahti taas. Hallitus kohtalokkaalla tavalla on kokonaan sivuuttanut kaikkein tärkeimmän eli EU-tason vaikuttaminen asiassa. Hallitus ei ole esittänyt mitään uusia avauksia ja ideoita EU-tason vaikuttamisen suhteen.

Toivottavasti dramaattisesti etenevä sukupuuttoaalto ja erittäin huonot uutiset ilmastomuutoksesta saisivat päättäjät heräämään ja kantamaan huolta edes lapsistaan ja muista sukulaisista äänestäjien kosiskelun sijaan. Pääministerillä ja useilla ministereillä on todennäköisesti viimeinen mahdollisuus vaikuttaa kansainvälisellä tasolla asioihin omaistensakin puolesta, koska keväällä on vaalit. Jääkö heillä omatunto kolkuttamaan vaalien jälkeen, kun olisi pitänyt tehdä enemmän jotta omillakin lapsilla olisi parempi tulevaisuus?

Näin vakavien asioiden kohdalla ei voida mitenkään vedota, jos joitakin niihin liittyviä asioita ei kuulu hallitusohjelmaan. Hallitusohjelmaa muutetaan, kun tilanne ratkaisevasti muuttuu ja edellyttää toimenpiteitä.

Pahin virhe, mitä tässä voidaan tehdä on, että keskitytään ainoastaan siihen mitä Suomen osalta voidaan tehdä Suomessa. Suomessa tehdyillä toimenpiteillä ei ole mitään merkitystä, mikäli ei saada EU-tasolla muita valtioita yhteistyöhön.

 

WWF: Maapallon eläinten määrä on romahtanut hälyttävän nopeasti - ”Ennennäkemätön sukupuuttoaalto”
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sukupuuton kiihtymiseen vaikuttaa ilmastoa enemmän ihmisten kiimainen tahto tappaa lähiympäristönsä eläimiä.

Tämä korostuu erityisesti Afrikassa, missä kaikki nelijalkaiset ovat salametsästäjien rynnäkkökiväärien maalitauluina ja salametsästys on joissain valtioissa jopa valtion korkeiden virkamiesten erityisessä suojeluksessa.

Sarvikuonot ovat häviämässä yksinomaan niiden salametsästyksen johdosta. Saman kokevat norsut ja leijonat, mutta niiden lukumäärä vielä suojelee niitä välittömältä sukupuutolta. Sarvikuonojen metsästyksellä ei ole muuta funktiota kuin aasialaismiesten putatiivinen ajatusmaailma paremmasta erektiosta.

Voisin samaan hengenvetoon lisätä sen, ettei Suomessa olisi hirven hirveä, jos niiden metsästystä ei säädeltäisi ja susihukkaset häviäisivät siinä samalla.

Suomen hallitus ei voi puuttua asiaan muutoin kuin siirtämällä Afganistaniin sijoitetut suomalaiset asejoukot Serengetiin norsujen turvaksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Puolueiden ajama ratkaisu, jossa rikkaat saavat saastuttaa enemmän kuin köyhät ajaa päin seinään siinä vaiheessa kun joudutaan tekemään kovempia toimenpiteitä. Ratkaisu ei ole moraalisesti kestävä ja se eriarvoistaa ihmisiä ympäristövastuun suhteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei Suomen hallitus asialle voi tehdään mitään, koska se lajikuolleisuus ja väheneminen tapahtuu ennen kaikkea Amazonin alueella, Afrikassa ja osittain muissa kaukaisissa kohteissa. Suomen metsät vilisevät eläimiä eivätkä ne ole vähentyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Suomen hallituksen tehtävä on pureutua Suomen kansan ongelmien lievittämiseen ja etujen ajamiseen. Kansainvälisessä yhteistyössä toki on syytä olla mukana monenlaisten globaalien asioiden kohdalla ja niinhän sitä ollaankin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

EU-tasolla Suomi voi asioihin voi vaikuttaa, koska EU voi ohjata EU-alueen kauppaa ja kauppasuhteita, sekä kehitysapua ja muita tukia.

Nyt Suomi ei ole tehnyt minkäänlaisia uudella tavalla ja innovatiivisia avauksia EU:n suuntaan. Suomen hallitus on keskittynyt omaan napaansa ja näpertelee rajojen sisäpuolella, sillä tavalla asioihin voi hyvin vähän vaikuttaa. Verkostoitumisella ja EU-tason yhteistyön lisäämisellä on monin verroin suuremmat vaikutukset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kehotan suhteuttamaan asioita pragmaattiselta pohjalta. Suomi painiskelee omien ongelmiensa kanssa ja EU vielä suurempien omien finanssiongelmiensa kanssa yrittäen paikata huojuvaa rakennelmaa sen kun pystyy. Siinä asetelmassa jää vääjäämättä Etelä-Amerikan viidakkojen apinoiden tulevaisuuden huoli prioriteettijärjestyksessä seuraaville tasoille.

Se ei tarkoita sitä, etteikö asioista kannettaisi huolta, mutta jokaisella on omat murheensa. tyyliin "first things first". Jos taistelet juoksuhaudassa ampuen rynnäköivää vihollista, niin siinä vaiheessa et ensisijaisesti ole huolissasi kiväärisi aiheuttamasta ruudinkärystä tai melusaasteesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomi voi pysäyttää hetkeksi väestönkasvun suomessa. Lopulta ne kuitenkin jyrää yli. Mut jos omat muksut vielä säästyisi. Toivottavasti eivät tee enää lapsia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomi voi pysäyttää hetkeksi väestönkasvun suomessa. Lopulta ne kuitenkin jyrää yli. Mut jos omat muksut vielä säästyisi. Toivottavasti eivät tee enää lapsia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Alla olevaa syyllistämistaktiikkaa soveltaen voidaan myös todeta, että Suomen keskittyminen pääasiallisesti oman maan ympäristöasioihin tekee ekoteot merkityksettömiksi.

Myös uutta teknologiaa lentämiseen tarvitaan.

Professorilta ikävä totuus: ”Yksikin kaukomatka vuodessa tekee arjen ekoteot lähes merkityksettömiksi”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263191-professori...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

”Yksikin kaukomatka vuodessa tekee arjen ekoteot lähes merkityksettömiksi”

Tuo kuvastaa hyvin sitä kuinka merkityksetöntä ekoteoista vouhottaminen yksilötasolla on.

Sivumennen sanoen en ole samaa mieltä tuosta yhdestä lentomatkasta ja sen vaikutuksesta, sillä siinä on jaettu lentomatkan päästöt kaikkien matkustajien harteille ja annettu implisiittisesti ymmärtää, että ne olisivat vähäisemmät, jos yksi matkustaja jäisi pois. Tämä on kuitenkin niin marginaalista, ettei sillä ole juuri merkitystä. Koneen oma paino, rahti y.m. näyttelevät paljon suurempaa osaa ja takuuvarmasti se kone olisi lentänyt matkan joka tapauksessa, vaikka joku ekotiedostava olisi päättänyt perua reissunsa. .

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pentti Linkolan mukaan ihmisen merkittävin ekoteko on kuolla pois.

Toni Rintala

Ilmaston lämpeneminen lisää eläinten määrää..
Eläimet vähenee, koska ihminen kaataa metsää ja ottaa tilaa eläimiltä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Muistan kun taleban hävitti buddhan patsaat Afganistanista. Kaikki pitivät sitä anteeksiantamattomana vandalismina. Minä myös. Mutta yhtä korvaamattomia ovat kaikki eläinlajitkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Korvaamattominahan niitä voidaan pitää, mutta eläinkunta on maapallon historian aikana ollut jatkuvasti suuressa muutoksessa. Lajeja on kuollut ja uusia tullut kuin pyröovesta. Ihminen nisäkkäänä tuntee tietysti sielunveljeyttä muita suuria nisäkkäitä kohtaan ja jonkun sellaisen kuoleminen sukupuuttoon vaikuttaa emotionaalisesti enemmän kuin jonkun yksittäisen hyönteislajin, vaikka ekologinen vaikutus voisi jälkimmäisen kohdalla olla ylenpalttisen paljon suurempi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nisäkkäiden, kalojen, matelijoiden, sammakoiden ja lintujen elintila kutistuu nopeasti.

Tiistaina julkistetun WWF:n Living Planet –indeksin mukaan vuosina 1970–2014 maailman selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt jo 60 prosenttia. Suurinta kato on WWF:n mukaan tänä aikana ollut Etelä- ja Keski-Amerikassa, missä selkärankaisista eläimistä on jäljellä enää reilu kymmenesosa.

Maapallo on ajautunut kriittiseen tilaan, arvioi Maailman luonnonsäätiön eli WWF:n Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

– On todella hälyttävää, mitä luonnossa on tapahtumassa. Jos jatkamme samaan suuntaan, tulossa on romahdus.

https://yle.fi/uutiset/3-10479160?origin=rss&fbcli...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Persuvaikuttajien resepti kaikkeen mahdolliseen: käännetään katseet pois omasta toiminnastamme. Jussi Halla-aho osoitti ilmastomuutoksen suurimmaksi aiheuttajaksi väestönkasvun. Suomen ei tarvitse Halla-ahon mukaan tehdä mitään, riittää, kun afrikkalaiset joko eivät lisäänny tai kuolevat sijoilleen. Riku Kivelä pisti paremmaksi: hänen ilmastomuutosreseptinsä perustuu tiukkaan EU-rajavalvontaan ja avustustoiminnan ja yhteistyön lopettamiseen sisällissodan ja nälänhädän vaivaamien alueiden kanssa. Asevientiä Kivelä ei halunnut lopettaa.

Itseäni kiinnostaa kuitenkin kovasti tuo Kivelän ja Nordlinin EU-sitoutuneisuus näissä kysymyksissä. EU:ko voisi vaikuttaa afrikkalaisten väestönkasvuun tai etelä-amerikkalaisten sademetsien kaatamiseen? Sitoutuisiko Suomi EU-tason päätöksiin asioissa mukisematta? Jos EU määrää etelä-amerikkalaiselle metsäteollisuudelle tuontikieltoja ja miljardisanktioita suomalaisille metsäyhtiöille epäeettisestä toiminnasta Etelä-Amerikassa, olemmehan silloinkin kunniallisia EU-jäseniä? Kivelä vaatii EU:lta tiukkaa ja määrätietoista rajavalvontaa. Ehkä tarpeen vaatiessa tappamista rajalle. Vaatimus koskee toki vain espanjalaisia, kreikkalaisia ja italialaisia. Täältä Pohjolasta on helppo huudella.

Valvonnasta aiheutuvista kustannuksista Kivelä ei toki kantanut huolta. Uskoisin että riittää, kun Suomen osuus EU-maksuista ei ainakaan kasva. Nordlin ei myöskään kanna huolta siitä, että EU-päätösten vaikutukset koituvat maksettaviksemme.

Ristiriita on kyllä ilmeinen. Nimittäin onhan persuleirillä on myös se kunnianhimoinen vaatimus, että Suomen pitää erota EU:sta. Vaadimmeko EU:lta näitä toimenpiteitä ennen kuin eroamme EU:sta, eroamisprosessin aikana, vai vasta eroamisen jälkeen? Viimeisin vaihtoehto olisi varmaan se houkuttelevin.

Kivelä ja Nordlin ilmoittautuvat profiileissaan sitoutumattomiksi. Pidän molempia kuitenkin persuvaikuttajina persuvaikuttajien joukossa. Voitte toki pahastua rinnastuksestani täysin vapaasti. Kestän sen kyllä!

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Merkittävin syy sukupuuttoaaltoon on väestönkasvu.
Tässä on ehdotuksiani sen estämiseen.

Tehdään mielipidetiedusteluita Afrikassa, joissa kysyttäisiin ihmisiltä miksi te teette niin paljon lapsia. Jotta ongelma voitaisiin ratkaista, niin olisi syytä tietää asiasta paremmin.
Maksetaan väestönkasvusta kärsivissä maissa asuville nuorille naisille esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa siitä, että eivät ole raskaana.
Opetetaan kurjuudessa eläville afrikkalaisille, että ei pitäisi tehdä lapsia kurjaan maailmaan.
Vaaditaan pakkoavioliittojen ja alaikäisten avioliittojen kieltoa Afrikkaan.
Perustetaan sellaisia itsenäisiä valtioita, joissa lastenteko on kokonaan kielletty.
Ne voisivat olla vain miehille tai vain naisille avoimia tai niissä estettäisiin lisääntyminen esimerkiksi asettamalla pääsyvaatimukseksi sterilisaatio.
Tarjotaan seksuaalivietin poistavia tai sitä oleellisesti heikentäviä aineita.
Kemiallisesti avustettu pidättyvyys saattaisi kelvata ehkäisymenetelmäksi joillekin sellaisille henkilöille, jotka eivät uskonnollisista syistä halua tavallisia ehkäisyvälineitä käyttää. Sellainen ehkäisy eroaisi tavallisista menetelmistä siinä, että se ei irrottaisi seksuaalista mielihyvää lisääntymisestä, jolloin se ei käsitykseni mukaan olisi esimerkiksi katolisen kirkon opin vastaista.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ei hätiä mitiä, hallitus ( oli mikä tahansa kokoonpano ) tulee
jatkossakin tilaamaan Suomeen Lähi-idän moniosaajia pikkuhiljaa
sukupuuttoon kuolevien suomalaisten tonteille.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varmaan nostaa veroja tai ottaa lisää velkaa. Noistahan ne on perinteisesti ratkaisut löydetty. Voihan se tehdä molemmatkin, jos tämä on joku isomman luokan ongelma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset