Jorma Nordlin

Saiko pääministeri EU:n vaalivaikuttamaan soteasialla?

Sotkeutuuko EU likaisella tavalla Suomen vaaleihin auttamalla pahasti vaikeuksiin joutunutta pääministeriä? Komissaarin kabinettipäälliköltä on tullut sopivasti pääministeriä vaaleissa auttava lausunto puhelimitse, jolla kaatumassa olevalle soteuudistukselle yritetään antaa mahdollisuus, kun Keskusta on mielipidemittausten perusteella kärsimässä rökäletappion.

Miksi ihmeessä EU:sta oma-aloitteisesti lähdettäisiin juuri ennen eduskuntavaaleja ottamaan kantaa sote-uudistukseen liittyvään ilmoitukseen? Epäilen, että pääministeri on pyytänyt välikäsien kautta, tai suoraan itse EU:sta ottamaan yhteyttä ja pyytänyt kannanottoa ilmoitukseen.

Tätä vaalivaikuttamisepäilyä olisi syytä tutkia. Kabinettipäällikkö poikkeuksellisesti ja ihan oma-aloitteisesti sattui kilauttamaan puhelimella Suomen EU-edustuston edustajalle, ei siis mitään tule paperilla, vaan kuulopuheita, sekä ohjeeksi on saatu EU:sta menettelytapa, joka on sopivan epämääräinen - etsikää joku muu tapa. Sopivasti tämä auttaa pääministeriä juuri ennen vaaleja. Meneekö juuri ennen eduskuntavaaleja näin kömpelö ja "tökerö" tapa suomalaisille läpi.

Tällaisen EU:sta tulevan puhelinsoiton ajoitus on äärimmäisen huono, hieman yli kuukausi aikaa eduskuntavaaleihin ja yhteydenottokanavakin on täysin väärä.

"Pääministeri Juha Sipilän kanslia ilmoittaa, ettei Euroopan unionin kilpailukomissaari halua Suomesta mitään ilmoitusta liittyen sote-uudistuksen valinnanvapauslain ja EU-oikeuden yhteensopivuuteen."

Lisätty

Tämä on mielenkiintoista, mitenköhän EU:ssa toimitaan, voivatko eri maiden pääministerit ottaa yhteyttä komissaareihin sopivasti välikäsien kautta juuri ennen vaaleja, kun ovat joutuneet vaikeuksiin ja noin niikuin "by the way" vähän kysellä ja sitten soitellaan asoista perään? Saadaan sopivasti sitten jutut mediaan. Vai meneekö asiat oikeasti johonkin komissaarien yhteiseen pohdintaan, että tämmöisestä maasta nyt otettu yhteyttä, kun on vaalit siellä tulossa, mitenköhän asiaan nyt pitäisi suhtautua, vai voivatko komissaarit kabinettipäällikköjen kautta ihan itsenäisesti operoida eri maiden pääministerien kanssa ja vähän "jelppiä" juuri ennen vaaleja?

 

US: " Sipilän kanslia: EU-komissiosta soitettiin Suomelle erikoinen puhelu sotesta – Älkää lähettäkö, etsikää muu hyödyllinen keino." 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sanottaisiinko paremminkin että punavihervasemmisto haluaa näillä notifikaatio vaateillaan viedä loputkin itsenäisyydestämme Brysseliin.

Julkisuuteen on myös tullut Helsingin yliopiston eurooppaoieuden professori Päivi Leino-Sandberg joka sano ettei notifikaatio ilmoitus ole ollenkaan tarpeellinen ja nyt on tullut kilpailukomisaarion kabinetistä viestiä ettei edes oikeusvarmuusilmoitusta. Nämä siksi kun se ei poista mahdollista että joku vie vaateen EU tuomioistuimeen mikä on täysin loogista. Taitaapi olla niin ettei yhdenkään EU maan sotea ole notifisoitu EU-ssa miksi me hölmöillään.

Tämän sotesota episodin tarkoitus on kokonaan polittinen ja episodia pidetään päivitettynä vaaleihin saakka. Kuitenkin pitäisi jo nyt vähintään ymmärtää että kansa on lopen kylläsynyt koko sote/maku jarrutukseen ja haluavat nähdä ja kokea tämän sote valinta hyvyyden uusine sotekeskukskneen. Maakunta uudistus ei tavallan koske normi ihmisiä se on hallinnollinen uudistus joka tuo sitten ne säästöt digitalisaation myötä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Maakunta uudistus ei tavallan koske normi ihmisiä se on hallinnollinen uudistus joka tuo sitten ne säästöt digitalisaation myötä."

Tuoko todella? Rankasti ylioptimistinen väite. Tämä edellyttäisi, järjestelmähankkeiden onnistumisia ja ne ovat erittäin haastavia julkishallinnossa. Olen mukana julkisissa järjestelmähankinnoissa ja kyseenalaistan heti väitteen.

Miten saadaan kehitettyä järjestelmä jossa vaatimukset ovat riittävän hyvä konsensus esimerkiksi suuren kaupungin henkilöstöltä? Se mikä kokemus minulla on, niin on aika vaikea tehtävä. Kyse ei ole ollenkaan teknologiaongelmasta. Teknologia-asiat ovat helpommin ratkaistavissa. Se mitä suurien organisaatioiden ihmismäärä haluaa, on erittäin vaikea kysymys.

"Taitaapi olla niin ettei yhdenkään EU maan sotea ole notifisoitu EU-ssa miksi me hölmöillään."
Kuinka monessa EU-maassa on vastaava EU-lainsäädännön alainen uudistus tehty, jossa on merkittävät riskit EU:sta mahdollisesti tulevien seuraamusten kanssa? Olisiko niiden maiden pitänyt toimia niin kuin Suomessa vaaditaan Suomen osalta? Minusta olisi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Koko juttu on ihmeellinen poliittinen hässäkkä miten asia pitäisi EU:lle viedä ja nyt se on kuuluisa joku muu tapa, kuten kabinettipäällikkö totesi.

Näin politiikassa väännöt kehitellään ja pyöritellään jopa sillä miten asiat EU:lle esitetään, se edistää omaa tavoitetta.

Tässä nyt kannattaa kuitenkin uskoa lakiasiantuntijoita.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

En yhtään ihmettelisi, jos tästä kehkeytyisi poliittinen sähinä julkisuudessa, jossa ei tiedettäisi kuka on kilauttanut ja kenelle, sekä mitä kukin on kellekin selitellyt.

Ihanko sattumalta puhelimellako tällaisia kilautellaan sopivasti ennen vaaleja! Jos jotain olen oppinut politiikasta, puolueista ja vaaleista, niin ainakin sen että epäilen tällaisia julkisuuteen annettuja "puhelintouhuja", josta ei jää mitään näyttöjä.

Mikä ihmeen ohje se on EU:sta, joka on virallinen instituutio, että etsikää joku muu tapa? Uskomatonta touhua EU:ltako?
EU:n pitää itse tietää miten toimitaan. Kabinettipäälliköltä pitää tulla tieto toimintatavoista.

Entä jos EU:sta tulisikin tieto ettei kabinettipäällikkö olekkaan tällaista epämääräistä puhelimessa höpötellyt?
Siinä olisi Sipilän selittelyteatteri valmis alkamaan

Sipilä on useamman kerran saanut kehiteltyä ihmeellisen selittelyteatterin kun asioita ruvetaan kunnolla selvittelemään.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jorma eiköhän tuo puhelu ole taltioiitu kun on kulkenut monen ihmisen kautta.
Kokonaisuutta katsoen ei pidä kiinnittää huomiota lillukanvarsiin vaan siihen mikä on yhteiskuntamme kehitykselle hyväksi.
Olisi sote/maku lopputulemaan parasta että se etenee eduskunnan suurensalin äännestykseen. Uskoisin että Krista Kiuru haluua saada sen sylistään pois pikinmiten.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei oikeasti EU:n kanssa näin hoideta merkittäviä ja virallisia asioita, joista riippuu isot päötökset, "kaveri" kilauttelee, ehkä joku saattoi antaa vinkin. Ei ole mikään lillukanvarsi, kun pitää olla menettelytapaan liittyvän päätöksen pohjaksi faktat, eikä puhelinsoitot. :-D

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyi! Miten mä näin ilkeästi pääministeriä panettelen? Reilu kaveri, vai mitä?

Taseet töihin, rahat asuntorahastosta rautatieyhtiölle, saattaa joku komissaarin kabinettipäällikkökin, joskus vähän sinne sun tänne sopivasti soitella ja juttua voi sopivasti sitten vähän lainailla. Miten ne vaalitkin on niin pian, herranen aika kun aika on kulunut nopeasti.

"Hallituksen rahansiirto ratayhtiölle asuntorahastosta on todennäköisesti laiton"
http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27032...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuohon Nordlinin litaniaan voisi ennen taseita lisätä "puskurit taseisiin". Eihän tässä näin vanhan ihmisen muistissa ole pitkääkään aikaa kun samaiset piirit halusivat rakentaa yritysten taseisiin puskurirahaa kun jotkut ilkesivät ehdotella 1990-luvun alusta oppineena erillisiä puskurirahastoja pahanpäivän varalle. Oli kuulemma luontevampaa rakentaa ne yritysten taseisiin, esimerkiksi tyytymällä maltillisiin palkankorotuksiin, helpottaa yritysten verotusta ja jättämällä rahat yrityksiin jotta ne voisivat heikompinakin aikoina työllistää. Sittemmin nekin rahat on laitettu "töihin" eli jaettu osinkoina maailmalle ja laskukaudet yllättävät ihan samoin kuin ennenkin lumisateet keskivertoa paremmat autoilijat.

P.s. ad titulus: onkohan muistini jotenkin harhainen kun mieleeni tulee muinaiset ajat jolloin kohkattiin jotakin jostakin nootista ja nimitettiin sitä ihan kriisiksi?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Komissaarin kabinettipäälliköltä on tullut sopivasti pääministeriä vaaleissa auttava lausunto puhelimitse, jolla kaatumassa olevalle soteuudistukselle yritetään antaa mahdollisuus, kun Keskusta on mielipidemittausten perusteella kärsimässä rökäletappion."

Eihän tuo mikään uusi asia ollut politiikkaa seuraavalle. Pääministerihän julkitoi eduskunnan pöntöstä jo puolisen vuotta sitten saman asian. EU ei halua puuttua Suomen eduskunnalle kuuluviin asioihin, aivan kuten Sipilä on kertonut.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Silti kilautellaan sieltä puhelimella sattuen sopivasti vaalien alla ja pääministerille mieluinen puhelu välikädelle, joka sitten julkisuuteen. Niin ei tietenkään haluta puuttua, mitä nyt vähän vaalien alla soitellaan. Saahan sitä soitella.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tämä vaikuttaa vähän siltä niinkuin aikaisemmin olleen poliittisen teatraalin Perussuomalaisten hajoamisesta ja että Sipilä oli mukamas lentokoneella ajamassa Kultarantaan presidentin luokse eroanomusta pyytämään ja sellainen käsikirjoitus oli 2 viikkoa etuajassa kerrottu.

Tämä haiskahtaa sellaiselta teennäiseltä valheelta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset