Jorma Nordlin

Hallituksen rahansiirto ratayhtiölle asuntorahastosta on todennäköisesti laiton

Valtion asuntorahastoa koskeva laki määrittelee mihin rahoja saa käyttää. Rahaa saa lainata ja käyttää asuntorahoituksen tukemiseen. Rahaa ei saa valtion asuntorahastosta siirtää Oy Suomen Rata Ab:n taseeseen siten kun hallitus lisätalousarviossaan esittää. Onko hallitus "perustuslakitörmäilyjen" lisäksi lähtenyt tekemään suoranaisia laittomuuksia?

 

Laki valtion asuntorahastosta

1 § (16.4.1993/351)
Asunto-olojen kehittämistoimenpiteiden rahoittamiseksi on ympäristöministeriön alaisuudessa valtion talousarvion ulkopuolinen valtion asuntorahasto.

Asuntorahaston 2 §:ssä tarkoitettuja valtion talousarvion ulkopuolisia varoja käytetään lainojen myöntämiseen ja muuhun asuntorahoituksen tukemiseen siten kuin siitä erikseen säädetään tai valtion talousarviossa määrätään. (28.3.1996/208)

 

Hallituksen lisätalousarviossa:

”Rautatietoimialan kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi ja suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi hallitus on päättänyt siirrettäväksi perustettavan Oy Suomen Rata Ab:n taseeseen 100 milj. euron arvosta valtion omistamia osakkeita. Yhtiön maksettavaksi tulevat varainsiirtovero ja osakkeiden realisoinnista aiheutuvat kustannukset ovat noin 7 milj. euroa, minkä lisäksi tuloarviota alentaa osakesiirrosta aiheutuva osinkojen väheneminen noin 3 milj. eurolla. Näitä vastaavasti vähennetään osakemyynti- ja osinkotuloutuksia yhteensä 110 milj. eurolla. Lisätalousarvion kattamiseksi lisätään vastaavasti tuloutuksia huoltovarmuusrahastosta (37 milj. euroa) ja valtion asuntorahastosta (73 milj. euroa).”


Uusi Suomi:  "Älähdys Sipilälle ja Bernerille lisäbudjetista – Hallitus ohittaa törkeällä tavalla eduskunnan tahdon"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Hallituksessa näyttää olevan joukkue, jolle lainsäädäntö on ikävä haitta omien hyödyllisten näkemysten toteuttamisen tiellä. Tavan tallaaja yleensä pysähtyy siihen, kun lain kirjain tulee eteen. Hallituksen joukkueelle laki näyttää olevan haaste, jonka ohittaminen keinolla tai toisella on elämäntehtävä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On käsittämätöntä miten näin voidaan rahaa siirtää, asuntorahasto saa rahoituksen tiettyyn ennalta määriteltyyn käyttötarkoitukseen. Sitten tulee maahan hallitus, joka päättääkin tosta vaan, että nyt se käyttötarkoitus asuntorahaston osalta onkin tässä kohtaa raideliikenteen rahoittaminen. :-D

Etenkin tällaisena aikana, jolloin asumiskustannukset ovat korkeat.

Hallitus antaa itsestään epäluotettavan kuvan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Varsin ovelia liikkeitä tekee hallitus, sillä ennen tätä Nesteen osakkeita käytettiin uuden raideliikenneyhtiön pääomitukseen siten, että valtio luovuttaa Neste Oyj:n osakkeita oman pääoman ehtoisesti enintään 107 miljoonalla eurolla Pohjolan Rautatiet Oy:lle.

En tiedä tehtiinkö siirto Vaken osakkeista vai sitten valtion suoraan omistamista. Sanamuoto viittaisi valtion suoraan omistamiin. Jo aiemmin Vakelle siirrettiin suuri määrä osakkeita valtion budjetin ulkopuolelle.

Näiden seurauksena seuraavlla hallituksella on merkittävästi pienempi määrä osinkotuottoja käytettävänään.

Esim Nesteen vuosi 2017 oli ennätyksellinen ja vuosi 2018 vielä nousi siitä.

Vertailukelpoinen liikevoitto 2017 oli 1 101 miljoonaa euroa ja osinkoa nostettiin 30%:in. Suomen valtio sai osinkoja 216 miljoonaa.

2018 vertailukelpoinen liikevoitto oli jo 1 422 miljoonaa euroa, ja osinkoa ehtotetaan maksettavaksi 34%.

Mitä sitten tulee Asuntorahaston varojen käyttöön tuohon tarkoitukseen, niin sehän on jo pöyristyttävää.

Uuden Suomen artikkelissa Kepun Ala-Nissilä toteaa seuraavaa:
"Tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja, pääministeri keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä sanoo Uudelle Suomelle, että tarkastusvaliokunnan mietinnön ajatuksena on velvoittaa vasta seuraavaa hallitusta, ei nykyistä.
Ala-Nissilä kuitenkin myöntää, että sanatarkasti katsoen hallituksen lisäbudjetin esitys ”ei ole aivan linjassa” eduskunnan hyväksymän tarkastusvaliokunnan mietinnön kanssa."

Tämähän on jo melkoinen lausunto, tarkastusvaliokunta lausuisi jotain vain seuraavalle hallitukselle eikä tarkoittaisikaan samaa Kepujohtoiselle nykyhallitukselle.

Aika surkea yritys Ala-Nissilältä, älkää tehkö kuten me teemme... Vähän selkärankaa pliis...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Silti, vaikka tarkastusvaliokunnan lausunto ei velvoittaisikaan tätä hallitusta, hallitus toimii lausunnon vastaisesti, kun se siirtää rahaa rahastosta toimintaan mikä ei ole rahaston rahojen käyttötarkoitus joka on laissa määrätty.

Tämä on kuva tämän hallituksen asuntopolitiikasta. Rahat uuteen ratayhtiöön. Pääministeri intoutui uuden bisneksen kehittelyyn asuntorahaston rahoilla.

Tase töihin, vaikka lakeja kolistellen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toiko Sipilä tullessaan hallitukseen varsin arveluttavan rahoituskulttuurin?

"Miksi valtionyhtiö lainasi rahat pääministerille sijoitustoimintaan?"

"Pääministeri ei näytä rikastuneen yritystoiminnalla, vaan valtionyhtiöltä saamallaan lainalla."

 http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268740-miksi-valtionyhtio-lainasi-rahat-paaministerille-sijoitustoimintaan

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset