Jorma Nordlin

Mitä ihmettä pääministerin päässä oikein liikahti?

Media, oppositio ja kansalaiset ovat äimän käkenä, katsovat ihmetellen mitä tässä maassa oikein tapahtui, koska hallitukset eivät yleensä kaadu. Hämmästyneet katsovat toisiaan ihmetellen kuka menee tekemään näin hölmön tempun ja kaatamaan hallituksen kun vaalikampanjat ovat jo käynnissä. Tällainen hölmöys yllätti koko maan. Miltä tämä mielestäsi näyttää äänestäjille kun pääministeri lähtee ovet paukkuen hallituksesta suoraan vaalikentälle kaataen hallituksen? Tämän ymmärtäisi, jos pääministeri olisi kaatanut hallituksen paljon aikaisemmin. Oikeasti nyt voi sanoa, että väärin sammutettu ja väärin erottu, tämä on oikeasti sitä.  Sammutusvedet sammuneeseen paloon, joka ei edes enää savunnut. Ei pidä lähteä pelaamaan mitään poliittisia pelejä tällaisilla asioilla.

Mitäköhän tasavallan presidentti mietti kun pääministeri marssi lappu kourassa Mäntyniemeen? Huudahtikohan hiljaa mielessä - what! Olen ihmetellyt suomalaista demokratiaa, se edustaa toista äärilaitaa, hallitukset eivät kaadu lähes ikinä. On maita joissa hallitukset kaatuvat herkästi. Sitten kun Suomessa hallitus kaatuu, niin se tapahtuu näin kuin nyt se tapahtui. Minusta meillä on todella outo demokraattinen kulttuuri. Tämä on poliittista teatteria, eikä vastuunkantoa. Eronnut pääministeri väänsi tämän asetelman toimittajan haastattelussa niin, että sitten kun hallitus kaatuu niin se ei kelpaa. Hölmö poliittinen teatteri ei kelpaa! Siitä tässä on kysymys.

Sipilän hallituksen hallitustaival oli hyvin erikoinen, tällaista ei ole ennen nähty. Pääministeri lenteli lentokoneella presidentin luokse ja seurauksena oli, että hallituksessa istui lilliputtipuolue suurella ministerimäärällä ja nyt sitten kaatoi hallituksen ja lähti suoraan vaalityöhön. Tämä on konkreettinen opetus äänestäjille, miten suomalaisessa demokratiassa hallitukset voivat syntyä hyvinkin oudolla tavalla ja niiden taival voi loppua yhtä oudosti. Toivottavasti tällaiset kokemattomien "peliliikkeet" hallituksissa loppuvat tähän ja saataisiin kokeneemmissa ja osaavammissa käsissä olevia hallituksia.

Hallituksen loppunäytös oli kokemattoman pääministerin tulos tai ulos teatteria. Tämä oli suoranaista hölmöilyä.  Ei se hyödytä ketään. Sillä voi tietenkin kokeilla kepillä jäätä, irtoaisiko ääniä, kun teatraalisesti selittelee seisoneensa sanojensa takana ja toteuttaneensa tulos tai ulos periaatteensa.

Olen ihmeissäni ja kysyn, uskoiko pääministeri, että sote-uudistuksen saa noin vain hallituksen voimalla yhdessä hallituskaudessa läpi ja hirttää itsensä siihen?  Kokematon  ja  nyt lähes yhden hallituskauden pääministeri hirtti itsensä siihen ilman varavaihtoehtoa ja ilman minkäänlaista poliittista riskien hallintaa. Sipilä ajoi päin seinään ainakin kolme kertaa. 1. Ajatteli, että saa sote-uudistuksen läpi ottamatta mukaan hallitukseen kuulumattomia puolueita. 2. Puristi väkisin uudistustyötä pienemmäksi tinkimällä perustuslainmukaisuudesta. 3. Mitoitti hallituksen ministerimäärän liian pieneksi, eikä siis ollut mitään käsitystä paljonko hallitustyö edellytti ministeriresursseja.

Älkää nyt vaan kukaan odottako itsestään selvänä, että seuraavakaan hallitus noin vain kykenee neljässä vuodessa niin suuren ja historiallisen muutoksen toteuttamaan. Eihän sellaisissa odotuksissa ole mitään järkeä, eivät ne perustu mihinkään tosiasioihin. Tai no nyt on ainakin yksi tosiasia, nykyinen hallitus on tehnyt pohjatyötä. Mutta riittääkö se, niin sitä me emme tiedä. Sote-uudistus tarvitsee tiekartan ja uudistusta kannattaa tehdä puoluerajat ylittävänä komiteatyönä tiekartan pala kerrallaan.

Sote-uudistuksen mittakaava on selvinnyt äänestäjille Sipilän hallituksen aikana. Se on valtava uudistus. Sen piti olla valmiina viime kunnallisvaaleihin mennessä.  Kataisen hallituksen tavoite oli, että sote-uudistuksen olisivat saaneet valmiiksi laiksi toukokuun loppuun mennessä vuonna 2014. Jo tämä osoittaa, miten pihalla uudistuksen mittakaavasta ovat olleet Kataisen ja Sipilän hallitukset. Sipilän hallituksen uudistustyö oli liian heikkolaatuista ja kolahti eduskunnan laadunvalvontaan perustuslainmukaisuuden vuoksi. On älytöntä lähteä arvostelemaan laadunvalvojia jos uudistus ei täytä perustuslain vaatimuksia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minä en enää toivonut hallituksen kaatuvan, en halunnut sitä, siitä ei ole mitään hyötyä näin lähellä vaaleja ja se on lähinnä teatraalinen temppu. Käytännössä vuoden vaihteen jälkeen hallituksen mahdollinen kaatuminen muuttui merkityksettömäksi.

Poliittisen teatterin ja pelin haistaa pitkälle ja tämä on juuri sitä. Nyt sitten reippaasti vaalikentällä röyhistelee rintaa, kun näin sitä vastuuta kannetaan toteuttamalla tulos tai ulos periaatetta. Oikeasti hallituksella ei ole muutenkaan ollut enää puoleen vuoteen juuri mitään isompia mahdollisuuksia tehdä muitakaan päätöksiä, koska vaalit ovat olleet niin lähellä ja sote-uudistuksen kaatumista on pidetty ainakin siitä lähtien jo merkittävänä riskinä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ilmeisesti tällaisia merkityksettömiä, näennäisiä ja teatraalisia tulos tai ulos temppuja viimeisenä oljenkortena Sipilä tarvitsee, kun äänestäjien suuntaan tilanne on aika karu.

"Työttömien perusturvan taso on heikentynyt tällä hallituskaudella - toimeentulotuen merkitys talouden paikkaajana kasvanut."

"Työttömien perusturvan taso on heikentynyt tällä hallituskaudella. Työttömien perusturvaa ovat heikentäneet työttömyysetuuksiin ja yleiseen asumistukeen tehdyt leikkaukset ja aktiivimallista johtuva etuuksien alentaminen, selviää Perusturvan riittävyyden arviointiraportista 2015–2019."

https://thl.fi/fi/-/tyottomien-perusturvan-taso-on...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kirjoitettuaann blogikirjoituksen aiheesta Soini on tilanteesta pihalla kuin lumiukko ja lumet ovat jo sulamassa.

Oikeasti ei ollut aavistustakaan, että pääministeri menee tekemään näin hölmöä peliliikettä lähtien suoraan vaalikentälle. Ei hallituksen hajottamisessa enää tässä vaiheessa ollut mitään järkeä, siitä syystä sitä ei juuri kukaan edes odottanut.

"Media oli tapansa mukaan pihalla kuin lintulauta. Eikö yksikään pässinpää ottanut ennakkoon huomioon tätä mahdollisuutta, vaikka tulos ja ulos- levyä on soitettu taajaan kuin Nuoruustangoa Nuorten sävellahjassa? "

"Entäs sitten muut? Petteri Orpo oli yllättynyt kuin tarhapöllö. Antti Rinne oli aivan kuin täh ja häh. Pekka Haavisto haukotteli. Jussi Halla- aho ei saanut edes luovuuspuuskassaan liitettyä SOTE:a maahanmuuttoon. Jan Vapaavuoren soperruksista ei saaanut mitään selvää."

http://timosoini.fi/2019/03/hallitus-hajosi-so-what/

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sipilän viimeinen yritys ajaa sote läpi oli, että enää ei tutkita mitään laillisuuksia vaan homma kasaan ja äänestykseen. Se kuului monesta suusta. Kun tämäkin meni myttyyn, niin jotain oli tehtävä.

Onneksi tuli sanottua, että tulos tai ulos, joskus että ukko vaihtoon. Tuohan tarkoittaa yrityskielessä, että johtaja lähtee ja tilalle tulee uusi. Yritystä ei kaadeta vaan se jatkaa niinkuin ennenkin.

Kun sote meni umpisolmuun ja puolueella huonosti, jotain oli tehtävä: ulos, kun ei tullut tulosta. Mutta nyt pantiinkin firma eli hallitus ulos ja se sai kannettavakseen lähdön karvaan kalkin. Johtaja oli sanojensa mittainen mies ja kaatoi hallituksen. Ei lähtenyt itse niinkuin tapa on ja kuvaan kuuluu. Tätä hehkutetaan nyt sanojensa mittaisen miehen tekona. Nyt ei osallistuta ikävään hallitukseen, joka ei saanut mitään aikaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Tätä hehkutetaan nyt sanojensa mittaisen miehen tekona. Nyt ei osallistuta ikävään hallitukseen, joka ei saanut mitään aikaan."

Juuri näin. Kyseessä on pelkkä imagotemppu, jolla yritetään saada ääniä. Mitään käytännön merkitystä enää tässä vaiheessa hallituksen kaatamisella ei ole, kun vaalit ovat kohta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Mitä ihmettä pääministerin päässä oikein liikahti?"

Vastasi huutoon "Eroa Sipilä" mitä paljon näki opposition ja muidenkin taholta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vastasi sopivasti vaalikampanjansa aloituksena, kun on erittäin epäsuosittu ja puolue on kannatusmittauksissa kärsimässä rökäletappion.

Nyt kummasti kelpaa sote-yhteistyökin opposition kanssa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Jos ja kun Sipilä näki että sote ei ehdi ja vaikka ehtisikin sen läpimeno eduskunnassa olisi ollut todella täpärällä, hän päätti antaa epäluottamuslausonnon: tulos tai ulos, itse itselleen...?

- Veikkaan että Sipilä katsoo hlökohtaisenkin kannatuksensa vielä vaalikortilla ja ellei kannatus käänny kunnolla nousuun vaaleihin mennessä, niin aika pian, tai viimeistään ensi kesänä on keskustan ylimääräinen puoluekokous jossa valitaan uusi puheenjohtaja ja sateentekijä.

Sipilää on vaikea nähdä oppositioon tippuneen keskustan rivikansanedustajana"parempia aikoja odottelemassa...?"

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

On alkanut kuulua puheita, että SDP ei hyväksyisi Sipilää hallitukseen. Eikö se silloin tarkoita käytännössä, että Sipilä ei voi käydä hallitusneuvottelujakaan täydellä painolla keskustan edustajana SDP:n kanssa. Taitaa tulla kimurantti tilanne. Ettei vaan perussuomalaiset korvaisi lopulta keskustan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Keskusta on vaarassa jäädä persujen ja jopa vihreiden taakse vaalituloksessa, eikä yleensäkään hävinneet ole ensimmäisinä hallitusjonossa...?

Sipilää tuskin näemme pitkään rivikansanedustajana oppositiossakaan...?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä on mielenkiintoista vastuun kantoa tulos tai ulos periaattella. Näin se on helppoa tehdä. Homma on kohta päättymässä muutenkin ja käytännössä työt jatkuvat loppuun asti. Tämä on tulos tai ulos höynäytys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset