Jorma Nordlin

Tuoko aktiivimallin kumoamisen kannatus Perussuomalaisille kannatusta?

Jytkyjen aikana eräs puolueen tärkeä äänestäjäryhmä oli paremmalle sosiaalipolitiikalle kannatuksensa antaneet. Siinä ryhmässä oli vasemmistoon pettyneitä, pettymys sai alkunsa Paavo Lipposen pääministeriajasta. Soini antoi ymmärtää olevansa näiden äänestäjien asialla ja toisin kävi. 

Perussuomalaiset on nyt kannatusmittauksesta toiseen suurin nousija kannatus, puolueella on nyt jo 11,4 prosenttia ja puolue saa julkisuutta jatkuvasta kannatusmenestyksestään. Puolue kannattaa aktiivimallin kumoamista ja siitä tehtyä kansalaisaloitetta. Tällä pitäisi periaatteessa saada kannatusta niiltä, jotka haluavat inhimillisempää sosiaalipolitiikkaa ja ovat maahanmuuttokriittisiä.  Käytännössä tilanne on kuitenkin haastava, koska puolue ei tule pääsemään vaalien jälkeen päättämään sosiaalipolitiikan linjasta. Näin näitä kumpaakin vaihtoehtoa haluavilla äänestäjillä on valinnan paikka, molempia ei voi saada.

Eli jos haluaa inhimillisempää sosiaalipolitiikkaa, on äänestettävä demareita, jos kannattaa maahanmuuttokriittisyyttä niin vaihtoehtona on Perussuomalaiset, mutta sekään linja ei tule toteutumaan käytännössä vaalien jälkeen, koska puolue on oppositiossa. On mielenkiintoista nähdä miten äänestäjät reagoivat vaaleissa. Veikkaan, että Perussuomalaiset menevät oppositioon erittäin hyvällä äänimäärällä ja saavat paljon paikkoja eduskunnasta. Puolueella on oma vahva kannattajakuntansa.

Aktiivimalli osoittaa mitä seuraa jos äänestäjät äänestävät niin, että nykyisenkaltainen vaihtoehto toteutuisi ja sinisten tilalla olisi joku muu aktiivimallia kannattamaan kääntynyt puolue. On myös mahdollista, että hallitusneuvotteluissa syntyy kompromissi, jossa aktiivimalli jää voimaan. Sitä vaan lievennetään eri keinoin, esimerkiksi aktiivisuusehtoa täyttäviä keinoja laajennetaan jonkin verran. Näin Kokoomus saadaan mukaan hallitukseen. Siinä tapauksessa hallituskokoonpano voisi olla esimerkiksi Kokoomus, Keskusta, Vihreät, sekä tarvittaessa yksi tai muutama täytepuolue kuten RKP, tai Kristillisdemokraatit.

Sinisten tilanne on tyystin toisenlainen, puolueella on suuri vaara pudota kokonaan eduskunnasta.
Puolueen kannatukselle ei tee hyvää esimerkiksi puolustusministerin viimeaikaiset möläytykset, joihin pääministeri on jo joutunut puuttumaan. Soinin pitkä tuumaustauko eduskuntavaaliehdokkuuden suhteen on selvä signaali äänestäjille, miten merkittävässä eduskunnasta putoamisvaarassa puolue on. Puolueen linja ei vakuuta äänestäjiä, eikä se ole äänestäjille uskottava.

Tätä taustaa vasten ajateltuna sinisten kahden merkittävän ministerin (Niinistö ja Soini) möläytykset ovat suoranaista hölmöilyä, juuri sellaisesta aiheutuu tilanne, jossa merkittävästä julkisuudesta huolimatta
kannatus on jämähtänyt virhemarginaaliin. Näin tulevat todistaneeksi, ettei mikä tahansa julkisuus suinkaan ole hyödyksi, vaan pitää miettiä mitä möläyttelee. Sinisillä on äänestäjälähtöinen politiikka aivan kadoksissa.

 

HS: "Viisi keskeistä asiaa HS-gallupista: Päähallituspuolueet vaikeuksissa, perussuomalaisten kannatus jo 11,4 prosenttia."

 

SU: "Perussuomalaiset kannattavat aktiivimallin kumoamista ja siitä tehtyä kansalaisaloitetta."
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Näkyykö Kokoomuksen ja Keskustan kannatuslukemissa vanhustenhoidon kriisi ja kohu ahdistelutapauksista, joissa molemmissa puolueet ensin vähättelivät tilannetta ja lopulta joutuivat kehittelemään äkkiä parempia lausuntoja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Aktiivimallin ja miksei sotelinjankin vastustamisessa perussuomalaiset liikkuvat ns. harmaalla alueella. Perussuomalaisten hajottua Halla-aho vakuutti perussuomalaisten olevan täysin hallitusohjelman takana eli tukevan hallituksen toimia - myös tässä asiassa. Kuten tunnettua perussuomalaisia ei hyväksytty hallitukseen ja sen jälkeen hallituksen linjasta on löytynyt paljonkin arvosteltavaa asioissa jotka vielä vähän aiemmin olivat puolueelle ok.

Keskeinen kysymys onkin, missä kaikissa asioissa perussuomalaisten kanta on ylläolevan kaltainen, eli suunta vaihtuu täysin vastakkaiseksi sen perusteella päästäänkö hallitukseen vaiko ei? Itse en jaksa uskoa perussuomalaisten linjan pitävyyteen aktiivimallissa, vanhusten hoidossa yms tilanteessa jossa hallituspaikkoja olisi jaossa ja vaatimuksena olisi uusi linjanmuutos kyseisten asioiden suhteen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sinisille tilanne on täydellinen katastrofi, huhtikuussa on eduskuntavaalit ja kohta on jo maaliskuu, kannatusprosentti on järkyttävä. Eli nyt puolueen kiinnostavuus julkisuudessa perustuu siihen, kun seurataan putoaako eduskunnasta vai ei. Kannatusprosentin ollessa virhemarginaalissa tarkoittaa myös, että se voi olla hyvin lähellä nollaa.

Jotenkin ei voi tajuta mitä ihmettä Soini ja Niinistö hölmöilevät julkisuudessa, kun tilanne on tämä. Lähtö puolueesta osoittautui sinisten porukalle pahaksi virheeksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sinisiin siirtyneiden kannalta ehkä, mutta asian voi nähdä niinkin, että perussuomalaiset yrittivät hajoamisellaan olla samanaikaisesti sekä hallituksessa ja oppositiossa. Ajaa kaksilla rattailla kuten asiaa usein kuvataan, ja tässä yhteydessä tuo oppositioon jäänyt puolisko on onnistunut käyttämään oppositioasemaansa hyväksi ja hivenen palauttamaan romahtanutta kannatustaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #4

Nyt esimerkiksi Soini ajaa hallituksessa kaksilla rattailla myös. Tekee oppositiopolitiikkaa ministerinä ja peittelee sen sananvapauden alle. Kiukuttelee esim. Kokoomukselle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

No mitä muuta tuolta tyypiltä voisi odottaa. Persuuden isä on persujen maffiapomo vaikka maffia on keskenäisissä riidoissa. Ovat Soinin poikia ja tyttöjä ja muunsukupuolisia koko remmi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tekevätkö äänestäjät eroa sinisten ja persujen välillä, sillä edellisethän ovat entisiä persuja joita erottaa vain henkilökysymys Halla-aho-Soini. Jos persut pääsevät hallitukseen (Kokoomus voittaa vaalit), niin varmasti hintana on taaskin sitoutuminen kokoomuslaiseen hallitusohjelmaan, mikä ei varmaankaan esim. Halla-aholle olisi edes periaatteelliselta ja ideologiselta kannalta ylivoimaista. Äänestäjiähän tässä koetetaan ajaa retkuun, siis niitä vähäosaisia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

Vähäosaisilla on perin huonosti vaihtoehtoja halutessaan parempaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jättääkö Soini uppoavan laivan, eikä lähde eduskuntavaaleihin ehdolle?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tietenkin jättää. Soini tiesi/pelkäsi häviävänsä Halla-aholle ja skippasi kisan. Samoin Soini pelkää kannatustaan nyt... ei uskalla edes sitä mittauttaa, koska pelko.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Joo, eihän persut tai ainakaan Halla-aho vastusta aktiivimallia ja sote-uudistuksestakaan ei ole paljoa puhunut.

On itse todennut ettei kannata ottaa sosiaali- ja talouspoliittisiin kysymyksiin kantaa koska puolueen kannattajienkin näkemykset on niin hajallaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se tarkoittaa samaa asetelmaa kuin Soinin aikana, joka oli osittain syynä kunnallisvaalien romahdukseen. Osalle äänestäjistä syntyi tilanne jossa näytti siltä kuin Soini olisi kääntänyt takkinsa sosiaalipolitiikan suhteen, kun aikaisemmin oli antanut ymmärtää, eikä selvää kantaa ollut.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Voi olla et useampi persujen kannattaja pettyy jos ja kun puolue pääsee joskus taas hallitusvastuuseen.

Ei tullut taaskaan sitä mitä tilattiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #9

Yksimielisyys on helposti saavutettavissa asioita vastustaessa, mutta paljon vaikeampaa kun jotain asiaa pitäisi ajaa eteenpäin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #10

Sitten vielä siihen se kun pitäisi olla äänestäjille luotettava, äänestäjille valinta on helppo. Ei äänestä. Edustuksellinen demokratia ei kovin hyvin toimi, sitä leimaa poliittinen petos äänestäjien suuntaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

>>...lievennetään eri keinoin, esimerkiksi aktiivisuusehtoa täyttäviä keinoja laajennetaan jonkin verran.>>

- Ei kai tuo pahitteeksi olisi lieventää harkiten. Turhahkot kurssit käyvät jo nyt aktiivisuusehdoksi ja vapaaehtoistyö poliittisissa järjestöissä käy kohta, joten olisi ihan paikallaan, että myös osa-aikainenkin palkkatyö oikeassa yrityksessä katsottaisiin aktiivisuuden osoitukseksi. Nyt niin ei ilmeisesti ole, jos työnhakija osallistuu mieluummin oikeasti saatavilla oleviin työtilaisuuksiin kuin tarpeettomaan kurssitukseen.

Ay-liikkeen 'taistelevan siiven' saneluun kaiketikin perustuen työttömyysturvaa on leikattu aktiivimallin ja lain mukaan, kun työtön työnhakija on löytänyt osa-aikaista työtä yli sadaksikin tunniksi 65 päivän tarkastelujakson aikana, mutta ei leikata jos hän on vain istunut saman 3 kk:n aikana yhdellä viiden päivän työnhakukurssilla. Tämä ristiriita saattaa olla ay-liikkeen taistelevan siiven etu, muttei todellakaan palvele yksittäisiä työhaluisia työttömiä tai työllisyyden kehitystä.

Esimerkki: yli 55-vuotias työtön työnhakija huomattuaan, ettei yli vuoden yrittämisen jälkeen päässyt oman alansa vakinaiseen kokopäiväiseen kuukausipalkkaiseen tai osa-aikaiseen työsuhteeseen tähtäävien hakemusten avulla työhaastatteluunkaan, hakeutui osa-aikatyöhön toisen ammattialan palvelukseen. Ansiopäiväraha laskettiin nyt soviteltuna eli hän sai 300 euron palkanosan/kk itselleen ja yli menevästä osasta puolet vähennettiin hänen päivärahastaan. Hänen todettiin ensimmäisen kolmen kuukauden tarkastelujakson jälkeen täyttäneen aktiivisuuskriteerit osa-aikatyössä ollessaan. Toisen kolmen kuukauden tarkastelujakson jälkeen hän yllättäen menetti aktiivisuusstatuksensa ja työttömyyspäiväraha aleni 4,65 %. Erikseen kysyttynä työttömyyskassa kertoi, että sen laskelmien mukaan tarkastelujakson aikana tehtyjen yli sadan provisiopalkkaisen työtunnin keskimääräinen tuntiansio jäi alle 7,04 euron/h eli alle minipalkkatason. Työttömyyskassa katsoi yli 55-vuotiaan ilmeisesti olleen omaehtoisessa 'vapaaehtoistoiminnassa' eli ei-aktiivinen.

Toisaalta alle 40-vuotias työtön työnhakija puolestaan osallistui kolmen kuukauden (65 pv) aikana viisi päivää kestävään työnhakuvalmennukseen, jonka aikana hän 'opetteli hakemaan työtä' ja nautti korotettua työttömyysetuutta sekä kulukorvausta 9 euroa päivässä. Hän säilytti aktiivisuusstatuksensa ja täyden päivärahansa, vaikkakaan kuulemma 'parantuneet' työnhakutaidot eivät näyttäisi toistaiseksi tuottavan yhtään parempaa tulosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset