Jorma Nordlin

Poliisi joka luvatta tirkistelee tietoja saisi katsella terveystietojasi

Lakihankkeessa halutaan poliisille pääsy terveystietoihin. Viime vuosien uutistarjonta poliisin harjoittamasta tietojen katselusta antaa synkän kuvan poliisin toiminnasta. Näyttää siltä, että poliisissa vallitsee jonkinlainen tietojen tirkistelykulttuuri ja tähän kulttuuriin ollaan tuomassa sitten oikeus katsella kansalaisten terveystietoja.


MTV:n uutiset kertoi viranomaisten tirkistelevän laittomasti ja poliisirekisterien tietoturva on puutteellista. Hiihtäjä Mika Myllylän tietojen urkinnasta tuli tuomio yli 70:lle henkilölle. Anneli Auerin tietojen urkinnasta tuomittiin 40 poliisia. Iltalehti kirjoitti tapauksesta, jossa lokitietojen perusteella yli sata poliisia urkki savolasiperheen tietoja. Poliisit katselivat luvatta ohjaa Olli Saarelan tietoja. Oulussa poliisi sai sakot tietojen luvattomasta katselusta. Vanhempi konstaapeli sai Vantaalla tuomion puolisonsa ex-miehen tietojen urkkimisesta.


Poliisijohdon toiminnan taso on heikkoa. Poliisijohtoa on syytettynä Helsingin huumepoliisin valvonnan laiminlyönnistä. Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan käytössä ja rekisteröinnissä on ollut ongelmia ja valvonta puutteellista. 

Poliisin rekistereiden käyttöön liittyvä johtaminen on heikkoa ja on syntynyt epäterve tietojen tirkistelyn kulttuuri.

 

USU: "Saarikko ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ovat keskustelleet paljon julkista kritiikkiä saaneesta lakihankkeesta, joka Helsingin Sanomien mukaan laajentaisi poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin."

MTV3: "Viranomaiset tirkistelevät laittomasti – poliisirekisterien tietoturvassa toivomisen varaa"

IL: "Mika Myllylän tietojen urkinnasta tuomio yli 70:lle"

Savon Sanomat: "Auer-urkinnoista tuomittiin yli 40 poliisia – suosituin selitys: Kone jäi auki, joku muu käytti tunnuksia"

Länsiväylä: "Poliisit katselivat luvatta ohjaaja Olli Saarelan tietoja – rikostuomio hovissa"

Kaleva: "Oulun poliisilaitoksen poliisille sakkoja luvattomasta tietojen katselusta"

HS: "Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaa oli käytännössä mahdotonta valvoa – poliisijohdon virkarikosjutun käsittely alkoi"

Lapin Kansa: "Vanhempi konstaapeli tuomittiin puolisonsa ex-miehen tietojen urkkimisesta"

Blogi: "Noin 150 poliisia urkkinut laittomasti - ei ymmärretä tietojärjestelmiä"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Poliisillahan on nyt jo pääsy tietoihin liikenneasiossa ja kuolemansyyn tutkinnassa. Sosiaaliviranomaisilla on pääsy kaikkiin potilastietoihin periaatteessa. Lääkäri voi vaatia perustelun ja rajoittaa tietojen antamista.Monet antavat kysymättä koko sairauskertomuksen.

Puolustusvoimilla on pääsy kutsuntavelvollisten tietoihin.

Näitä asioita ihmiset eivät yleensä tiedä...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Terveystiedoista voi pyytää uuden EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisen selvityksen niiden käytöstä. Silloin pitäisi nähdä ketkä kaikki ovat niitä katselleet.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllähän sairauskrtomukseen merkitään tieojen luovuttaminen, ei se ole uutta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Työkaverin tai naapurin kanssa riitaa, niin sitten katsoisivat työkaverin tai naapurin sairaudet ja lääkitykset samalla kuin urkkivat muutkin tiedot, tai mitä joku julkisuuden henkilö sairasteleee ym. Kuten näin nyt on jo käynyt ja asiaa on harrastettu suuremmallakin joukolla.

Poliisijohdon johtamistaito on heikolla tasolla minkä on huumepoliisin tilanne on nostanut esiin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nordlin on nyt jossain määrin väärillä jäljillä.

Poliisilla on helppo pääsy omiin rekistereihinsä, joiden katsomiseen jokaisella poliisilla on oikeus virkatehtävän sitä edellyttäessä. Niiden muu käyttö on luonnollisesti lain vastaista.

Sen sijaan moniin muihin rekistereihin yksittäinen poliisi tarvitsee yleensä esimiehensä luvan tai allekirjoittaman pyynnön tiedon saamiseksi.

Järjestelmää tuskin luodaan sellaiseksi, että yhtä nappia painamalla sinivuokko pääsee suit sait sukkelaan SOTE-, pankki ym. järjestelmiin, kuten CSI TV-sarjoissa on totuttu näkemään.

Kyllä ne kyselyt pitää perustella jatkossakin, kuten tähänkin asti poliisi on joutunut tekemään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Niiden, joiden yksityisyyden suojaa on rikottu esim. katselemalla luvatta tietoja, tulisi heille tuomita vahingonkorvauksia eikä antaa pikku varoitusta luvattomasta tietojen katselusta. Tuossahan voi käydä niin, että jonkun tulevaisuus tuhotaan salassa pidettävän tiedon avulla. Tuon takia korvaussumman tulisi olla suuri.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset