Jorma Nordlin

Poliisi kokee turvattomuutta ja ostaa panssariautoja

Kaikkiin paikallispoliisilaitoksiin on tulossa panssariautoja. Turvallisuustilanne on siis muuttunut, muuten tällaiselle investoinnille ei ole perusteita. "Poliisi hankkii laivueellisen ökyhintaisia panssari-Mersuja."  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d4ad7041-241b-4728-b5ed-2a593bb563f5

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Poliisi varautuu järeemmällä kalustolla. Ei tällaista tehdä ellei olisi tapahtunut merkittävää muutosta turvallisuusympäristössä.

Tietenkin kansalaisia rauhoitellaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Toivottavasti nämä hankinnat ovat tieliikennekelpoisia. En muista oliko asialla armeija vai poliisi, mutta edelliset hankinnat, taisivat olla Toyotia, Land Cruisereita, eivät tieliikanteeseen kelvanneet. En tiedä romutettiinko ne vai myytiinkö ne jollekin vähemmän tarkalle maalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Terrorismi tuli avomien rajojen myötä myös Suomeen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei taida olla sinulla näyttöä yhdestäkään terroriteosta, joka olisi estetty panssaroiduilla autoilla. Itse asiassa ei kai missään ole sellaista tapahtunut.

Vähän on Suomessa terrorismia nähty, sellaista joka johtuisi avoimista rajoista. Rajat kun ovat olleet hyvin avoimia hyvin kauan.

Panssaroiduista autoista poliisille taitaa eniten hyötyä olla siellä missä juopunut tai muutoin häiriintynyt kansalainen hirvikiväärillä ammuskelee.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tarkoitatko, että poliisi kykkii panssariautossa, kun häiriintynyt kansalainen tai ei-kansalainen ammuskelee?

Sitä paitsi, kansalaisilla on myös sellaista ampumakalustoa tai a-tarvikkeita(12,7 x 99mm), joilla ammuttaessa nämäkin mersut ovat paperia.

Onneksi nämä kansalaiset eivät käytä heille suotua oikeutta aikuisten oikeasti järeän kaluston hallussa pitämiseen väärin.

Kun investoidaan niinkin paljon rahaa kuin 6 miljoonaa euroa panssariautoihin, niin väkisinkin miettii, miten paljon kaikkea muuta tarpeellista, kuten esim. henkilötyövuosia, poliisi olisi voinut silläkin rahalla hankkia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Millä kansalaisilla on kotonaan raskaita konekiväärejä, noin niin kuin laillisesti? Eikös tuo kaliiperi ole kehitetty suomalaisten omaan ”Browningiin”, ja sitä kaliiperia olivat lentokoneisiin asennetut VKT 12,70 LKk/42 konekiväärit.

Noista piirrustuksista (13,2 Browning) saamme taas kerran kiittää ruotsalaisia, LM Eriksson toimitti ne.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #29

Jollain asekeräilijällä saattaa olla raskas konekivääri aivan laillisesti. 12,7x99mm itselataava kertatuli, lippaallinen kertatuli tai kertatulitoimisen kiväärin luvan voisi periaatteessa saada ilmankin asekeräilijähyväksyntää. Käytännössä vain harvoilla on kuitenkaan mahdollisuus saada sellaisillekaan lupia, mutta sellaista saisi lainata jonkun muun kiväärin luvalla. Esimerkiksi seuraava kyseistä ampumatarviketta käyttävä ase ei ole konekivääri eikä muukaan ns. erityisen vaarallinen ase. https://en.wikipedia.org/wiki/Barrett_M82

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #34

No eipä tietenkään, vaikka tuollaista kivääriä voi käyttää myös henkilömaaleja vastaan, sen tärkein käyttötarkoitus on materiaalin, esimerkiksi ajoneuvojen tai ase- ja johtamisjärjestelmien tuhoaminen. Kuuluu joka kodin varusteisiin. Paljonko mahrra olla lupia siviileillä tuollaiseen? Minä enmyöntäisi, mutta eipä ole ollut tuota vastuuta pitkiin aikoihin.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #43

Arvelen että Suomessa alle tuhannella tai ehkä jopa vain alle sadalla henkilöllä on aselupa .50 BMG kaliberiseen kivääriin, mutta sellaista saisi lainata esimerkiksi metsästysperusteella hankitun pienikaliberisemman kiväärin tai yhdistelmäaseen luvalla. Ei kuitenkaan esimerkiksi haulikon, pistoolin tai pienoiskiväärin luvalla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #44

Metsästystä aseella, joka on tarkoitettu materiaalin tuhoamiseen?

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #45

Vaikka aselupa olisi myönnetty metsästysperusteella, niin saa samalla luvalla käyttää aseita pitkän matkan ampumaharrastukseen.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Valmistellaanko Suomessa maahanmuuttajien ja maahanmuuton vastustajien tekemisiin puuttumista tämän kaltaisilla välineillä? https://en.wikipedia.org/wiki/Militarization_of_po...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Luettelossa ei ollut mitään, mitä Suomen poliisilla ei olisi vähintäänkin koekäytössä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Romanialaismummot pannaan kuriin.

-----

Suomessa on rahaa, sitä se vaan kertoo. Kyse on jakolaskusta, kuinka rahat jaetaan.

Niin kuin joku tuossa jo huomautti, joutilaita Paseja odottaa käyttöä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jotenkin tuntuu, että elämme jännittäviä aikoja ja että maailma on tulossa muuttumaan paljon lähitulevaisuudessa. Kapitalistinen talous on ajanut itsensä niin umpikujaan, että jonkin sortin kriisi tai diktatuuri on edessä.

Pelkään pahoin, että se diktatuuri tulee ensi alkuun olemaan fasistinen eli kapitalismia ylläpitävä. Pidemmän päälle sitten toivottavasti voidaan siirtyä sosialismiin.

Mutta tosiseikka on se, että 10 vuotta sitten alkanut talouskriisi ei ole vieläkään helpottanut monen köyhän osalta. Rikkaat sen sijaan ovat eläneet jo uuden nousukauden ja vuoden parin päästä tulee uusi talousromahdus -- jo ennen kuin köyhimmät ovat selvinneet edellisestä.

Mitä tapahtuu kun ihmiset huomaavat, että tämä nykyinen kriisi olikin jo muuttunut uudeksi normaaliksi eikä enää ollutkaan kriisi ja että nyt vasta tulee se todellinen (tai seuraava) kriisi? Onko ihmisillä varaa ottaa tuollainen tilanne enää rauhallisesti vai lähteekö porukka kaduille? Ranskassahan keltaliivit ovat jo kaduilla...

Ja Suomessa siis poliisi hankkii panssariautoja. Jo 7 vuotta sitten valmiuslakia muutettiin vastaamaan tulevaan tarpeeseen kansan kurissapitämiseksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

>....jonkin sortin kriisi tai diktatuuri on edessä....

ooo

Ei kun kriisi on se että meidän päät on sekaisin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kun TV:stä katselee Poliisit-sarjaa ja tavanomaisia arki- ja viikonloppuhälytyksiä asemiesoletettujen tavoittamiseksi, ei ole lainkaan odottamatonta, että poliisin työturvallisuutta halutaan päivittää hankkimalla asianmukaisia kulkuneuvoja. Paikallaan ne ovat varmasti myös vaikkapa itsenäisyyspäivän kulkueiden hallinnassa. Kiinnostavat varmasti lapsia ja tarjoavat virikkeitä ammatinvalintaan, hyvä niin. Näyttävät olevan saksalaista laatua.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Valitettavsti saksalaisuus ei ole enää aikoihin ollut tae laadusta. Missä lie nämäkin vehkeet tehty.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

En oletakaan mitään kulkuneuvojen laadun hyvyydestä tai huonoudesta oletetun saksalaisuuden perusteella.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #14

No, Itävallassa ne tehdään, Magna Steyerin tehtaalla. Siellä on tehty myös Chryslereita ja ettei vain tehty Tunturi mopon moottoreitakin. Ja näitä uudempia BMW:n Minejä.

Toivottavasti ovat parempia kuin ne Chryslerit olivat.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #15

Joo itselläni on Chrysler Neon täytti juuri 18v. Pidän niin kauan kun katsastushenkilö kysyy "onks tää myytävänä". Auto onkin aitoa Detroitin rautaa.

Toisaalta Pekka tiedätkö myydäänkö noita poliisille hankittuja siviilikäyttöön? Voisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto.....

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4 -ajoneuvon moottoriteho on saksalaisten lähteiden mukaan 184 hevosvoimaa ja omapaino 5,4 tonnia, jonka lisäksi auto ottaa tonnin kuormaa. Huippunopeudeksi ilmoitetaan 95 km/h, joten kiihtyvyyttä nollasta sataan ei ole. Oletettavasti kiihtyvyys 0-40 km/h on sentään riittävä, kun kerran autolla tullaan suorittamaan näkyvää partiointia katukuvassa. Uusien autojen vuosimallia ja valmistusvuotta ei ole kerrottu, mutta lehtikuvissa Mersun ratti näyttää vuoden 1993 mallilta.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Autopurkaamosta löytyy tämän päivän lehtikuvissa esiteltyjen hankintojen kanssa identtinen mittaristo, mutta se on peräisin vm. 1995-2007 Sprinter 208CDI -pakettiautosta, http://varaosahinttu.fi/varaosa.php?id=936952

Tämän päivän kuvat:

https://autotoday.fi/ala-saikahda-naita-poliisi-me...

Kuvia vanhoista rateista:

https://www.google.fi/search?q=mersun+ratti+kuvat&...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>...Huippunopeudeksi ilmoitetaan 95 km/h, .....

ooo

hhmm....siis rosvo pääsee melkein fillarilla karkuun.

-------

Muuten kuinkas helpolla niistä Mersuista saa renkaat rikki?

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

612-kulkueessa vuonna 2019 "Hevi" tullee nähtyä, "Mörkö" siellä on jo ollut.

OT: poliisin lausuma "mitään vaarallista ei ole tekeillä jos Hevi on liikkeellä" on surkuhupaisa ja ristiriitainen.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2018/12/kunniava...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Hinta kuulostaa aika korkealta. Mikä tahansa auto kun voitaisiin helposti varustaa ulkopuolelle ripustettavalla luotisuojalevyllä, joka suojaa yhdestä suunnasta tulevaa uhkaa vastaan. Niitä saisi kuitenkin tuhansia samalla hinnalla ja ne ajaisivat saman asian silloin, kun johonkin yksittäiseen tilanteeseen menee.

Koska siitä huolimatta tähän investointiin on päädytty, sillä varauduttaneen tilanteeseen, jossa uhka tulee joka suunnasta. Se taas vaatii jonkinlaisen nogo-alueen jossa ei voi tavallisella autolla ajella.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Lähinnä "suojattu" henkilökuljetus lienee noille ajoneuvoille toimivin käyttömuoto.

Jos tulee nopeaa toimintaa vaativa tilanne niin eiköhän sinne lähin yksikkö menee aina paikalle mahdollisimman nopeasti ja ensisijainen suojaus on henkilökohtaiset suojaliivit ja vastaavat.

Tietysti jos joku humalainen asemies on linnottautunut pohjanmaan aukeiden keskelle omakotitaloon, niin silloin ajoneuvolla lähestyminen on tuolla kalustolla turvallisesti mahdollista. Useimpiin paikkoihin Suomessa pääsee ajoneuvolla hyvin lähelle näkösuojassa ja jalkaisin suojassa etenemällä lähemmäksi.

Lähestyminen rakennusta tulisuojassa ajoneuvon takana lienee ehkä yksi käyttötarkoitus, missä korvataan puolustusvoimien Pasien käyttöä, mutta eikös lähes samantasoiseen suojaukseen päästä nykyaikaisilla kannettavien suojakilpien suojassa etenemällä tai vaihtoehtoisesti panssaroida poliisipakuen takaovet ja edetä peruuttamalla. Tosin 4wd maasturi suuremmalla painolla antaa murtovoimaa työntämällä tai "haalla" vetämällä paljon enemmän.

Käyttötarvetta suurempi merkitys lienee imagon kohentamisella noissa hankinnoissa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tyypillistä suomalaisen julkisen sektorin pöyhkeää suuruudenhulluutta. Samoin kuin ne muutaman tonnin painoiset panssariaudit, joilla ministerejä kuskataan arkikäytössä. Jos joku haluaisi Suomessa hyökätä ministerin kimppuun, se sujuisi paljon helpommin vaikka lenkkipolulla, ruokakaupassa tai vaalikojulla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mitkä panssariaudit? Viimeisin hankinta oli kahdeksan Bemaria vuonna 2016, n. 760 000 euroa. Ei tuohon hintaan saa panssaroitua ajoneuvoa, ainakaan kahdeksaa kappaletta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taidat sekoittaa Lipposen panssarimersuun, joka annettiin supon käyttöön. Seuraava puhemies Niinistö ei sitten panssaroitua autoa halunnutkaan.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/200803067351879

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

"Meillä on unelma" tulee sairaan kalliiksi taloudellisesti ja hyvinvointitappiona.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten noin niin kuin yhteiskunta on onnistunut, kun täällä tarvitaan panssariautoja?

Ennen ei tarvittu.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Käyttöön menevät eivätkä jää nurkkiin ruostumaan. Nyt ei tarvitse jokaisen kivääripaskalaakin saaneen takia tilailla panssareita puolustusvoimilta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Totta kai niitä tarvitaan.

Jos menee ajassa taaksepäin, niin eipä olisi voinut kuvitellakkaan, että vielä joskus tulevaisuudessa tulee aika jolloin tarvitaan panssariautoja, silloin kun saabit ja mustamaijat olivat käytössä.

Tämä kertoo aika paljon yhteiskunnan tilasta. Se mikä on tämän hetken normaali edusti ennen huolestuttavaa ja ikävää kuvaa tulevaisuudesta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#25

>Tämä kertoo aika paljon yhteiskunnan tilasta. .....

ooo

..... ja pelosta ...... ja kerskakulutuksesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eiköhän näille välineille tule vielä lisää käyttöä, kun heikosti toimeentulevien määrä lisääntyy ja Berliinin kaltainen ilmiö tulee tänne. Se koskee kaikkia heikosti toimeentulevia.

"Nyt Berliinissä toimivat rikollisklaanit ovat ryhtyneet värväämään Saksaan saapuneita turvapaikanhakijoita likaisen työnsä tekijöiksi, poliisi varoittaa."

 https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f56e22fb-13f1-489d-b599-31f833cee8b0

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jotain taisi unohtua:

– Klaanit yrittävät saada muut tekemään likaisen työn, kuten myymään huumeita ja tekemään pikkumurtoja

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f56e22fb-13f1-...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

ja noilla sitä on tosi kätevä jahtailla taas mopopoikia ja tyyöjä ja kaasutella pippurisumutteilla...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/945ba464-5ac1-4...

säälittävää

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko tehty hankintalain mukainen kilpailutus ja valittu kokonaistaloudellisesti edullisin ratkaisu? Ehkä hankintapäätös on julkisena asiakirjana nähtävissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos kyseessä on työturvallisuus, niin voitaneen kokonaisedullisuusperusteesta luopua? Ruumiinvamma seurauksineen on aina kallis yhteiskunnalle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraavan Suomeen kohdistuvan matu-aallon jälkeen tullevat moiset ajoneuvot olemaan poliisille välttämättömiä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onkohan mitään syytä, miksi google-haku "Turvapaikanhakijatilanteen vaikutuksia poliisin toimintaan" johtaa tuohon panssariautohankintaan? Varmaankin pelkkä sattuma, mutta mielenkiintoinen kuriositeetti siitä huolimatta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Niin ja on niistä hyötyä kun umpihumalaiset suomalaisetki ammuskelevat kohti poliisia tai jos yli-ihmisopeista seonnut kouluammuskelija on saanut jostain aseen ja leikkii "terroristia" Autojen käyttötarpeet voivat olla monenlaisia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tai ammuskelevat toisiaan ja poliisi kutsutaan paikalle, tämä on vuodelta 1929:

Hurja verinäytelmä taas Kemissä.

Humalainen ampui 2 miestä, kun ei päässyt huveihin.

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/bind...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset