Jorma Nordlin

Sitran ilmastomuutoksen muutoslista on moraalinen mahdottomuus

Kauppalehti uutisoi Sitran laatimasta muutoslistasta, joka lupaa karumpaa arkea tavallisille ihmisille. Se asetelma ei tule mitenkään toimimaan, jossa keskituloiset, tai köyhät tekevät ilmastotalkoot paremmin toimeentulevien ja varakkaiden puolesta. Suomalaista ilmastomuutosajattelua leimaa sisäänpäin lämmennyt maan rajojen sisällä tapahtuva nurkkakuntainen näpertely ja syyllistäminen.

Kyse on moraalisesta mahdottomuudesta. Se moraalinen raja menee jossakin mitä oikeasti maksukykyisemmät voivat hoitaa rahalla. Jos verotuksella ohjataan ihmiset kasvissyöjiksi, asumaan pienempään asuntoon ja matkustamaan julkisilla liikennevälineillä, niin paremmin toimeentulevien ja varakkaiden elämä on vähemmän kurinalaisempaa.

Tämä ei tule mitenkään toimimaan. Sen lisäksi vielä on suurempi ongelma se, mitä muut suurempia päästöjä aiheuttavat maat tekevät. Suomi on lähtenyt päästötalkoisiin aivan väärästä päästä, eikä oikeasti vaikuta suurillakaan toimilla päästöihin. Päästöjen vähentämiseen liittyvä EU-tason ja kansainvälinen vaikuttaminen ei ole juurikaan näkynyt merkittävänä painopisteenä maan hallitusten toiminnassa.

Suomalainen aika tyypillinen taktiikka päästöjen vähentämisessä on syyllistäminen ja tämä kertoo aika paljon asenneilmapiiristä. Positiivisuuden ja kansainvälisen toiminnan kautta asioita ei meillä merkittävästi edistetä. Käperrytään rajojemme sisälle, haukutaan ja syytetään toisiamme päästöistä. Asiaa pahentaa poliittisella kentällä vaikuttamiseen liittyvä kärjistämisen ja vastakkainasettelun ilmapiiri.


KL: "Sitra laati järisyttävän muutoslistan kaikille suomalaisille – Kasvissyönti, pienempi asunto, kaikki vapaa-ajan matkat julkisilla"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ihmettelin noin kolme vuotta sitten Arlandan lentokentällä hampurilaisten hintalistaa, kun jokaisen hampurilaisten hinnan perässä oli kyseisen tuotteen aiheuttaman hiilijalanjäljen suuruus. Eikö todellakaan kansainvälisellä tasolla EU pysty paremaan, vaan tavallisten ihmisten pitää syyllistyä jo syömisessäkin vääriin valintoihin ilmatomuutoksen suhteen?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Voihan tuosta hintalistasta olla hyötyä ihmisten dieetin ylläpidossa, hampurilaiset kun sattuvat olemaan kovin lihottavia. Muuten kyllä naurettava ajatus.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tässä pitäisi oikeasti olla niin, että suurimmat maat aloittavat välittömästi ilmastoteot ja vasta kun pinta-alaltaan pienimmät valtiot aloittavat viimeiseksi. Suomi on mennyt muka näyttämään mallia ja edelleen maailmassa ihmetellään, että missähän se Suomi mahtaa olla?

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Kun vielä otetaan huomioon se, että IPCC:kään ei olemassa olonsa kolmen vuosikymmenen aikana ole pystynyt ihmisperäisten hiilidioksipäästöjen aiheutamaksi uskomalleen, uhkaavalle ilmaston lämpenemiselle näyttöä todellisuudesta esittämään, ovat poliitikot täysin vailla asianmukaisia perusteita ajamissaan hiilidioksidipäästöjen leikkauksissa. POLIITIKOT, HERÄTKÄÄ!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei tuollainen tietenkään toimi. Köyhimmille ja keskiluokalle suurimmat rasitteet ja ai kun on kamala ihme, jos ja kun protestipuolueet menestyvät. Nuorena toki on helppoa olla radikaali (kuka nuorena ei olisi tavalla tai toisella), mutta kun näet näiden ja tulevien toimien vaikutukset aikuisiässä läheisissä ja lapsissasi vanhempana, niin turha ihmetellä tuloksia/seurauksia. Kaikki eivät seuraa kuin lampaat loputtomiin, ja mediakritiikki toimii yhä useammalla. Ei tarvitse seurata zombimaisesti, vaan voi käyttää omia aivojaankin.
Ja missä Sitran tuki ydinvoimalle mikäli aidosti ovat olevinaan ilmaston mahdollista lämpenemistä vastaan? Haiskahtaa ideologialta enemmän kuin aidolta halulta saada muutoksia parempaan järkevästi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos tahdotaan ihmisten asutuksia/syömisiä muuttaa ilmaston takia, niin tässä muutama hyvä tapa.

1. Jokaista neliötä kohden alle 100 neliön asunnosta. 30€kk valtiolta asukkaan tilille, johan alkaisi olemaan pienasuntoja!
2.Suomessa tuotetuista ruoalle 0% verot!
3.10k sähköauton hinnaks loput autonhinnasta maksaa Valtio, ja tietysti lataus sähkön maksaa Valtio.

Huomaatteko yhtäläisyyden minun ehdotuksen ja tuo raportin kanssa? Molemmat ovat yhtä huuhaata, ja mahdottomia!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tätä päästöjen vähennysasiaa sekoittaa entisestään se, että autoteollisuuden edustaja arvioi hiilidioksidipäästöjen vähenevän ainoastaan 0,4% jos kaikki Euroopan autot olisivat sähkökäyttöisiä.

"Henkilöautojen sähköistämisestä puhutaan aivan liian toiveikkaasti ja aivan liian paljon. Tätä mieltä on Euroopan autoteollisuuden etuja valvovan järjestön (CLEPA) toimitusjohtaja Roberto Vavassori."

"Vavassori muistutti tulevaisuuden autoilua pohtivassa seminaarissa Lontoossa, että Euroopassa on tällä hetkellä noin 300 miljoonaa autoa. Niistä 800 000 on sähköisiä."

"Vaikka jokainen Euroopassa rekisterissä oleva henkilöauto muuttuisi yhdessä yössä sähkökäyttöiseksi, se olisi koko maailman hiilidioksidipäästöissä vain olemattoman pieni korjausliike. Käytännössä tuo manööveri pudottaisi globaalia hiilidioksidin päästömäärää 0,4 prosenttia, muistutti Vavassori."

Autojohtajalta hätkäyttävä arvio: "Jos kaikki Euroopan henkilöautot sähköistyisivät, päästöt putoaisivat vain 0,4 prosenttia" (Lähde: Keskisuomalainen)

https://www.ksml.fi/teemat/autot/Autojohtajalta-h%...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Montako prosenttia hiilidioksidipäästöt vähenisivät, jos kaikki eurooppalaiset asuisivat pienemmissä asunnoissa?

Pitäisikö muuttaa sitten jonnekkin Euroopan lämpimimmille seuduille, jotta voi tulevaisuudessa asua väljemmin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sitra Suomen osalta:

"Raportin mukaan sellaisia elämäntapamuutoksia, joilla voi olla suuri vaikutus, ovat yksityisautoilun korvaaminen joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä työ- ja vapaa-ajan matkoilla, sähkö- ja hybridiautojen käyttöönotto, ajoneuvojen polttoainetehokkuuden huomattava parantaminen."

Autoteollisuuden edustaja koko Euroopan osalta:

"Vaikka jokainen Euroopassa rekisterissä oleva henkilöauto muuttuisi yhdessä yössä sähkökäyttöiseksi, se olisi koko maailman hiilidioksidipäästöissä vain olemattoman pieni korjausliike. Käytännössä tuo manööveri pudottaisi globaalia hiilidioksidin päästömäärää 0,4 prosenttia, muistutti Vavassori."

Tässä on aika iso ristiriita.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Itse "poppamies", auringon tekijä, Sitran Markus Terho toteaa sivullaan näin:
"Markuksella on kestävän kehityksen alalta vuosikymmenien vankka kokemus, sekä strategian ja vision luomisesta, että käytännön toteuttamisesta. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Markus on sitä mieltä, että töissä pitää olla hauskaa ja sitä kautta syntyy parempia tuloksia. Vanha teekkareiden motto kuvaa tätä asennettä hyvin: Vakaviakaan asioita ei tarvitse tehdä aina hampaat irvessä, vaan pikemminkin irvi hampaassa.

Ota yhteyttä jos haluat tietää enemmän arjen ympäristövaikutuksista, innostuneiden edelläkävijöiden tekemisestä, kestävästä kuluttajaliiketoiminnasta tai käyttäytymiseen liittyvistä uusista tuulista maailmalla."

Miljoonat suomalaiset saavat nyt valita ollako hampaat irvessä nyt, vai irvi hampaassa sitten kun ilmastomuutos on jo derivoitunut käännepisteeseensä (muutoksen toinen derivaatta tunnetaan nimellä käännepiste). Tai toisinpäin.

https://www.sitra.fi/ihmiset/markus-terho/

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Vastaus #10

”Itse "poppamies", auringon tekijä, Sitran Markus Terho toteaa sivullaan näin:
"Markuksella on kestävän kehityksen alalta vuosikymmenien vankka kokemus, sekä strategian ja vision luomisesta, että käytännön toteuttamisesta. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri”.

SITRAN ”ILMASTONMUUTOKSEN ASIANTUNTIJAT” EIVÄT YMMÄRRÄ, ETTÄ SUOMI EI VOI ”KUNNIANHIMOSSAAN” YKSIN OMILLA TEOILLAAN PELASTAA MAAILMAA

Ja Suomi pelastaa maailman!

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006106713.html

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra

Itämerenkatu 11-13, PL 160,
00181 Helsinki
Puhelin +358 294 618 991
Sähköpostiosoite
etunimi.sukunimi@sitra.fi tai sitra@sitra.fi

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra (Samuli Laita, Markus Terho, Kari Herlevi ja Merja Rehn)

https://www.sitra.fi/ihmiset/samuli-laita/

https://www.sitra.fi/ihmiset/markus-terho/

https://www.sitra.fi/ihmiset/kari-herlevi/

https://www.sitra.fi/ihmiset/merja-rehn/

https://www.sitra.fi/uutiset/kansainvalinen-raport...

MEDIA

Nyt tuli järisyttävä lista kaikille suomalaisille: Kasvissyönti, pienempi asunto, kaikki vapaa-ajan matkat julkisilla – ”Suuria muutoksia kaikkiin arjen tapoihin”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280368-nyt-tuli-j...

”Suomalaisia patistetaan vegaaneiksi, eihän tällaisissa laskelmissa ole mitään järkeä!” – Kansanedustaja Kärnä hurjistui Sitran raportista

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280369-suomalaisi...

-------------------------------------------------------

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko syynä Suomen hallitusten heikko osaaminen päästöasioissa siihen, että EU-tason vaikuttaminen ei ole ollut painopisteenä Suomen ilmastopolitiikassa?

Tuntuu jotenkin hölmöltä lähteä täällä tekemään valtavia muutoksia yhteiskuntaan päästöjen suhteen, jos ei ole painopisteenä tärkeimpänä EU-tason vaikuttaminen. Innostuisiko muu Eurooppa kärpäsen kokoisesta Suomesta ja lähtisi uhraamaan valtavat määrät rahaa päästöjen vähentämiseen.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Eikös Kiina jne. saanut Pariisissa 2030 asti luvan luistaa ja vaikka nostaa hiilenkäyttöä (näin ne muuten on tehneetkin...)

Taitavat vuodessa nostaa hiilenkäyttöä siihen tahtiin että vaikka me Suomalaiset tehtäisiin joukkoitsemurha ei päästöt juuri vähenisi globaalisti

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tämän maan kasvillisuus "imee" kaiken hiilidioksiidin mitä tuotamme ja osan myös muiden maiden päästöistä, tällainen pikkuasia unohtuu aina kun ilmastosutta huudetaan tulevaksi.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kannattaa tehdä täsmälleen päinvastoin, kuin Sitra edellyttää meidän toimivan.Tykkään enemmän lämpimästä ,kuin kylmästä!

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

AJATUSHAUTOMO SITRAN RAPORTTI VESSAPAPERIA (itse en edes pyyhkisi persettäni tällaiseen roskaan)

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2019/05/s...

”Ajatushautomo Sitra on ottanut reippaasti kantaa kulutukseemme ja käyttäytymiseemme. Sen uudesta raportista esimerkiksi Yle otsikoi eilen, että "Punainen liha pannaan ja omat autot vapaa-ajalla kotiin – ilman ennennäkemättömän kovia tekoja ilmastotavoite karkaa Suomessa".

Edelleen mainitaan, että "Sitran tilaamien laskelmien mukaan edes EU:n kaavailemat tiukemmat tavoitteet eivät riitä Suomen kaltaisille maille." Kaikkiaan suomalaisten päästöjä pitäisi vähentää jo vuoteen 2030 mennessä 75 prosenttia.

Käytännössä raportin suositukset tarkoittaisivat luopumista suomalaisesta elämäntavasta kesämökkeineen tai veneilyineen sekä monista sellaisista lasten harrastuksista, joissa auto on välttämätön. Esimerkkinä mainittakoon esimerkiksi lapsen kannettavaksi liian raskasta varustusta vaativa jääkiekko tai pitkiä kilpailumatkoja sisältävä kilpahiihto.

Raportin uutisointi nostatti itsessäni sen verran uteliaisuutta, että kävin lataamassa sen tietokoneelleni katsoakseni millä perusteella vaatimukset on laskettu. Mieleeni nimittäin nousi pieni epäilyksen piru, että raporttia laadittaessa oli menty sieltä, missä aita on matalin.

Ja niinhän asia oli kuten epäilinkin. Raportissa oli tasapäistetty kaikki maailman ihmiset eli harvaan asutun ja talvella kylmän Suomen kansalaisen "päästöoikeudeksi" oli laskettu sama kuin vaikkapa äärimmäisen tiheään asutun Singaporen tai järkyttävän nopeasti väkeään kasvattavan Lähi-idän.”

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Se moraalinen raja menee jossakin mitä oikeasti maksukykyisemmät voivat hoitaa rahalla. Jos verotuksella ohjataan ihmiset kasvissyöjiksi, asumaan pienempään asuntoon ja matkustamaan julkisilla liikennevälineillä, niin paremmin toimeentulevien ja varakkaiden elämä on vähemmän kurinalaisempaa."

Mutta he maksavat silloin enemmän veroja jos elävät levästi ja se tukisi valtion taloutta.

Oikea tapa saada niitä päästöjä alemmaksi on ohjata rahalla. Se on hyvä konsultti.

Joissakin harvoissa asioissa voisi tehdä myös rajoitteita, että saisi vähitellen uusittua asioita fiksummaksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Männä vuosina, rikas söi ravintolassa verisen pihvin, duunari makkarakupin.

Molemmat on lihatuotteita, ensimmäinen täyslihaa, jälkimmäisessä lihaa noin 10 %, loput eläinten sisäelimiä ja jauhoja.

Kumman on helpompi luopua 'punaisesta lihasta'?

Duunarille salaatti on ollut 'pupun ruokaa', kauppaneuvokselle hienostuneesti lisätty kasvispeti.

Kauppaneuvos on kulkenut aina auton takapenkillä, mieluiten riittävän isolla caaralla, ettei arvo kärsisi.

Kauppaneuvoksen hienostunut suu herkistelee kalleimmalla, Ranskasta tuodulla aidolla konjakilla ja käryyttää havannalaista, käsin käärittyä sikaria.

Duunari on aina ajanut polkupyörällä työhön ja työstä kotiin.

Ostanut löysivapaiksi kossupullon ja kannattanut suomalaista tislausteollisuutta.

Työmies ja Pilliklubi värjäsivät duunarien etu- ja keskisormet keltaisiksi.

Sitran onkin hyvä katsoa historiaa taaksepäin ja tehdä arviot sen mukaan, miten eliitti vs. kansa on maapalloa kohdellut.

Olisko nyt maksun aika?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuli mieleen, että aikojen alusta asti, jos ei oteta tätä Nostradamusta huomioon, kun hänen tarinaansa on tulkittu ties montako tuhatta kertaa ja joka kerta on aina ollut eri tulkinta.

1800-luvulta asti on tehty ennustepelotteluita ja esimerkiksi Englannissa siellä ennustettiin, että hukutaan hevosen lantaan ja sen jälkeen olikin teknologiset uudistukset tulleet mutta kauhuskenaario ei toteutunut kuten ei nytkään yhtäkään ennusteista ole toteutunut enkä usko, että tulisi nyt mitään toteutumaan. Tämä nyt on vain median ja poliittisten voimien panikointia ja turhaa sellaista. Muun suuren maan on itse aloitettava ilmastoteot. Suomi on jo tehnyt todella paljon ja ei ole syytä enää jatkaa sitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Suomi on jo tehnyt todella paljon ja ei ole syytä enää jatkaa sitä."

Milloin Suomi on tehnyt paljon?

Minun nähdäkseni ei ole tehty juuri mitään. Suomalainen kuluttaa moninkertaisesti enemmän kuin intialainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset