Jorma Nordlin

Älkää äänestäkö EU-vaaleissa, ne ovat demokratian irvikuva

Äänestämänne ehdokas antaakin paikan toiselle. En äänestä EU-vaaleissa, en luota ehdokkaihin.
Vasemmistoliiton Merja Kyllönen on kertonut ettei ota parlamentaarikon paikkaa vastaan jos tulee valituksi, vaan jatkaa eduskunnassa. Näin tekevät useat kansanedustajat ja rapauttavat entisestään uskottavuutta heikkoon EU-demokratiaan. Taktikointi EU-vaaleissa vetää todennäköisesti vesiperän. Pitävätkö äänestäjät istuvien kansanedustajien EU-vaaliehdokkuutta huijauksena?

Todennäköisesti ehdokkaina olevien kansanedustajien äänimäärät romahtavat EU-vaaleissa. Äänestäjät eivät pidä tällaisesta kyseenalaisesta vaalipelistä. EU-vaaleista on muodostumassa demokratian irvikuva.
Suomalaisten kansanedustajien toiminta EU-vaaliehdokkuuden suhteen korostaa EU:n demokratiaongelmia. On erikoista, että jeesustellaan brexitin kanssa ja ollaan ikään kuin täysin sokeita EU:n demokratiaongelmille, joita ei ole korjattu 25 vuoteen, jonka ajan Suomi on ollut EU:n jäsen.

EU:ssa on muitakin merkittäviä demokratiaongelmia. Korjataanko niitä koskaan, vai romahtaako lopulta EU demokratiaongelmiin? EU:ssa parlamenttia on heikennetty "äänestysspämmillä", siellä on järjetön määrä äänestyksiä, jolloin tilannetta on vaikeaa hallita. Siitä syystä mediassa on toisinaan juttuja, miten suomalaiset parlamentaarikot ovat äänestäneet edustamansa linjan kannalta hölmösti.

Tällä hetkellä näkyvin ongelma on "radiohiljaisuus" EU-päätöksenteosta välitetään hyvin vähän tietoa suomalaisen median kautta, vaikka me maksamme yleisradioveroa, niin valtion media kertoo hyvin niukasti julkisena palveluna tietoa kansalaisille EU:n päätöksenteon toiminnasta. Yleensä kerrotaan EU:n ylemmän tason päättäjien tekemisistä. 

Näin kansalaiset eivät todellakaan tiedä miten hyvin parlamentti toimii ja minkälaisia poliittisia vääntöjä on erilaisten parlamenttiryhmien kesken. Pelätäänkö että kattavampi tiedonvälitys on uhka EU:n tulevaisuudelle jos jäsenmaissa äänestäjät oikeasti tietäisivät miten EU:n päätöksenteko toimii? EU:ssa on syytäkin pelätä jäsenmaissa tapahtuvia mahdollisia EU-kansanäänestyksiä.

 

Uusi Suomi: "Merja Kyllönen selitti yllättävää vaaliratkaisuaan MTV:llä – Elämäntilanne muuttunut radikaalisti"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

En aio äänestää. Olkoonkin, että se on vain yksi ääni, mutta nämä pellet eivät ansaitse sitä(kän).

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Näin on, EU-vaalit ovat oikean demokratian irvikuva. Oikeat vaalit ovat sellaiset että on vain yksi ehdokas, siinä ei tyhmempikään ohjatun demokratian kannattaja (putinisti) voi erehtyä:)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kommentoijalla on ilmeisesti heikko ymmärrys mistä on kysymys.

Se että pelataankin paikka jollekin toiselle, vaikka se jota äänesti pääsi läpi on todella heikko esitys demokratiassa. Se pitäisi olla kiellettyä.

Tämä on yksi oire EU:n demokratiaongelmista. Muita esimerkkejä ovat äänestysspämmi ja äänestäjien heikot tiedot parlamentin asioista.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei kai tällainen yksittäistapaus tee koko vaalista epädemokraattista? Äänestäjän pitää yrittää äänestää sellaisia jotka ei kieroile.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Kuka kertoisi, mistä listoilta niitä sellaisia löytyy? Minusta niillä kaikilla on jonkinlainen "ketunhäntä kainalossaan". Jos näyttää, ettei ole, niin silloin pitää kysellä jo, onko kyseessä joulupukki - ai niin, mutta eihän sekään ole oikea.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Pitää valita sellainen ehdokas joka hoitaa asioita ja menee EU-parlamenttiin jos tulee valituksi. Voihan sitä jättää kommunistikonkelot pois valitessaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Asiassa ei ole mitään kummallista. Puolueilla on tähänkin asti ollut n. 15 täyte-ehdokasta listalla, joiden ainoa tehtävä on äänien kerääminen listan 1-3 läpi pääsevälle tunnetulle ehdokkaalle. Tulevissa vaaleissa suuret puolueet voivat saada korkeintaan kaksi ehdokasta läpi, koska suurehkoja puolueita on monta.

Kun ehdokas on ilmoittanut ettei ota paikkaa vastaan, äänestäjän äänen painoarvo kasvaa hänen äänestäessään muuta ehdokasta. Paikan vastaan ottavan sinne kuuluu mennäkin, eikä sen "täkyehdokkaan", joten mikä ihmeen ongelma tässä on. Samalla tavalla täkyehdokkaat keräävät ääniä puolueelle kuin tuntemattomat täyte-ehdokkaat.

Ruotsissa on vaalijärjestelmä, missä puolueet asettavat omat ehdokkaat järjestykseen ja läpi menevät ehdokkaat siinä järjestyksessä eikä omien henk. kohtaisten äänien perusteella.

Miksi tähän asti ei ole vaikkapa eduskuntavaaleissa valitettu siitä, että äänestäessään ehdokasta X, ääni menee listalle ja ihan jonkun muun ehdokkaan hyväksi. Se on ihan vastaava "demokratiaongelma", mutta ei tunnu haittaavan ollenkaan.

Vaalijärjestelmä on onnenpyörä, minkä tarkoitus on saada valittua edustajat ennalta sovittujen sääntöjen mukaan. Ei mitään ylevämpää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Persuille EU-parlamentti on niin tärkeä, että puheenjohtaja missaa hallitusneuvottelut meppipestinsä takia. Itse menen varmasti äänestämään, vaaliteemoina on paljon mielenkiintoisia asioita.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Olen itse ihmetellyt tätä asiaa jo vuosikausia. Olen joskus jopa aiheesta jonkun jutun väsännyt. Mutta mitäpä niistä, kun ei ole muita herättänyt kuin vasta nyt. Tuli vain mieleen, ajattelivatko jotkut, ehdokkaat jopa asiaa siltä kantilta, että heillä on mahdollisuus työllistää ja kierrättää saatua luottamuspaikkaansa (muistissa ovat tapaukset Soini ja Väyrynen, ja onhan niitä muitakin.).Nyt Halla-ahokin aikoi pientä taktikointia harrastaa.

Ja tämän mukaan: ” Ennen pääsyään edustajaksi henkilö joutuu luopumaan sellaisista tehtävistä, jotka eivät sovi yhteen parlamentin jäsenen tehtävän kanssa. Näitä ovat erityisesti jäsenvaltion hallituksen jäsenyys, kansallisen parlamentin jäsenyys sekä Euroopan komission tai tuomioistuimen jäsenen tehtävät. Euroopan unionin toimielinten jäsenet tai virkamiehet eivät voi samanaikaisesti toimia meppeinä.” Toisin sanoen, jos jatkaa meppinä, voiko hän mennä hallitukseen, jos sellainen saadaan aikaiseksi ennen 3.7, tai toimia edes kansanedustajana,.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_parlamentin...

Aukeelle: Pitäisikö näiden ehdokkaiden, joita sanot täky-ehdokkaiksi, laittaa vaalimainokseensa: OLEN VAIN TÄKY, jospa nappaisi. Tottahan se on kaikki hyväksytyt äänet merkitsevät ja ratkaisevat onko täky vai jotain muuta, moni jää ilman paikkaa oli ehdolla millä mentaliteetilla tahansa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Viime vaaleissa kävi niin, että Essayah jäi valitsematta. Valituksi tulleista vain neljä sai enemmän ääniä kuin hän ja kahdeksan edustaa siellä pienemmällä kannatuksella. Tällä kertaa Essayah on ilmoittanut olevansa kuusi kuukautta, jos menee läpi. Siitä ei kukaa nostanut älämölöä, että miksi väärä tulos.

Se miten tullaan toimimaan, en minä voi vielä tietää. Se nyt ainakin on selvää, että jokainen tietää äänestäessään miten ehdokas tulee toimimaan. Äänestäjä päättää millä perusteella äänensä antaa.

Nyt ammattivalittajat marmattavat muiden äänestäjien puolesta, vaikka meillä on sellainen vaalilaki, että jokainen itse saa tehdä sen valinnan, ketä äänestää ja millä perusteella. Ei kukaan muu toisen puolesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

EPP:n - johon kokoomus kuuluu - kärkiehdokas Manfred Weber lyö pöytään melkoisen vaaliteeman - hän lupaa yrittää pysäyttää Nord Stream 2:n rakentamisen, jos hänet valitaan komission puheenjohtajaksi.

https://www.reuters.com/article/uk-eu-weber-nordst...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kuulostaa persupopulismilta. Luvataan jotain mikä ei tule toteutumaan. Missäköhän välissä NS2 on muuttunut EU-hankkeeksi?

Paremminkin kuulostaa suositukselta jäsenmaille, älkää valitko minua komission johtoon.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Käyn äänestämässä kaveriani mepiksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitä useampi jättää äänestämättä, sitä paremmat mahdollisuudet kaverillasi ovat. Luulisinpa, että ainakin 14 ehdokkaista myös saa ääniä, joten eiköhän ne paikat saada täytetyiksi protestiäänettömyydestä huolimatta...

Sinänsä en pidä tavasta, että kansanedustajaksi hyväksytty lähtee ehdokkaaksi EU-vaaleihin. Varsinkaan, kun tällä kertaa edustajakaudet ovat näin lähellä toisiaan. Toisaalta, voihan virkavapauksiakin ketjuttaa ihan niin pitkään kuin sielu sietää. Harvoilla on saman verran selkärankaa kuin mitä oli Mikko Kärnällä. Hänhän jätti Muonion kunnanjohtajan pestin aidosti täytettäväksi, kun lähti tuuraamaan Väyrystä eduskuntaan. Useimmat muut varmaan olisivat jättäneet viran odottamaan ja viransijaisen hikoilemaan, palaako viranhaltija takaisin vai ei.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Kannattaa äänestää mutta vain rehellisiä ehdokkaita. Itse annan ääneni Junes Lokalle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tällä kertaa EU-vaali on poikkeuksellinen, koska poliitikon on pitänyt jo aikoja sitten sitoutua olemaan ehdolla sekä Ek- että EU-vaalissa. Tai vain jommassa kummassa. Jos politiikalla haluaa elää, niin eduskuntaan on yli kymmenen kertaa helpompi päästä kuin EU-parlamenttiin. Riippuen toki puolueesta ja vaalipiiristä, mutta EU-parlamenttipaikat ovat harvojen herkkua. Puolueen on vaalijärjestelmän vuoksi järkevää jättää täysi lista mahdollisimman hyviä ehdokkaita. Nyt läpipäässyt joutuu sitten valitsemaan mihin oikeasti haluaa mennä. On Kyllöseltä huono pelisilmä kertoa etukäteen olevansa täyte-ehdokas. Valtaosa äänestäjistä ei ymmärrä vaalijärjestelmästä tai politiikan reaalimaailmasta hölkäsen pöläystä. Kuten tämäkin blogi taas osoitti.

Jokaisen kannattaa käydä äänestämässä. Jos haluaa varmistua siitä, että ehdokas todella halusi vain ja ainoastaan Brysseliin, niin voi äänestää Ville Niinistöä tai Heidi Hautalaa. Kumpikaan vihreiden kärkiehdokkaista ei tuhlannut paukkujaan ek-vaaliin. Saattaa jossain turhassa puolueessakin olla vastaavia tapauksia, mutta kehukoon muut omiaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vasemmiston Kyllönen on vähintäänkin puolirehellinen. Hänhän ei petä eduskuntavaaliäänestäjiään, eikä oikeastaan EU-parlamenttivaaliäänestäjiäkään, koska kertoi, ettei mene Brysseliin enää ikinä (tai ainakaan tällä erää), vaikka äänestettäisiinkin sinne.

Omalla puolueellani on se ongelma, että ministeritason hyvät Brysselin ehdokkaat loikkasivat mustaan aukkoon. Vai oliko se siniseen? Tämän kerran voinen pitkin hampain antaa anteeksi, että tuoreet kansanedustajatkin ovat toisaalle ehdolla. Kun ei ole oikein riittävästi muitakaan vaihtoehtoja. Nythän muutoin meillä on tsunaminen mahdollisuus saada suurin lähtijäryhmä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Euroopan parlamenttiin kuuluu 751 jäsentä, joista 13 on Suomesta. Tämä 13 edustajaa tarkoittaa 1.7 % kaikista parlamentin jäsenistä. Tätä taustaa vasten poliittinen vaikutusvalta on lähes olematonta EU-parlamentissa. Kotimaan parlamenttiin verrattuna 1.7 % olisi kolme kansanedustajaa.

Kollegani totesi aikanaan, että hän äänestää vaaleissa aina kauneinta naista. Täytyyköhän tässä tulevassa vaalissa noudattaa kollegan esimerkkiä? Onko ehdotuksia?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Äänestämättä jättäminen ei ole demokratiaa ollenkaan: muut päättävät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset