Jorma Nordlin

Voiko al-Taee "parantua" rasistisesta asenteesta?

Voiko ylipäätään rasistisesta asenteesta "parantua"? Sekin on mahdollista, että on parempi ikään kuin näyttää muuttavan asenteensa, koska on tarjolla paljon parempia etuja. Mutta mikä on oikeasti se sisimmäinen asenne?

Mikä on totuus? Se ehkä selviää myöhemmin kun ei enää ole tarjolla niitä etuja joita nyt kansanedustajan työ tarjoaa.

En ole koskaan nähnyt keski-ikäistä ihmistä, joka olisi muuttanut oikeasti asenteensa. Onko sellaisia? 

Kansanedustaja Hussein al-Taee myöntää kuvakaappaukset Facebook-kirjoituksista aidoiksi – "En ollut kertonut koko totuutta"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Pyysi anteeksi vasta vaalien jälkeen. Kysyttiin onko luurankoja kaapissa, vastasi ennen vaaleja, että ei ollut.

Kiisti vielä viimeviikolla ja myönsi tällä viikolla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Al-Taqiyya eli taqiyya-oppi on šiiamuslimien doktriini. Vääräuskoisille saa valehdella, jos se edistää Allahin asiaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ehkä tämäkin mahdollisuus on olemassa.

"Al-Taqiyya eli taqiyya-oppi on šiiamuslimien doktriini, jonka mukaan uskovainen saa kieltää uskonsa Jumalaan, mikäli hän on uhan alla uskonsa takia. Arabiankielinen sana tarkoittaa suojautumista."

"Valehtelu on luvallista, jos muslimi pelkää henkensä puolesta tai on muuten ahdingossa. Valehtelua vääräuskoisille pidetään myös sunnalaisen oppisuunnan piirissä sallittavana, jos valhe auttaa halutun päämäärään saavuttamisessa. Käytäntö on synnyttänyt epäluuloja muslimeja kohtaan, joka taas antaa sytykkeitä radikaaleille ääriliikkeille."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Taqiyya

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Näitä törkykirjoituksia kansanedustaja al-Taee pahoittelee: rinnasti somalit ääri-islamisteihin, pilkkasi juutalaisia ja vihjaili Egyptin presidentin hirttämisestä"

https://yle.fi/uutiset/3-10760079

Mistä ihmeestä sinä puhut? Et taida tietää asiasta hölkäsen pöläystä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onhan noita. Olen mm nähnyt suhteellisen suvaitsevaisen ihmisen muuttuvat rasistiseksi, joten miksi tuo juna ei menisi toiseenkin suuntaan. Mutta toki täytyy muistaa, että julkinen katuminen ei välttämättä tarkoita muuta kuin julkista katumista, ei sen takana tarvitse olla aitoa arvojen muuttumista tai viisastumista.

Voihan kaverille antaa mahdollisuuden osoittaa mikä on nykyään miehiään, mutta en ainakaan itse luottaisi tuohon ylenmäärin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oliko asenteiltaan rasisti ja esitti suhteellisen suvaitsevaista? Siis muuttuuko oikeasti asenne, sitä on vaikeaa sanoa. Vanhemman aikuisen ihmisen on hyvin vaikeaa muuttaa asenteitaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaikeaa ehkä, mutta muutaman selvän suunnanmuutoksen olen nähnyt, joten ei se mahdotonta ole. Lisäksi osa ihmisistä on aina sellaisia, että heijastavat ympäristöään, eli puhuvat ronskisti (tai rasistisesti) kun seura puhuu niin, ja siivotummin kun kun seura muuttuu. Näkyy välillä erittäin selvästi nuorissa, mutta pätee myös meihin vanhempaan väkeen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #4

Kivelä on tuossa oman tietoni ja kokemukseni mukaan oikeassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Se on Saatana/Lucifer, kuulin että on teettänyt alushousut, joissa lukee 666. En tiedä etu vai takapuolella. Pelottaa vähemmästäkin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Minäkin tiedän ihmisiä joista suvaitsevaisuus on karissut todellisuuden kohtaamisen jälkeen, en silti väittäisi ihan helposti että rasisteiksi muuttuivat vaan ehkä enemmän realisteiksi.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Se on nimenomaan näin, sen huomasi varsin hyvin Tukholmassa asuessa. Monista ihmisistä tulee nimenomaan realisteja kun monikulttuurinen todellisuus heille selviää.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Tottakai voi. Nykyään saksalaiset ovat keksineet sellaisen kun "tehokas katuminen". Tehokkaalla toiminnalla voi vanhat synnit katua jopa vartissa.
Jos ihmistä, joka on katunut tehokkaasti, muistutetaan aikaisemmista synneistään, syyllistytään poliittiseen ajojahtiin.
Jotakin hämärää tässä järjestelyssä on, koska Halla-aho ei toistuvista pyynnöstä suostu tällaista suorittamaan. Ehkä se toimiikin vain "oikeissa piireissä"? Kohta nähdään onko al-Taeen katuminen ollut riittävän tehokasta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaikkea ne saksalaiset keksivät!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#5:
Jos se "tehokas katuminen" on vähän niinkuin rippi, joka esitetään oman uskontokunnan (poliittisen tai uskonnollisen) papille, joka sitten määrää lukemaan kymmenen Ave Mariaa tai vastaavan määrän Leninin ajatuksia. Halla-aholla ei ilmeisesti tällaista ylipappia ole ollut käytettävissään, joten hän on ollut vastaavassa tilanteessa kuin olisi ollut laitavasemmistolainen, jonka olisi täytynyt pitää katumusharjoitusta patamustan porvarin edessä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Voi parantua. Se on tilastojen valossa selvästi vähemmän todennäköistä aikuisiällä, mutta se on täysin mahdollista.

Ei kannata aliarvioida ihmisaivoja maailmankuvan mukautumisen/muuttuvaisuuden suhteen. Se on myönnettäkööt hyvin vaikeaa aikuisilla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos vaikka Halla-aho muuttuisi demariksi, pyytäisi kaikilta anteeksi ja liittyisi demareihin. Sitten asettuisi ehdolle vaaleissa, niin saisi ilmeisesti paljon ääniä, kun demareita äänestävät lämpenisivät hänelle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Nope.
Se ei toimi noin.
Ajattele uudelleen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #15

Täytyy asia ajatella sitten uudelleen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #16

No ihan alkuaankin loikkarit hyvin harvoin pärjäävät. Niin suosittu kuin Halla-aho onkin ei hänkään kestäisi arvojen täyskäännöstä.

Se ei silti tarkoita etteikö kantoja voisi muuttaa myös aikuisiällä (ei kai tuo ole pakkomielle ajatuksena sinulle koska vähintään neljäs kerta kun sen havaitsen Puheenvuorossa).

Perhana minä muutan jatkossakin maailmankuvaani jos haluan ;) vaikka olisin 101 vuotta vanha. Haista sinä epäuskoinen Jorma ;)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Miksi pitäisi parantua? Hänhän kertoi vain ääneen sen, mitä monet ajattelevat. Ainoa virhe on ollut näiden mielipiteiden salaaminen ja esiintyminen "väärän lipun" alla. Tämä ei tietenkään sovi "rehellisille, suoraselkäisille" suomalaisille.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «En ole koskaan nähnyt keski-ikäistä ihmistä, joka olisi muuttanut oikeasti asenteensa. Onko sellaisia?»

Otan aina haasteet vastaan! Onko nyt tunnustusten aika?

Ainakin itse tiedän usein olleeni ehkä turhan ilkeä keskusteluissa. Ei siten, että olisin ollut väärässä (sussiunakkoot!), mutta olen ehkä sortunut vastapuolen liialliseen nolaamiseen. Siten voi ehkä osoittaa toisen ajattelun heikkoudet kuulijakunnalle, mutta tätä itseään tuskin saa ymmärrykselle avomieliseksi. Selvän voiton tie on valitettavasti myös kapea ja vaikeakulkuinen, jos haluaa myös toisen saada ymmärtämään ongelman. Toki se ei aina ole realististakaan.

Yksityisissä keskusteluissa tulee usein myös heittäneensä kaikenlaista kevyemmin kuin mitä julkisesti, usein puolileikillisesti. Itsekin olen joskus saattanut toivoa lyhyttä elämää erinäisille maailmanpolitiikan merkkinimille. Olen myös käyttänyt erinäisistä ihmisryhmistä ja kansallisuuksista haukkumanimiä, joskin yleensä "kaverillisen piikittelevässä" merkityksessä tai muutoin kepeällä äänensävyllä. J*t, n*t, r*t ja h*t te ootte kaikki ihan OK.

Olen epäilemättä syvällä sisimmässäni myös rasisti, fasisti, sadisti ja kaikkea muuta sellaista, mutta sivistys lienee juuri sitä, että päänsisäisen prosessin lopputuloksena ollaan parempia kuin syvällä sisimmässään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jotenkin asennemuutokseen uskovista kommenteista huolimatta minulla on epäilys tässä asiassa. En ole itse nähnyt asennemuutosta, se on vaikeaa, opitusta ja kasvuympäristöstä ja jopa uskonnosta tulleista asenteista on vaikeaa päästä eroon.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Nähdäkseni esim. Al-Taeen kohdalla voi olla kyse virkaanastumisesta, jolloin henkilökohtaiset mielipiteet jätetään taakse ja jatkossa puhutaan siten kuin virka edellyttää. Uskon, että se usein aidosti myös vaikuttaa omiin asenteisiin, eikä ole vain kulissia. Tietenkin joskus se voi olla.

Tämä lienee selvää kaikille, jotka ovat työelämässä ja muussa yhteiskunnallisessa toiminnassa, että mistään luottamusasemasta ei lauota henkilökohtaisia mielipiteitä. Usein se rooli myös kasvattaa siihen ajatteluun.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eli asenteet voivat aikuisella liikkua myös edestakaisin? Esimerkiksi tänään vaikka feministi ja ehkä viiden vuoden päästä toisenlaisissa olosuhteissa sovinisti?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #19
  «Eli asenteet voivat aikuisella liikkua myös edestakaisin?»

Aivan varmasti, vaikka ei oikeastaan.

Kyse ei sinällään ole edestakaisin liikkumisesta vaan siitä, miten ihminen käyttäytyy erilaisissa sosiaalisissa konteksteissa. Ihmisen sosiaalisuus on varsin kontekstuaalista ja myös persoonallisuus on aika kontekstuaalinen. Käyttäydymme aivan eri tavalla vanhempiemme, perheemme, kaveriemme, työtoveriemme ja muiden sosiaalisten piirien konteksteissa.

Kun sitten ryhdytään johonkin luottamuustoimeen, omaksumme sen edellyttämän roolin osana identiteettiämme, ainakin sen roolin kontekstissa toimiessamme.

Tietenkin tämä on sikäli monimutkaisempaa, koska yleensä kokoamme jotain koherenttia epäkontekstuaalista itsekuvaa, jolloin eri kontekstien persoonallisuudet aggregoituvat yhtenäisemmäksi identiteetiksi.

Toisaalta monet voivat tyystin luopua koherentista rehellisestä identiteetistä ja mielihyvin hyväksyvät vilpillisen toiminnan joissain konteksteissa.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki Vastaus kommenttiin #19

No kaikki on mahdollista, paitsi "homoudesta eheytyminen", jonka eräs Pori jazz toimari sai kokea.

Jos sukupuolen vaihdos on ilmoitusluontoinen asia, niin eikös rasistisesta ajatusmaailmastakin voisi "eheytyä" vaikka maistraatissa sopivan lomakkeen täyttällä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
  "Nähdäkseni esim. Al-Taeen kohdalla voi olla kyse virkaanastumisesta, jolloin henkilökohtaiset mielipiteet jätetään taakse ja jatkossa puhutaan siten kuin virka edellyttää."

On tämänpäiväisen tunnustuksensa mukaan jatkanut kirjoittelua vielä ollessaan CMI:n palveluksessa.

Allah antaa viran, mutt'ei järkeä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #38

Ehkä sillä taqiyya-opilla voi olla tässä vaikutusta?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #38
  «On tämänpäiväisen tunnustuksensa mukaan jatkanut kirjoittelua vielä ollessaan CMI:n palveluksessa.»

En tiedä tuosta; aiemmin esitetyt lainaukset olivat vuodelta 2015 ja sitä ennen, al-Taeen meni töihin CMI:lle vuonna 2016.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #43

Oli jo 2015 puolella konsulttisuhteessa CMI:hin.
- A-studo tänään

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #43

al taee meni ahtisaaren rauhanjärjestön palvelukseen 2014. Stubb muuten on kerhon johtaja ollut v.2017

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jonkinlainen uudelleen kasvaminen ja uudelleen kasvatus siis voisi ilmeisesti joidenkin kommentoijien mielestä olla mahdollista?

Hmmm... jäin miettimään uudelleen kasvattamista se onkin mielenkiintoinen aihe tässä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No ihan varmasti on. Olen itse osin uskovaiseen perheeseen kasvanut ja kun firma meni nurin niin mm. jehovan todistajiin testinä (olin jotain yli 10v... Ihan hirveää opetusta ). Olin Koiviston konklaavien jälkeen vähän hukassa ja tutustuin elämän nurjiin puoliin ja siellä heikoissa asemissa eläviin. Olen ollut myös mm. Vihreiden ja demarien äänestäjä... Paljon paljon olen nähnyt ja kokenut.. Nyt äänestin perussuomalaisia. Ihminen selvästikin voi muuttua. Haluan edelleen auttaa muita, mutten ole yhtä sinisilmäinen kuin olin nuorempana.

Ihan lyhyesti ei moista voi kunnolla selittää.. mutta tuskin kaipaat romaania.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Olen nähnyt vaikka kuinka monta entistä rasistia, jotka nyt häpeävät aiempaa ajatteluaan.

Sellaista kutsutaan kasvamiseksi ihmisenä.

Ihan turha selittää, että ihminen olisi jonkinlainen joskus ja samanlainen lopun elämäänsä, vaikka sellaisiakin on, jotka eivät ikinä kasva ja kypsy ihmisinä.

Se, joka ei ole törttöillyt joskus elämässään siten että katuu sitä nyttemmin, heittäköön ensimmäisen kiven.

Al-Taeeta koskeva vaino on samaa sukua koulu- ja työpaikkakiusaamisen kanssa, siinä kaikki.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt ei olla heittelemässä kiviä, vaan pohtimassa aihetta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kyllä tämä koulukiusaamiselta näyttää.

Muuten, yllä vastasin tasan esittämääsi kysymykseen: voiko ihminen muuttua.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #22

Ihminen voi muuttua. En tiedä tiedätkö koulukiusaamisesta pätkääkään. Monet tietävät.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #24

Tiedätkö sinä?

Minä tiedän – liiankin hyvin ymmärtääkseni että somessa vastaavaa harrastetaan oikein urakalla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #25

Tiedän - tuskallisen hyvin.
Tiedän myös todella hyvin että samaa harjoitetaan nykyään somessa... eikä yksipuolisesti, vaan usein kaikin puolin.... (pahinta tietenkin jos jää täysin yksin... se on helvetti).

En pidä siitä. Pelisäännöt ovat vain niin kieroutuneet etteivät juuri ketkään keskusteluihin osallistujat pysy puhtoisina - se koskee myös sinua ja minua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei kai kukaan ulkopuolinen tiedä mitä mieltä po kansanedustaja nykyisin sisimmässään on.

Anteeksipyyntö oli pakotettu ja pidän sitä falskina, on sitten mieli muuttunut tai ei. Hänhän valehteli pitkään ettei muista ja antoi ainakin ymmärtää että osa kirjoittamistaan viesteistä olisi jonkun toisen tekemää mustamaalaamista. Mieli niiden suhteen muuttui vasta kun julkinen paine ja todisteet vyöryivät yli.

Kriisiviestinnän ihan perusperiaatteita on että jos mokaa ja se tulee julki, kannattaa tunnustaa ja pyytää anteeksi. Ei valehdella mokastaan ja vasta sitten kun narahtaa valehtelusta pyytää anteeksi.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Janne Salosta vielä komppaan anoppini sanoin: " Tapojasi voit muuttaa, vaikka luonnetasi et."
Olen edelleen samaa mieltä pääosin samoista asioista, kuin 18-vuotiaana.
Mahtaako oikeutenmukanen Antti Rinne olla? Entä presidenttimme?
Islam ei ole muuttunut 1500 vuodessa. Onko Hussein alTae tehnyt jotain sellaista, että hänen pitää pelätä mielipiteensä muuttamisen vuoksi?? Vai riittääkö anteeksipyyntö ja jatketaan, koska .....

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kyllä se mahdollista on, mutta todennäköisyys laskee teinivuosien jälkeen kuin lehmän häntä ja lähestyy logaritmisesti nollaa iän kasvaessa kunnes kuoleman hetkellä se on tasan nolla.

Yli kolmekymppiset täyspäiset aikuiset hyvin harvoin muuttavat kantojaan tuosta vaan paitsi ns. tosiasioiden edessä eli kun todellisuus lyö kasvoille. Mutta harvemmin idealistisempaan suuntaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan Ville. Täytyy myös huomioida että hän on ollut Suomessa yhdeksän vuotiaasta saakka, joten on ollut tämän kulttuurin parissa varhaislapsuuden ja nuoruuden ajan aatemaailman muutoksen kehittymiseen suvaitsevaisuuden suuntaan. Kuitenkin tuosta huolimatta on jatkanut fb-kirjoitteluaan siten kuin teki, niin eipä ole kovinkaan uskotaavaa muuttaneen ajatusmaailmaansa mainitsemansa viiden vuoden aikana ollen jo yli 30-kymppinen. Kyllä se kulttuurinen ja uskonnollinen kotikasvatus vain näkyy myös aikuisiällä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kuinkahan tuo Suomessa oleminen sitten on?
Opiskellut Varsovan yliopistossa. Missä asunut muuna aikana?
Sanoo saaneensa "konservatiivisen" kotikasvatuksen mikä tarkoittanee hyvinkin islamistista?
Ovatko nuo tekstit ja asenne sieltä lähtöisin kuten itse sanoo?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #75

Eilen muistelen hänen sanoneen opiskelleensa Briteissä. Ei puhunut kylläkään Varsovan yliopistosta. Briteissä kertoi opettajanaan olleen homon, jonka kanssa oli keskustellut useaan otteeseen ja oppinut ymmärtämään keskustelukumppaniaan.

Moni ei varmaankaan tiedä mitä käsittää arabialaisessa kulttuurissa kotikasvatus ja mikä merkitys sillä on lapsen tulevaisuuteen. Puhuttaessa erityisesti uskontoon pohjautuvan perheen kasvatuksesta. En usko, että varhaisiän kotikasvatus häipyy noin vain aatemaailmasta. Ei vaikka kuinka olisi muuttanut asumaan muunlaisen kulttuurin ympäristöön. Jotain aina jää lapsuuden opeista jäljelle vanhuuteen saakka.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #77

Tämä tieto on Anterin blogista.
Tuo varhaisiän kasvatus on juuri noin.
Islamissa lapsi kasvatetaan islamin oppiin kehdosta alkaen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #79

Wikin mukaan näyttää opiskelleen molemmissa maissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eli siis aidosti Halla-ahonkin muuttuminen demariksi ottaen heidän arvomaailmansa on mahdollista ja uskottavaa, jos niin kävisi?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Eli siis aidosti Halla-ahonkin muuttuminen demariksi ottaen heidän arvomaailmansa on mahdollista ja uskottavaa, jos niin kävisi?»

Kuten tiedämme, Halla-Aho ei ole pyytänyt anteeksi, eikä sanonut typeriksi tai lapsellisiksi mitään puheitaan, eikä sanonut ajattelevansa nyt aivan toisin.

Tästä syystä Halla-Ahoa pidetään nyt luotettavana, eikä lainkaan rasistisena, tms?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Halla-aho voisi ruveta demariksi, jos päätyisi samanlaiseksi rasistiksi kuin al-Taee.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Halla-aho voisi ruveta demariksi, jos päätyisi samanlaiseksi rasistiksi kuin al-Taee.»

Saa nyt vielä nähdä millaisia tunnustuksia hillotolpalle pääsy kirvoittaa.

Vaikka tuskin kirvoittaa. Tuskin enää kykenee näyttämään olevansa yhtä katuvainen kuin muslimi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mutta se herättää tässä al-Taeen tapauksessa enemmän epäilyksiä, että tämä "asennemuutos" on tapahtunut sopivasti, kun on päässyt ensin hyvään työhön rauhanvälitysorganisaatioon ja sen jälkeen kansanedustajaksi. Eli tässä saattaa olla syynä etujen saaminen, sitä emme tiedä mutta se epäilys on olemassa. Eli onko edes aitoa asennemuutosta tapahtunut, jos ylipäätään sellainen on mahdollista?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Mutta se herättää tässä al-Taeen tapauksessa enemmän epäilyksiä, että tämä "asennemuutos" on tapahtunut sopivasti, kun on päässyt ensin hyvään työhön rauhanvälitysorganisaatioon»

Kenen leipää syöt, ja niin edelleen.

Kuten edellä mainitsin, työ on aina rooli ja työn määräämässä roolissa saatamme pyrkiä hyvinkin rehellisesti roolin mukaiseen ajatteluun.

Toki jotkut ovat siinä vilpillisiäkin ja henkinen kasvu jää tapahtumatta. Vaikea sanoa.

Ehkä parempi kuin niillä, jotka eivät ole katuneet lainkaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Luulen kyllä, että asennemuutoksen varsinaisia lähtökohtia ovat olleet avioliitto ja kotoutuminen uuteen kulttuuriin. Tiedän, että joitakuita ihmisiä harmittaa sellaisen olevan mahdollista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö tämä näytä hieman siltä, että kotoutuminen on jäänyt puolitiehen, tai jopa sen alle.

30-kymppinen on avoimen rasisti, vihapuheinen antisemitisti ja islamisti sun muuta, joka ei kunnioita edes suomalaisia arvoja kätkeytyen sitten demariksi ?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Itselläni on realistinen ihmiskuva, joka perustuu siihen että ihmisellä on taipumuksia toimia typerästi.

Siksi karsastan vasemmistolaista ihmiskäsitystä että se olisi hyvä, kunhan poistetaan tiettyjä rakenteita ja fyrkkaa taskuun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Katsoin A-studion haastattelun vielä uudestaan, nyt hidastettuna.

Al-Taeen korvat heiluvat koko ajan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä ihminen voi kypsyä ja muuttua. Ajatelkaa vaikkapa Holappaa. Ei, ei sitä suurta kirjailijaa, vaan sitä nuorempaa jantteria joka perusti uusnatsijärjestön (SVL, sittemmin PVL). Niin vain sekin tuli järkiinsä. Eli jopa natsi voi kypsyä muutenkin kuin keittämällä.

Koskahan Halla-aho pyytää värikkäitä julkisia nuoruudenpäiväkirjojaan anteeksi vihreiltä naisilta, muslimeilta, homoilta, kreikkalaisilta ja Suomen somaleilta? Sitä odotellessa on hauska seurata tätä vouhotusta ja pöyristelyä mikä Husein al-Taeen ympärillä nyt on. Jotenkin tulee mieleen että joillakin on kaksoisstandardi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kärjistetään hieman, eli siis vaikka esimerkiksi Himmler jos olisi pyydellyt myöhemmin anteeksi juutalaistaisuuttaan ja rasismiaan, sekä kertonut ettei enää ole juutalaisvastainen ja rasisti, niin olisi tietenkin joutunut teoistaan vastuuseen, mutta olisimme todennut ettei enää ole sellainen. Uskoisimme asenteen muuttumiseen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mikalla nyt taas vaihteeksi kiehui "vähän" yli, mutta kysymykseesi vastaten useimmat EIVÄT olisi uskoneet Himmleriä tai vastaavia.. ihan järkevää. Tosin olen kuolemantuomioita vastaan. Himmler olisi siltä toki säästynyt, kun teki muutenkin itsarin.

Al Taee on myös epäilyttävä, mutta tuossa on vielä lieviä aste-eroja "täysnatseihin".. termejä on monia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

Kyllä se nyt näyttää olevan Jorma jolla kiehuu vähän yli.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Kärjistetään hieman"? Hieman?

Hieman (!) olivat myös eri mittaluokkaa Himmlerin tekemiset.

Mutta hän ei katunut eikä pyytänyt anteeksi, joten emme tiedä. Sen sijaan moni muu entinen natsi on katunut ja heidän asenteensa on muuttunut.

Ajatus siitä että ihminen ei voisi muuttua on täysin järjenvastainen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #53

"Ajatus siitä että ihminen ei voisi muuttua on täysin järjenvastainen.
"

Niin on.

Blogistilla kysymys on käsittääkseni siitä että mielestään aikuisiällä (tässä kai about 30 vuotta) ihminen ei muutu tietyiltä kannoiltaan juuri koskaan.

Tilastojen mukaan tuo on käsittääkseni sinnepäin, mutta on selvästi osoitettavissa että myös vanhempien maailmankuvakin voi muuttua myöhäisellä iällä (vaikkei olisikaan niin yleistä).

Sitä en tiedä miksi blogisti niin tarkkaan inttää etteivät vanhemmat ihmiset voisi rajustikin muuttaa pohjimmaisiakin kantojaan. Se että moinen on melko harvinaista ei tarkoita etteikö sellaista tapahtuisi kuitenkin koko ajan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #57

Isäni äänesti koko ikänsä kokoomusta, mutta eläkepäivillään kommunisteja.

Hän eläköityi aika paljon vanhempana kuin kolmekymppisenä. Ja pysyi skarppina kuolemaansa asti. Ei ollut eläkkeellä enää mitään minkä takia rajoittaa ajtteluaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #60

Suositukseni tulee isäsi rohkeudesta muuttaa mielipidettään. Ei siitä että kannattaisin kommunisteja. Ihmisiä me kaikki olemme kuitenkin loppupeleissä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #62

Minun sukuni tarina on mielenkiintoinen: isoisä kuului IKL:ään, isä kokoomukseen ja minä vihreisiin. Pojasta on siis polvi parantunut koko ajan. Isäni tosin vanhoilla päivillään rupesi äänestämään persuja, mutta se menee varmaan muistisairauden piikkiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

Kyllä ihminen voi muuttua paljonkin. Jos valikoiden lukemalla olen tavallaan tehnyt pääni itse, on isäksi tuleminen parikymmentä vuotta sitten vähintäänkin kalustanut sen uudelleen.

Henrik Holappakin muistaakseni muutti ajatteluaan kun sattui rakastumaan vähän tummempaan naiseen. Silloin hän tajusi että väriin tuijottaminen aiheuttaa kieroon katsomista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Onkohan tämä sitten kovin kypsynyt ja muuttunut ihmisenä siitä noin parin viikon takaisesta, jolloin hän vielä valehteli kirjoittamistaan teksteistä?

Kun useilla tuntuu olevan hillitön tarve verrata tätä episodia Halla-ahoon niin todettakoon, että tietääkseni H-a ei ole koskaan valehdellut ettei olisi tekstejään kirjoittanut tai syyttänyt muita alkuperäistekstien väärentämisestä. Väärästä tulkinnasta toki mutta se on silti eri asia.

Minustakin kaksoisstandardi näyttäytyy kovin selvänä, ei välttämättä samalla tavoin kuin mm. Lamminpää edellä tarkoittaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Nostan hattua päästä Janne.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä ne kirjoitukset ovat vanhempia kuin kahden viikon takaisia. Salonen nyt tekee al-Taeen hätävalheestä vähän haettuja johtopäätöksiä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Näin se menee.
Muslimien suhteen on myös niin että heitä kasvatetaan vauvasta alkaen islamin ideologiaan. He käyvät koraanikoulua, koko perhe osallistuu päivittäin rukouksiin.
Lapset kasvavat siis islamistisessa ympäristössä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Meikäläisellä on patoutunut Huuskoon semmoinen antipatia että on ihan näillä näppylöillä että jätän tämän titanicin.

Alusta on muuttunut järkyttäväksi tuubaksi. Henkilö joka tämän paljasti blokattiin jo aikoja sitten. Mitä helvettiä siis?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kestä nyt vain. Ehkä joskus voimme soittaa viimeistä viulua Uuden Suomen paatin upotessa.... aika uppoamaan päin tämä on kääntynyt aikojen saatossa... missä pelastusveneet ja laivat, joihin pelastautua? Kapteenin pitäisi ilmoittaa moiset ennen kuin painuu laivan mukana aaltoihin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No minulla ei ole ongelmaa vilkuttaa. Laatu on laimentunut. Ei ole minun pakko kirjoittaa. (olen yrittänyt parantaa laatua olemalla kirjoittamatta)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #58

Ajattelin itse seurailla loppuun saakka. Siinäkin on jotain viehätystä kai. Vähän oudoksi mennyt kyllä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Onkohan tämä muslimeille sallittu valehtelu samaa sarjaa kuin marxilais-leninistinen ajattelu?
Leninhän totesi aikoinaan, että totuuden puhuminen on porvarillista hapatusta. Päämäärä (imeisesti leninistinen) oikeuttaa valehtelun. Jotenkin näin Lenin lausui ulkosasiainkansankomissaari Tsitsherinille 20-luvun alussa.
Ja valheen laskettelua on itänaapurissa riittänyt!

Kuinkahan on sosialistinen (valhe)ajattelu tänä päivänä?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ja mitä sanookaan koraani valehtelusta ja islamin asian edistämisestä?

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Eilinen A-studio Yle 1 ja Rauhan-Takeen haastattelu kertoi kaiken.
Demareiden juurileivotulla kansanedustajalla on ollut lukuisia
mahdollisuuksia kertoa vihapuheestaan monessa eri yhteydessä.
Miksi ulostulot ja tunnustukset vasta sitten, kun kansanedustajan
pesti oli plakkarissa ? Juontajan kysymykset olivat pirullisia.

Ettei vain islamin perusoppi, valehtelun jalo taito ns. taqiyaa
ole tämänkin takana? Vääräuskoisille saa syöttää pajunköyttä, jos
se omia tarkoitusperiä palvelee? Ohessa lankeaa kiitos myös
Demareille islamin halaamisen yhdestä hedelmästä jälleen kerran.

Demareiden selkäranka on jossain Afrikan savannien tai Afganistanin
unikkolakeuksien päällä levitoimassa, kun Suomessa ei tarvitse enää
juuri mitään erityistä pelastaa. Ja agenda on täällä jo menneisyyttä.

Tällä menolla Demarit kuolevat sukupuuttoon ennen jääkarhuja.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vastarintaliikkeen entinen pomokin "parantui" natsiaatteesta, joten tottakai ihminen voi jättää ja yleensä iän myötä jättääkin ääriajattelun, näin on käynyt myös itseni kohdalla. Enemmän pelottaa sellaiset ihmiset, joilla henkinen kehitys jää lopun ikää siihen 16v paikkeille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tarkoitat ilmeisesti Holappaa. Ei, ei sitä suurta edesmennyttä kirjailijaa, vaan sitä jantteria, joka perusti uusnatsijärjestön (SVL, sittemmin PVL). Hän oli ennen avoimesti natsi jolle ei edes Halla-aho kelvannut kun se ei ollut juutalaisvastainen. Sittemmin se erosi porukasta ja alkoi auttaa natsien eksyttämiä oikealle tielle. Eli jos natsikin kypsyy keittämättä, miksei sitten joku normaalijärkinen irakilainen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Al-Taee kertoo häpeävänsä niitä ennakkoluuloja, ajatuksia ja kieltä, joita hän on käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista ja muista ihmisryhmistä. Juutalaisia lukuun ottamatta Halla-aho on solvannut noita kaikkia (tosin shiioja yhtä lailla kuin sunneja), mutta ei ole kertonut häpeävänsä tai katuvansa mitään.

Al-Taee on rivikansanedustaja, Halla-aho puolueen puheenjohtaja. Hieman suhteellisuudentajua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset