Jorma Nordlin

Kokoomuksella on huikea pelipaikka hallitusneuvotteluissa

Kokoomus on ratkaisijan roolissa näissä hallitusneuvotteluissa. SDP joutuu kääntämään takkinsa ja kunnolla, tai muussa tapauksessa porvalihallitus saa mahdollisuuden. Kokoomus voi yrittää porvarihallitusta niin ettei anna SDP:lle kovin isoja myönnytyksiä hallitusneuvotteluissa ja Rinne joutuu pettymään ja neuvottelija vaihtuu. Kokoomukselle viimekädessä joka tapauksessa SDP on yksi vaihtoehto.

Kokoomuksella on vahva mahdollisuus peluuttaa hallitusneuvotteluja tilanteeseen, jossa sote-uudistus ja talouspolitiikka asettuu mahdollisimman lähelle Sipilän hallituksen linjaa. Kokoomuksen ei tarvitse tehdä niin isoja myönnytyksiä kuin SDP.  Kokoomuksella on vaihtoehtoina SDP:n vetämä hallitus, tai porvarihallitus jossa on Keskusta ja Perussuomalaiset mukana. Sipilä ei tietenkään julistanut, että menevät suoraan oppisitioon.

Jos Orpo pelaa kortit hyvin, niin vasemmisto kipuilee seuraavassa hallitukessa yhtä pahasti kun siniset Sipilän hallituksessa, tai sitten se on porvarihallitus. Koskaan aiemmin voittaja ei ole saanut alle kaksikymmentä prosenttia äänistä.  Kolme suurinta ovat lähes tasoissa ja Keskusta on neljäntenä, joten Kokoomus on oikeasti hallitusneuvotteluissa ratkaisjan paikalla.

(SDP 17,7%, Perussuomalaiset 17,5% ja Kokoomus 17%)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos katsotte näitä alla olevia äänestysprosentteja, niin huomaatte heti, että tietenkin Kokoomuksen kannattaa omia äänestäjiään varten hakea joko porvarivaihtoehtoa, tai painaa hallitusneuvotteluissa vasemmisto tiukalle ja reippaaseen takinkääntötilanteeseen. Vaalitulos näyttää vasemmiston olevan heikommassa asemassa.

Käytännössähän neljän suurimman joukossa on vain yksi vasemmistopuolue.

SDP 17,7%, Perussuomalaiset 17,5% ja Kokoomus 17%, Keskusta 13,8%, Vihreät 11,5%, Vasemmistoliitto 8,2% RKP 4,5% ja Kristilliset 3,9%.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuota pelin paikkaa korostaa lisäksi tietoisuus siitä, että pääministeripuolue mielletään äänestäjäkunnassa joka tapauksessa vastuunkantajapuolueeksi, vaikka se olisi joutunut hallitusohjelman laatimaan selkä seinää vasten.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri näin. Kokoomuksen ei tarvitse lähteä ensimmäisenä antamaan liikaa periksi omien äänestäjien suuntaan, vaan vasemmisto on tukalassa tilanteessa. Koska Perussuomalaiset sekoittivat pakan pahemman kerran.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kokoomuksella on sekä hyvä että huono paikka.

Vasemmistopuolueilla on yhteensä 76 paikkaa ja niillä ei hallitusta muodosteta.
Kokoomuksen uhkana ovat perussuomalaiset.

Kokoomuksen ei kannata mennä vasemmistoenemmistöiseen hallitukseen eikä vasemmistolaista talouspolitiikkaa tekevään hallitukseen sillä se merkitsisi varman ja suuren voiton tarjoamista perussuomalaisille.

Kokoomus voi tietysti vaatia keskustaa kaverikseen hallitukseen. Suostuuko keskusta on tietysti toinen juttu. Halu oppositioon voi olla kova, mutta jos ehdoista sovitaan ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kokoomus voi tietysti vaatia keskustaa kaverikseen hallitukseen."

Tuo tarkoittaisi käytännössä samaa sateenkaarta kuin koettiin vuoden 2011 vaalien jälkeen. Olisi toivottavaa, että jotain linjakkaampaa saataisiin aikaiseksi. Vaikka sitten ilman demareita.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#7:
Keskustahan ei ollut mukanan Kataisen hallituksessa. Sen sijaan siinä oli vasemmistoenemmistö. Ja sellaiseen ei kokoomuksen kannata mennä suurin surminkaan.

Oikeiston ja vasemiston välinen paikkojen jakauma on 124 - 76 ja se antaa monenlaisia mahdollisuuksia, jos ne ymmärretään hyväksyä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Perussuomalaiset tulevat vastaan talouspolitiikassa ja Sotessa, Kokoomus tulee vastaan maahanmuuttopolitiikassa, joten siitä löytyy yhteinen sävel. Tämä käy hyvin Keskustalle. Näin Sote-uudistus ja talouspolitiikka menee heidän kannalta paremmin kuin vasemmistovetoisessa hallituksessa.

Perussuomalaisten ainoa mahdollisuus on saada aikaiseksi maahanmuuttopolitiikassa juuri aikaisemmin kuvatulla tavalla, joten tossa on aika lailla nämä ainekset.

Kannattaa ottaa huomioon, että Kokoomuksen ääni kellossa on jo nyt muuttunut Perussusomalaisten osalta. Vaihtoehtona on vasemmistolaisempi hallituspolitiikka, tai Perussuomalaiset, kumpa asetelma näyttää paremmalta Kokoomuksen ja Keskustan äänestäjille?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, porvarihallitus on vaalituloksen kannalta aivan mahdollinen, mutta kyllä siitä valtava parku koituisi kaiken sen punavihervasemmistovoittohehkutuksen jälkeen. Seuraisi klassinen kansan jakautuminen valkoisiin ja punaisiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #11

Toinen vaihtoehto on Kokoomuksen tekemä suurin takinkäännös, sitä Orpo tuskin uskaltaa tehdä ja sinetöidä siinä uransa. Olisin yllättynyt jos pääsevät suoraan SDP:n kanssa sopimukseen ja istuvat heti Rinteen hallitukseen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Joo, se olisikin hauskaa, jos kokoomus taktikoisi itsensä oppositioon ylisuurilla vaatimuksilla. Sellaista ei olekaan tapahtunut.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei sen tarvitse itseään oppositioon taktikoida, viimeinen kortti on SDP.
Jos haluavat lisätä omaa kannatustaan, niin Kokoomuksen kannattaa painaa vasemmisto tiukille hallitusneuvotteluissa. Jos Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset laittavat SDP:n yhdessä tiukkaan tilanteeseen, niin hallitusneuvottelija vaihtuu ja porvarihallitus saa mahdollisuuden, jos sekään ei toimi, niin sitten voidaan katsoa taas demarikortti uudestaan. Kokoomuksen on tässä helpompi voittaa, kun muiden hallitusneuvottelijoiden.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Demareille on helpompi korvata kokoomus kepulla kuin kokoomukselle saada persut ja kepu mukaan. Persut toki tulisivat, mutta kokoomuksessa tulisi pahoja sisäisiä jännitteitä. Kepu ei varmaan edes harkitsisi tuota vaihtoehtoa edellisen hallituksen jälkeen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #10

En usko, että Kokoomuksella on vaikeuksia saada persuja mukaan, persuille viimekädessä riittää, että Kokoomus ja Keskusta tinkivät maahanmuuttopolitiikastaan, ja sillä Kokoomus ja Keskusta saavat suurena hintana jatkon Sote-uudistukselleen ja talouspolitiikalleen. Toki niissäkin vähän joudutaan tinkimään, koska kuuluu neuvotteluihin, mutta ei merkittävässä määrin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Oikiastaan aika laiha voitto vasemmistopuolueille. Ei mitään mahiksia vasemmistopuolueiden hallitukselle ilman jonkun suuren oikeistopuolueen takinkääntöä. Lähteäkö Rinteen hallituksen aisankannattajaksi kokoomu tai kepu?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toi Sepon esittämä Rinne-kortti kannattaisi Kokoomuksen katsoa viimeiseksi. Eli ensin se kortti, jossa vasemmisto ikään kuin joutuisi tekemään suurimman takinkäännöksen ja kortissa on kuvana Halla-aho. Sillä kortilla voi saada pelattua pelin paremmaksi ja porvarihallituksen.

Jos Halla-aho-kortilla ei onnistu, niin sitten takaisin se kortti missä on Rinteen kuva.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yksityiskohdat ratkaisevat.Kokoomus olisi kovin yksinäinen ilman kepua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja siinä tapauksessa demarit olisivat yksinäisiä ilman vasemmistoliittoa. Haluaako joku vielä sitä vanhaa sateenkaarta tosiaankin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Keskusta on mukana, tätä asetelmaa on todennäköisesti jo pelattu ennen vaaleja, kun Perussuomalaisten kannatus on vahvistunut. Siitä syystä Sipilä ei heittänyt suoraan pyyhettä kehään eilen vaalituloksen varmistuttua ja ilmoittanut, että lähtevät oppositioon suurimpana häviäjänä. Myös Kokoomus on lieventänyt kantaansa jo liittyen Perussuomalaisiin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Demareilla ja yleensä vasemmistolla on taustavoimanaan miljoonapäinen ay-liike. Sitä ei kannattaisi unohtaa ei kokoomuksen ei minkään muunkaan puolueen.
Kai nyt sentään muisti kantaa Sipilän hallituksen alkutaipaleelle?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä tuo muistetaan, mutta periaatteessa ei pidä antaa minkäänlaista valtaa ulkoparlamentaarisille voimille parlamenttia koskevissa asioissa, kun puhutaan päätöksenteosta tai hallituksen muodostamisesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juu, mutta Sipilän hallituksen aikaansaannoksiin Keskusta ja Kokoomus olivat tyytyväisiä talouspolitiikan osalta, joten ainakin sitä tavoittelevat, sen lisäksi Sotelle jatkoa samalla linjalla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Pitää muistaa,että Halla-Ahon persut ovat hyvin lähellä vasemmistoa, jos vertaa Soinin persuihin sosiaalipolitiikan ja työelämän puolella.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Perussuomalaiset ovat keskellä, joten heidän kanssa voi saada enemmän oikeistolaisempaa linjaa, kuin vasemmiston kanssa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

"Leivässä on reikä keskellä".Tämän kuulin ensimmäisen kerran autoradiosta Eurajoen ja Rauman välillä yli 50 vuotta takaperin

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Halla-Ahon persut ovat hyvin lähellä vasemmistoa"

Mistä olet moisen käsityksen saanut? Halla-aholla on ollut hyvinkin oikeistolaisia lausuntoja sosiaalipolitiikasta, paljon Lepomäkeäkin oikeistolaisempia. Soinilla oli enemmän tapana puhua suurituloisten verojen kiristyksestä, y.m.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksiköhän ihmeessä Kokoomus istuisi kääntäen takkinsa äänestäjille suoraan Rinteen hallitukseen, jos on mahdollisuus peluuttaa useampaa korttia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei mistään syystä, jos ajatellaan kokoomuksen näkökantaa yhteiskunnan edusta tai puolueensa edusta.

Mutta tuohon rinnastettavaa voi silti tapahtua, kun on kyse yksittäisten puoluehenkilöiden ministerisalkkutavoittelusta. Hillotolppa se on ministeriyskin, eivätkä kaikki ole Sipilän tavoin miljonäärejä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JK: "Ei mistään syystä, jos ajatellaan kokoomuksen näkökantaa yhteiskunnan edusta tai puolueensa edusta."

Ei mistään syystä, jos ajatellaan Kokoomuksen näkökantaa puolueensa edusta. Yhteiskunnan etu on jotakin aivan muuta, se on kokonaisvaltaista, koko väestön tarpeet ja pitkä aikaväli huomioivaa ja käytännössä päinvastaista Kokoomuksen ajamille asioille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikilla on huippupaikka tai paskapaikka, ihan riippuen mistä kulmasta katsoo :)

Kokoomus ja persut ei saa kahdestaan muita mukaan, ei keskusta tuon rökäletappion jälkeen lähde pienimpänä samaa toistamaan.

Rinne ilmoitti melko selvästi tänään, ettei persut käy.

Kyllä se kokoomus demareiden kanssa löytää yhteisyymmärryksen, molemmat hieman kääntelevät takkejaan, ja siinä se sitten on.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kokoomus ja Persut saavat Keskustan mukaan talouspoliittisella ja sote-linjalla. KD on myös mahdollinen mukaan otettava.

SDP:n kanssa Kokoomuksella on huonoin vaihtoehto, siinä jompakumpa kääntää isosti takkia ja siihen Vasemmistoliitto, sekä muut täytepuolueet mukaan niin hallitustaival on vielä vaikeampi.

Säästöjä ja leikkauksia on valtion talouteen tulossa ja taantuma on todennäköinen seuraavan hallituksen aikana. Tekevätkö SDP ja Vasemmistoliitto näitä hallituksessa yhdessä Kokoomuksen kanssa?

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Skenaarioita:
#1. Jussi Halla-aho suorittaa ”aktiivisen julkisen katumisen” ja saa ”synnit anteeksi” Kokoomukselta.
#2. Perhe Halla-aho käy perhevierailulla presidentin Linnasa perhe Orpon kanssa. Linnassa puhutaan asiat selväksi , Halla-aho polvistuu ja suutelee Niinistön kättä. Niinistö laittaa kätensä Halla-ahon pään päälle ja sanoo ”ajatus-syntisi on nyt annettu anteeksi. Olet nyt hallituskelpoinen Kokoomuksen kanssa” Orpon toimiessa todistajana.
#3. Ei nyt äkkiseltään tule muuta mieleen...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Halla-aho tarjoaa omia persujaan kaikenlaisen politiikan tukimiehiksi, kunhan vain seuraava hallitus suostuu noudattamaan rasistista maahanmuuttopolitiikkaa.

Melkoinen houkutus.

Saa nähdä mikä puolue haluaa hyväksyä 39 persukansanedustajaa tukemaan omaa poliittista linjaansa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kokoomukselle vaihtoehtona on vasemmistolainen talouspolitiikka, tai sitten SDP tekee ison takinkäännöksen, mitä nyt hieman epäilen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Valitseeko kokoomus rasismin?

Se on ehkä Lepomäelle pienempi paha kuin jakaa satasia pienituloisille eläkeläisille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #36

Aivan näin kärjistetystä tilanteesta ei ole kysymys. Todellisuudessa jonkin verran kireämpi maahanmuuttopolitiikka on vaihtoehtona vasemmistolaiselle talouspolitiikalle ja Sote-uudistuksen työn jatkamiselle.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Mitä on "rasistinen maahanmuuttopolitiikka"?

Mielenkiintoista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Rasistinen maahanmuuttopolitiikka on persujen maahanmuuttopolitiikkaa.

Muiden puolueiden maahanmuuttopolitiikka on vain maahanmuuttopolitiikkaa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #43

Olipa surkea vastaus, mutta ei yllätä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

Surkeaan kysymykseen ei voi muuten vastata kuin surkeasti, koska muussa tapauksessa vastaisi väärään kysymukseeb.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #54

No mitä sitten on näiden persujen "rasistinen maahanmuuttopolitiikka", osaatko kertoa vai heitteletkö vaan kommentteja Suomi24 tyyliin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #55

Aika tyhmä kysymys. Minä en sitä politiikkaa määrittele, vaan persut itse.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sanoisin mieluummin, että kepulla on se pelin paikka, sillä kokoomus ja SDP yrittävät kumpikin houkutella sitä hallitukseen.

Ennustelen kuitenkin, ettei kepu lähde enää samanlaista katastrofia toteuttamaan (kok-kepu-ps) ehkä vielä karmeammalla tavalla (koska persulinja on koventunut), koska tietää että se olisi puolueen loppu. Sitäpaitsi tuo kombinaatio on heikko, 108 paikkaa. Vihervasemmisto ei lähde persujen kanssa eikä rkp. Jos kd lähtisi mukaan katastrofiin, enemmistö olisi 113, nippa nappa riittävä. Ja Suomen kansan tuho. Silloinkin persuille kävisi lähes samoin kuin viimeksi.

Sen sijaan jos kepu suostuu palaamaan juurilleen ja hylkää Sipilän piilokokoomuslaisuuden, sillä saattaa olla jonkinlainen tulevaisuus (millä en tarkoita sinistä).

Järkevin hallituskoalitio olisi sdp-vihr-vas-kepu-rkp, jolla olisi 116 paikan enemmistö. Nän uumoilen myös käyvän, sillä jos kepu jää oppositioon räksyttämään yhdessä persujen kanssa, sen kohtalo olisi vieläkin kovempi.

Suuresti epäilen kokoomuksen pääsyä sdp-vetoiseen hallitukseen, ja persujen ulosjäänti on selvää – koko puolue on rakennettu oppositiopuolueeksi, kuten viime kaudellakin nähtiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki on tietysti mahdollista, kun tuo blokkipolitiikka ei Suomessa vieläkään ole oikein lyönyt itseään läpi.

Mutta olisi kuitenkin erikoista, jos porvariblokin paikkojaan lisänneet puolueet jätettäisiin hallituksen ulkopuolelle ja sen politiikkaa otettaisiin tukemaan se ainoa rökäletappion kokenut puolue.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Saisiko Keskusta SDP:lle läpi omia talouspoliittisia ja Sote-tavoitteita? Tuskimpa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Juha, ohjelmakysymykset ratkaisevat ja voittaja vie (neuvotteluita eteenpäin). Ei se demokratiaa kummempaa ole. Eikö demokratia riitä sinulle?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kuikka, ei siinä mitään erikoista olisi.

Jos enemmistöhallitus kootaan, se kootaan enemmistöllä, ei vaalivoittajapuolueilla.

Nykyisen pikkupuoluepolitiikan aikana (kun kaikki puolueet ovat niitä) varsinkaan. Tällaisessa tilanteessa on ajateltava blokeittain eikä puolueittain.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MA: "Järkevin hallituskoalitio olisi sdp-vihr-vas-kepu-rkp, jolla olisi 116 paikan enemmistö."

Niin se on. SDP tarvitsee toisen suuren hallitukseen, ja vaalitappion henkentämä Keskusta on sopivan nöyrä, ja sen tarve on ajaa omiensa asiaa. Juha Sipilä joko lähtee itse tai Keskusta itse vaihtaa hänet ja palaa poliittiseen keskustaan Sipilän ajan oikeistolaisuudesta. Keskustalle RKP:n läsnäolo on tasapainottava tekijä. Vihreiden ja Keskustan yhteisymmärryksen löytyminen ympäristöasioissa aiheuttaa sovittelun tarvetta, mutta ei ole ylipääsemätöntä. Vaalivoittajat SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät pääsevät jokainen käyttämään mandaattinsa.
Koalitio on riittävän laaja ja tasapainoinenkin.

Kenenkään ei tarvitse pelätä, että Kokoomus - taas - iskisi puukkoa selkään, kuten se teki kuluneella pelikaudella mm. hallintarekisterin yhteydessä (puukkoa selkään tässä saivat myös poliisi ja verottaja). On myös muistettava, että tällä vuosituhannella, kun jokin suuri on ollut Kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa, on tehty perin kokoomuslaista politiikkaa ja tuo toinen on hukannut kannatuksensa, mutta yksi on luikkinut koirana veräjästä: Kokoomus. Se, jonka näköistä tehdään/teetetään, se säilyttää kannatuksensa ja muut maksavat senkin synneistä. Niinpä SDP on tällä vuosituhannella kerran hukannut Kokoomuksen vuoksi kannatuksensa, Keskusta jo toistamiseen, ja tällä pelikaudella PS hajosi, josta toinen puoli eli Siniset ovat historiaa. Kokoomus osaa teettää toisilla itsensä näköistä politiikkaa eikä joudu maksamaan edes omista synneistään, puhumattakaan toisten teoista.

UKK oli ajattomassa viisaudessaan oikeassa: Kokoomus on pidettävä ulkopoliittisista syistä oppositiossa. Tämän lisäksi se on pidettävä oppositiossa nimenomaan sisäpoliittisista syistä.

SDP + Keskusta + Vihreät + Vasemmistoliitto + RKP = Tervetuloa!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mielenkiintoista viihdettä tiedossa.

Näin äkkiseltään yhdistelmä: SDP, Kok, Vihr, RKP = 107 paikkaa tuntuisi todennäköisimmältä hallitukselta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Taitaa olla aika epätodennäköinen vaihtoehto. Kommentissa 34 on kerrottu miksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sitäpaitsi tuskin vihreät suostuisi kokoomuksen apupuolueeksi enää nykyisellään. Kokoomus tuskin antaisi periksi taloususkonnostaan, mikä tuskin käy demareille ja vihreille.

Persut eivät hallitukseen lähde, se on pohjaltaan oppositiopuolue.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #45

Kokoomuksella on perinteisesti ollut uskollisin äänestäjäkunta ja ministerit ovat sen takia puolueen hyvän kannantuksen vuoksi istuneet useissa hallituksissa. Olisi aika outo veto Orpolta, jos lähtisi suoraan SDP:n kelkkaan SDP:n talouspoliittisilla ehdoilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

"Olisi aika outo veto Orpolta, jos lähtisi suoraan SDP:n kelkkaan SDP:n talouspoliittisilla ehdoilla."

Se olisi kuitenkin maan etu.

Jos SDP lähtisi vaikkapa keskustan kanssa toteuttamaan jakelupolittiikkaansa ja maakuntasotea, niin se olisi paha juttu.

Demarit voisivat vaikkapa tukea kokoomuksen SOTEa ja kokkarit vois luopua osasta veronalennuksiaan. Eiköhän se siitä suttaantuisi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #47

Sitten tulee vielä valtion velkaantumisen hallinta, säästöt ja leikkaukset. Orpo valtiovarainministerinä on hyvin perillä mitä on tulossa. Tämän lisäksi todennäköisesti SDP:n kanssa Kokoomuksella on tiedossa hallituksessa vaikeuksia.

En ihan usko tähän, kun Kokoomuksella on mahdollisuus peluuttaa Halla-aho-korttia ja Keskusta on odottamassa.

Ellei nyt SDP saa kehitettyä jotain sellaista vaihtoehtoa, jolla Kokoomukselle ei jää vaihtoehtoja ja hallitusneuvottelut ovat onnistumassa jo ensimmäisen neuvottelijan eli Rinteen kanssa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Ei koskaan enää" totesi tänään kauppareisulla tapaani kepulainen ystäväni, tarkoittaen hallitusyhteistyötä Kokoomuksen kanssa. Kahdesti kepu on saanut karvaasti kokea mitä siitä seuraa kun lähtee herrojen (kok) kanssa marjaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kepu on suurin häviäjä vaaleissa ja tarjolla on ministerien paikkoja.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

"Sitäpaitsi tuskin vihreät suostuisi kokoomuksen apupuolueeksi enää nykyisellään. Kokoomus tuskin antaisi periksi taloususkonnostaan, mikä tuskin käy demareille ja vihreille.

Persut eivät hallitukseen lähde, se on pohjaltaan oppositiopuolue."

Nykykokoomus on hyvin joustava, veikkaan että SDP-Kokoomus on sopinut tulevasta jo ennen vaaleja. Vihreät mahtuvat hyvin mukaan kun hallitussopimuksessa on jonkin verran jotain ilmastodiipadaapaa.

Persujen ei missään tapauksessa kannata edes harkita hallitustyötä ennenkuin kannatus on 25% tietämillä ja arvopohjalässytys alkanut rauhoittumaan tulevien tapahtumien myötä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset