Jorma Nordlin

Mannerheim todennäköisesti tiesi Einsatzkommandon murhista Suomessa

Päämajan alainen valvontaosasto luovutti suomalaisilta vankileireiltä 520 neuvostosotavankia Eisatzkommando Finnlandille.  Saksalainen erikoiskomennuskunta yleensä teloitti vangit välittömästi. Valpo arvioi sotavangit aktiivikommunisteiksi, tai juutalaisiksi.

Tällaisen Suomen alueella toimivan saksalaisen erikoisyksikön toiminnasta ja tarkoituksesta Mannerheimin on täytynyt tietää, päämaja ja Valpo tekivät heidän kanssa yhteistyötä. Päämajan osallistumisesta näin erikoislaatuiseen yhteistyöhön saksalaisen erikoisyksikön kanssa on keskusteltu Mannerheimin kanssa ja hän varmasti on tiennyt, minkälaisista yksiköistä on ollut kysymys. Näiden saksalaisten erikoisyksiköiden toiminta itärintamalla oli laajamittaista. Myös presidentti Ryti on asiasta tiennyt, koska hänen kansliapäällikkö kävi paikan päällä Lapissa. Olisivatko Mannerheim ja Ryti Haagin sotarikostuomioistuimessa syytettynä, jos nykyisenlaisen sotarikostuomioistuimen toiminta olisi ollut mahdollista heti sodan jälkeen? Suomen yhteistyö Saksan Eisatzkommandon kanssa on vakava paikka ja siitä on päätökset tehty korkealla tasolla. Suojelupoliisilla, joka oli sodan aikana nimeltään Valpo on synkkä historia.

Einsatzkommando oli Saksan turvallisuuspoliisin erikoisyksikkö, joka oli Einsatzgruppen-komennuskunta. Einsatzgruppen-ryhmät olivat Saksan turvallisuuspoliisin tuhoamisryhmiä, jotka murhasivat ei-toivotuksi määriteltyä väestöä. Heidän päätehtävä oli murhata valloitetulta alueilta löydettyjä juutalaisia, kommunisteja, romaneita, "älymystön" edustajia ja mielisairaita.

Suomen Lappi ei ollut Holokaustin poikkeusalue, vaan eteneviä rintamajoukkoja seurasivat saksalaisten erikoiskomennuskunnat, joiden kanssa Valpo työskenteli paikan päällä tiiviissä yhteistyössä ja jopa sen työntekijöitä suoritti joitakin yksittäisiä teloituksia. Tasavallan presidentin kansliapäällikön lisäksi Lapissa oli Lapin läänin poliisitarkastaja, josta tuli sodan jälkeen suojelupoliisin päällikkö. Pohjois-Suomi oli Saksan hallinnoimaa operaatioaluetta.

Suomalaisten SS-miesten osallistumisesta juutalaisten teloituksiin historian tutkimus todennäköisesti tuo vielä uutta tietoa. SS-mies Olavi Kustaa Aadolf Karpalo kirjoitti kirjeen suomalaisten SS-miesten yhdysupseerille ja sotilaspastorille Ensio Pihkalalle.  "Sen sijaan Karpalo ja toverinsa joutuivat käyttämään taitojaan juutalaisten teloittamiseen, vaikka - – juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito kuin omaamamme, Karpalo valitti Pihkalalle". (KA, SS-aseveljet ry:n arkisto Berliinin yhdystoimisto 8 Kirjeet 1.

 

YLE: "Holokaustin varjo - kolme osaa kadotuksen läheisyydestä: Osa 3. Salaiset aseveljet"

Wikipedia: "Einsatzkommando Finnland"

Wikipedia: "Einsatzgruppen"

Suomen kirkkohistoriallinen seura: "Suomalaiset SS-miehet ja sotarikokset"

Wikipedia: "Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Einsatzgruppen-toiminnan salliminen Suomessa ja Suomen aktiivinen osallistuminen siihen on niin rankka juttu, josta todennäköisesti Mannerheim ja Ryti olisivat kävelleet Nürnbergissä hirttolavalle, jos olisivat sinne joutuneet. Kyseinen tuomioistuin taisi olla vain saksalaisten sotarikosten tuomitsemista varten.

Mannerheim ja Ryti olivat syystäkin peloissaan heti sodan päättymisen jälkeen.

En tarkalleen tiedä mistä Ryti lopulta tuomittiin, mutta jos Einsatzgruppen-toiminta Suomessa on ollut siinä, niin siltä osin on ollut ainakin aihetta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jatkosodassa vangeiksi joutuneista Neuvostoliiton yli 60000 sotilaasta kuoli suomalaisten vankileireillä 20000 vankia. Teloitettuja oli yli 1000.

Sodan jälkeen tuomittiin yli 200 suomalaista neuvostoliittolaisiin vankeihin kohdistuneista sotavankisurmista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset