Jorma Nordlin

Keskustan vaaliohjelma on "taikatemppu" verorahoilla

Äänestäjiä eivät ole puolueiden vaaliohjelmat juurikaan vaaleissa kiinnostaneet, eikä ole mikään ihme, niin harhaanjohtavia ne ovat. Ne ovat lähinnä katteettomia myyntiesitteitä. Niiden kanssa puolueet eivät ole köyhiä, eikä kipeitä.  Ei ole mikään ihme, jos äänestäjien äänestyskäyttäytymisessä protestiäänestäminen lisääntyy. Ei äänestetä ainakaan sitä vaihtoehtoa, joka viimeksi petti äänestäjät ja harhautti vaalilupauksillaan.

Oikeasti nämä vaaliohjelmat ovat äänestäjien kannalta ihan huuhaata, koska mitään budjettivaikutuksia ei ole laskettu ja esitetty, sekä niiden realistisuus on hyvin kyseenalainen.

Onko Keskustan vaaliohjelma oikeasti väriltään sininen, joka on piilotettu äänestäjiä varten punaiseen pakettiin? Se varsinainen taikatemppu tässä vaaliohjelmassa on siinä, kun lupaillaan kaikenlaista ja rahaa löytyy koska ne rahat kaivetaan allokoimalla samat rahat vain samoilla hallinnon alueilla uudestaan, kun nyt ensin edes jokin asia vaaliohjelmasta päätyy hallitusohjelmaan, jossa tehdään kaikenlaisia lehmänkauppoja.

Käytännössä siis Keskustan politiikka hallituspuolueena ei muutu yhtään mihinkään jos tulisi valituksi uudestaan pääministeripuolueeksi, mikä on hyvin epätodennäköistä. Vaaliohjelma antaa harhaanjohtavan kuvan uudistuksista, kun pyöritellään vain pieni osa samoista rahoista uudestaan, eli otetaan toisesta paikasta pois ja siirretään toiseen paikkaan.


Puolue käytännössä veti itse maton alta vaaliohjelmaltaan omalla vaaliohjelmallaan, koska tavoitteena on samaan aikaan valtion velkaantumisen pieneneminen ja lupailee kaikenlaisia menoja lisääviä asioita ääniä saadakseen.


"Julkisen talouden velaksi eläminen on saatu loppumaan Keskustan johdolla. Seuraavalla vaalikaudella tavoitteena on, että suhteellinen velkaantuminen pienenee edelleen eikä velan euromäärä kasva."


Juuri tämän takia Keskusta tekee vaaliohjelmallaan näennäisen taikatempun.


Lupaukset ovat hurjia: 


"Vaikeuksien kohdatessa perhettä pitää auttaa kokonaisuutena, ajoissa ja joustavasti eikä viipaloida apua erikseen lapsille ja aikuisille.  Siksi jokaiseen kuntaan tarvitaan perhekeskus."


"Erityisesti pienimpiä eläkkeitä, eli takuueläkkeitä, on korotettava. Vuosina 2017-2019 voimassa olleita kansaneläkkeiden ja eräiden muiden etuuksien indeksitarkastusten jäädytyksiä ei tulee enää jatkaa."


"Suomen kehitysyhteistyön määrärahoja on asteittain nostettava kohti kansainvälistä tavoitetta, 0,7 % BKTL:sta. Tämän saavuttamiseksi on tehtävä realistinen aikataulu, johon hallitukset sitoutuvat."


"Ansiotulojen verotuksen keventämisvara on kohdennettava pieni- ja keskituloisiin."


Näinkö nopeasti tämä muuttui ja säästöt ovat vain "ikävä" muisto? Uskotteko Keskustan vaaliohjelmaan? 
Minä en usko, enkä luota. Ovatko äänestäjät todella niin hölmöjä, kuin miltä Keskustan vaaliohjelma näyttää? Toivottavasti eivät ole ja toivon, ettei tämä vaaliohjelma mene äänestäjille läpi, niin epäuskottava se on.

 

Keskusta heittäytyy melkoiseksi työelämätaikuriksi, suorastaan velhoksi.


"Työstä on saatava kunnollinen korvaus."

"Paikallista sopimista on laajennettava. Sen esteitä ja kieltoja on purettava."

"Työelämän ovet on avattava kaikille."

"Parasta aluepolitiikkaa on työllisyyden lisääminen koko maassa."

"Keskusta puolustaa ihmisen mahdollisuutta valita asuinpaikkansa toiveidensa ja elämäntilanteensa mukaisesti."

"Työelämän pitää joustaa nykyistä paremmin omaishoidon tarpeisiin. "

"Keskustan johdolla on tällä vaalikaudella yli 120 000 ihmistä saanut työtä.  Tätä työtä on jatkettava määrätietoisesti myös seuraavalla vaalikaudella. Keskustan tavoitteena on, että yli 100 000 ihmistä saa työpaikan seuraavan neljän vuoden aikana niin, että työllisyysaste nousee 75 %:iin. Siksi työllistämisen, työllistymisen ja yrittäjyyden edellytyksiä pitää yhä parantaa. Turhan byrokratian ja sääntelyn purkamista on jatkettava."

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

En löytänyt vaaliohjelmasta mainintaa vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Keskusta pitää veronmaksajien piikkiä auki ainakin vaalien ajan:
"Poliisin, ambulanssin ja paloauton on tultava paikalle nopeasti hädän hetkellä asuinpaikasta riippumatta."

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä voi käydä niinkin, että seuraavan hallituksen aikana talouskasvu hiipuu entisestään ja työttömyys kääntyy nousuun suhdanteen heiketessä.

Ekonomistin kommentit Keskustan vaaliohjelmasta:

"Painotus on tulonjaon kannalta oikea, mutta muotoilu on outo huomioiden 8-9 miljardin euron kestävyysvaje. Ei ole mitään verotuksen keventämisvaraa. Päinvastoin. Veronkevennykset edellyttäisivät isoja menoleikkauksia. Jos samaan aikaan haluaa lisäsatsauksia mm. hävittäjiin, perheisiin, eläkkeisiin ja palveluihin, niin leikkauksia tarvittaisiin vielä enemmän. Jos ei halua leikata ja haluaa uusia menoja, niin veroja pitää nostaa."

Sipilän mukaan vaalilupaukset voidaan rahoittaa työllisyyden kasvulla.

”Miten tämä kaikki rahoitetaan? Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tuo julkiseen varaan liikkumavaraa 1-1,4 miljardia. Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi prosenttiyksikkö”, hän sanoi.

Ekonomistipiireissä ajatus ei saa suurta kannatusta.

”Tässä on hyvä muistaa, että jos työllisyyden kasvusta tuleva julkisen talouden liikkumavara käytetään kokonaan menonlisäyksiin/veronkevennyksiin, ei työllisyyden kasvu auta kestävyysvajeeseen”, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa Twitterissä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271006-ekonomisti...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ha ha! Mikä selitys pääministeriltä, kun jäi kiinni älyttömästä vaalilupauksesta, eli määräaikaisen jäädytyksen purkamisesta, joka olikin suunniteltu päättyvän vuonna 2019.

”Niille määräaikaisten jäädytyksien jatkolle ei ole tarvetta. Kun ollut hirveän epäselvä, niin olemme sanoneet sen nyt selvästi: niitä ei tarvitse jatkaa”, Sipilä vastasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset