Jorma Nordlin

Vasemmistoliitto ei halua tehdä sinisten virhettä

Sinisiksi erkaantunut ryhmä ei kysellyt jäseniltään Perussuomalaisissa ja huonostihan siinä sitten lopulta kävi. Tuli hajaannus ja ulos joutunut johto syytti puolueen jäseniä siis äänestäjiä vallankaappauksesta. Voiko enää tämän kauemmaksi demokratiasta ajautua. Olivatko sitten puolueen jäsenenä olevat puoluekokousäänestäjät oikeassa. Katsokaa Sinisen tulevaisuuden ja Perussuomalaisten kannatuslukuja. Niistä näkee, että olivat.

Puolueissa vallitseva tilataksidemokratia edustaa mennyttä maailmaa, sen aika alkaa olla ohi. Ihmiset kyselevät toisiltaan miten ihmeessä tätä puoluetta oikein johdetaan, joku pieni porukka junailee asiat. Ei ole ihme miksi äänestäjien luottamus demokratiaan on koetuksella. Pieni porukka haluaa päästä valtaan ja tarvittaessa pettää äänestäjänsä päästäkseen tavoitteeseensa.

Eduskuntavaaleihin on 5 kuukautta ja Sinisen tulevaisuuden kannatus on Helsingin Sanomien mittauksen mukaan 1,2%. Perussuomalaisten kannatus on 8,7%. Tämä poliittinen startup ei toimi ja poliittinen konkurssi on tulossa ja se alkuperäinen vaihtoehto on kyennyt saamaan takaisin asiakkaitaan (äänestäjiään) ja säilyy puolueena pysyen eduskunnassa. Silläkään vaihtoehdolla ei ole tulevaisuutta ellei jäsenten suoria vaikutusmahdollisuuksia puolueessa lisätä.

Vasemmistoliitto saattaa yllättää ja menestyä tulevaisuudessa mikäli ottavat tavoitteekseen suoran vaikuttamisen lisäämisen puolueessa ja yhteiskunnassa. Edustuksellinen demokratia on johtanut harvainvaltaan ja äänestäjien mielenkiinto hiipuu entisestään.
 
"Puolueen puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa, että puolue haluaa jäsenet mukaan päättämään kaikista tärkeimmistä asioista, joihin hallitukseen osallistuminen eittämättä kuuluu".

"Suoria vaikutusmahdollisuuksia tarvitaan lisää kaikkialla yhteiskunnassa kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi politiikkaan. Näytämme esimerkkiä omassa puolueessamme, Andersson sanoo."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sinisiksi erkaantunut ryhmä ei kysellyt jäseniltään Perussuomalaisissa ja huonostihan siinä sitten lopulta kävi."

Mikäli Soini olisi tehnyt jäsenkyselyn jossa olisi kysynyt, aletaanko me nyt edistämään asioita joita aiemmin vastustimme, niin vastaukset olisivat olleet ilmiselviä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri tästä syystä asiaa ei kysytty, halusivat ministereiksi, mutta eivät ottaneet huomioon riskejä mitä siihen liittyy. Nyt voi olla monella Sinisen tulevaisuuden ministerillä poliittinen ura ohitse. Hallituspuolueena paljon julkisuutta saaneena kannatus on edelleen nollan ja kahden prosentin välissä, mikä kertoo ettei tämä puolueidea toimi ollenkaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Edelleen hämää täs keskustelussa se, että olivatko persujen äänestäjät oileasti tyhmiä vai esittiävätkö vain tietämättömiä Timo Soinin tavoitteista vaikka kaikki politiikan tutkijat ja toimittajat olivat puhuneet hänen populismistaam 1990-luvun lopulta alkaen ja varoittaneet hänen äänestämisestä tai petetyksi tulemisesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Todennäköisesti siinä on ollut kyse vaihtoehdon äänestämisestä. Ihmiset äänestivät, jotta maassa demarivalta saataisiin vaihdettua.

Nyt äänestetään todennäköisesti seuraavissa eduskuntavaaleissa asetelmasta: se on keppiä, tai demareita.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #14

1990-luvulla oli demarivalta, 2000-luvulla kokoomuksella on ollut lähes täydellinen värisuora.

Tai siis tässä on toinen asia mitä olen ihmetellyt: aika monella perussuomalaisten kannattajalla on jonkinlainen nostalginen suhde 1980-lukuun, jolloin Suomessa oli demarivalta. Mutta kuten sanoit, samaan aikaan he näkevät demarit vihollisekseen par excellence, eivät vaikkapa kokoomusta tai kepua, mitä lopettivat aikoinaan demarivallan ja tekivät Suomesta sellaisen kuin me sen nykyään tiedämme.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Demokraattiset prosessit eivät äärioikeistoa kiinnosta. Hyvä esimerkki on että PSpuolue nyt meuhkaa somessa paperista jonka PSedustajat sntoivat mennä valiokunnassa läpi.
Äärioikeisto on täällä kaatamassa demokratiaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kyseisten valiokuntien päätöskentekoa ja kyseisten edustajien toimintaa olisi hyvä nostaa esiin. Tiedettäisiin tarkemmin mitä ovat touhuneet.

Sen lisäksi siihen kysymykseen olisi hyvä saada vastauksia miksi jotkut maat vetäytyivät kyseisestä paperista?

Yksi arvaus on, että kyse on ollut valtioiden sisäpoliittisesta pelistä, mutta sen tarkempaa vastausta ei ole saatu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On suorastaan demokratiavastaista ettei pureudu asioihin valiokunnissa mutta meuhkaa jälkeenpäin netissä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Juuri siitä syystä toiminta valiokunnassa pitäisi selvittää. Harvassa on niitä suoraselkäisiä, jotka uskaltavat noudattaa linjaa valiokunnissa. Ehkä kokouspalkkiot houkuttelevat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Epäilen, että Perussuomalaisten valiokuntaedustajat eivät ole ymmärtäneet asiasta hölkäsen pöläystä, koska eivät vielä viikkojen jankkaamisen jälkeenkään ole oikein kartalla.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #6

#6

Huumoria?Avaatko mitkä kokouspalkkiot valiokunnissa? Minä en nimittäin tiedä, siksi kysyn.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #9

Juuri siinä lauseessa on toi ehkä-sana. Sana pitää sisällään sen varauman, ettei kokouspalkkot ole kovin suuria, tai niitä ei ole ollenkaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

"Ehkä kokouspalkkiot houkuttelevat."

Tavallinen suomenk. lukija ymmärtää tuon niin, että kokouspalkkiot ehkä houkuttelevat. Ts. kokouspalkkioita on, ja arvuutellaan niiden houkuttelevuutta. Jari Lindströmin kysymys aiheellinen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jäsenäänestyksissä on omat haasteensa, mutta jos kysyttävät asiat saadaan selvitettyä riittävän hyvin vastaajille ovat äänestykset perusteltuja.

Nopea aikataulu ja sähköinen äänestys luovat hallitukseen menosta äänestettäessä omat tekniset haasteensa.

Muissa rauhallisemmin etenevissä asioissa jäsenkyselyt ovat todella käyttökelpoinen työkalu informaation saamiseksi. On parempi tehdä oman kannattajakunnan mielen mukaista kuin jonkun muun puolueen politiikkaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Haasteista huolimatta vaihtehtona on puolueiden kannatuksen kuihtuminen entisestään ja demokratian näivettyminen. Tämän estämiseksi on syytä nähdä paljon vaivaa suorien vaiktusmahdollisuuksien kehittämiseksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Monipuolueemaassa hallitusohjelma on kompromissin tulos,ja siihen valitaan vaaleissa poliitikot sitä neuvottelemaan. Jos kaikki puolueet alistaisivat neuvottelut jäsenäänestykseen, ei tähän maahan koskaan saataisi enemmistöhallitusta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sitä se valta on. Rahamaailman ehdoin tehtyjä kompromisseja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mitä tahansa, jotta hallitus pysyy kasassa.

Voisi kuvitella esim. seuraavan tilanteen:
- Sulle valinnan vapaus, mulle maakunnat.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Vasemmisto on kokoajan edustanut omaa linjaansa määrätietoisesti. Sen kannatus tulee olemaan hyvä. Tätä hyvyyttää Vasemmisto saa kiittää hallitusta ja sen sekoilevaa toimintaa, jossa se tarkoituksellisesti hyökkäsi AY-liikettä vastaan. Vasemmistossa on varmaan prosentuaalisesti enemmän AY väkeä kuin SDP:ssä. Vasemmistolla ei ole samaa rasitetta kuin SDP:llä, he ovat tarpeeksi kaukana eliitistä.
Tämän hetlkinen tilanne PS 8,7 ja Siniset 1,2 ei kerro koko totuutta. Vaalien aikaan Sinisten kannatus on lähempänä kolmea kuin yhtä?
Yhden totuuden se kertoo että PS;n takaovi vuotaa ja kaikki Sinisten äänet ovat pois PS;n laarista. Jokainen menetetty edustajan paikka taas iso lovi kassaan, kuten Keskustalla. Näillä molemmilla puolueilla on tulevissa vaaleissa kohtalonaan, vain hävittävää. Kuinka paljon se nähdään keväällä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset