Jorma Nordlin

Saako sananvapauden nimissä haukkua vieraslajiksi?

Perussuomalaisten kansanedustaja käyttää sananvapauttaan väärin ja toivottavasti joutuu siitä edesvastuuseen. Jossakin raja täytyy mennä.

Kuka haluaa kannattaa puoluetta jonka kansanedustajat möläyttelevät tällaisia juttuja? Tuskin äänestäjistä kovin merkittävä osuus haluaa samaistua tällaisiin kansanedustajiin, jotka möläyttelevät mitä sattuu.  Mitä tekee eduskuntaryhmä? Joutuuko kansanedustajan hölmöily eduskuntaryhmän arvioitavaksi?

Puolueen puheenjohtaja haluaa puolueesta hallituskelpoisen, näköjään osa kansanedustajista soutaa venettä nyt väärään suuntaan.

"Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä. Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa."

Minä veikkaan, että tuomio tulee ja aiheestakin. Kansanedustajan asema ei ole sellainen, jossa voi noin vain harrastaa sananvapauden väärinkäyttöä.

 

IL: "Kansanedustaja yhdisti eduskunnassa vieraslajien torjunnan turvapaikanhakijoihin - US: valtakunnansyyttäjä käy puheen läpi."

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c9e6281d-cc43-4775-8096-d76f594cf078

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Puheen lainvastaisuus on ilmeinen, mutta en tiedä, yhdynkö veikkaukseen tuomiosta. Kansanedustajan immuniteetin voi kumota vain viiden kuudesosan enemmistöllä. Ja ehkä on hyväkin pitää nämä mielipiteet näkyvillä niin, että protonatsit saavat jokeltaa niitä eduskunnassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Halla-aholla on mielenkiintoinen tilanne, joutuu siivoamaan puoluettaan, jos puolue meinaa päästä jatkossa johkin hallitukseen ja ylipäätään, jos haluaa lisää äänestäjiä. Kuka oikeasti uskaltaa myöntää äänestävänsä Perussuomalaisia, jos sieltä möläytellään tällaisia möläytyksiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämän kansanedustajan puolustelu asiaan: ”Ehkä mä nyt laitoin sen semmoiseksi herättäjäksi, että varmaan sen voi jokainen tulkita itse samalla tavalla tai sillä tavalla kuin haluaa.”

Epätoivoista huomion hakuisuuttako julkisuudelta vaikka laillisuuden rajoja kolistellen?

Ei ole itsekään ihan varma mitä nyt haluaisi hakea, kun ehkä on tota mieltä tai ehkä ei. :-D

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Jorma, on puhdasta itsepetosta uskotella että kun Jussi-Halla-aho laittaa porukkansa ruotuun, palkkiona on se, että muut puolueet ottavat perussuomalaiset hallitukseen.
Halla-aho on samassa tilanteessa kuin Ruotsidemokraatit. Sen enempää perussuomalaiset kuin ruotsidemokraatit eivät hyväksy maansa asettumista globaaliksi sosiaalitoimistoksi eikä halua antaa täydellistä päätäntävaltaa Brysseliin. Nämä ovat kynnyskysymyksiä jotta muut puolueet hyväksyisi nämä kaksi täysvaltaisiksi yhteistyökumppaneiksi. Jos persut ja ruotsidemokraatit antavat näissä peräksi, niillä ei puolueina ole olemassaolon tarvetta. Oppositiossa asioihin ei voi täysin vaikuttaa, mutta voi tehdä jotkut asiat hallituksessa päättäjille vaikeammaksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Halla-aho haluaa puolueen hallitukseen ja se tarkoittaa, että joutuu siivoamaan puolueesta "hörhöilyt" pois.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Vastaan kysymykseesi "Kuka haluaa kannattaa puoluetta jonka kansanedustajat möläyttelevät tällaisia juttuja?"

Hyppää autoon ja aja Helsingin kuplan ulkopuolelle. Mene jonkun pikkukylän baariin ja kysy. Löydät yllättävän paljon kannattajia tälle aatteelle.

Ei eräs sahuri turhaan ole tuon puolueen toisiksi suosituin ehdokas. Näillä möläytyksillä on oma vankka kannattajakuntansa. He tahtovat näyttää keskisormea Helsingin herroille ja hipstereille. Möläyttelijän äänestäminen on oiva keino saada oma äänensä varmasti kuuluviin. Jos se aiheuttaa pahennusta, sen parempi.

Jos tästä siis tulee oikeistaistelu, voidaan olla melko varmoja, että se vain luo uuden äänikuninkaan seuraaviin vaaleihin.

Tiettyjen ehdokkaiden kohdalla sekä negatiivinen, että positiivinen julkisuus lisää äänimääriä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Hyppää autoon ja aja Helsingin kuplan ulkopuolelle. Mene jonkun pikkukylän baariin ja kysy. Löydät yllättävän paljon kannattajia tälle aatteelle."

Pikkukylän baarin kannattajat nyt on käytännössä määrältään lähes olematon kannattajajoukko, jonka äänillä nyt ei saa mitään aikaiseksi, koska niitä on vähän.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Eduskunnan tunnetuin möläyttelijä pääsi juuri europarlamenttiin. Oman viiteryhmäsi ulkopuolella on siis melko suuri täysin toisin ajattelevien joukko, joita on tarpeeksi paljon saamaan ehdokkaita läpi.

Yksi paikka, mistä olen tähän väestönosaan kuuluvia löytänyt, on pikkukylien baarit. Siksi ehdotin myös sinulle tätä ratkaisua, kun ihmettelit, kuka näitä haluaa kannattaa? Mutta jos katsot, mistä kukakin sai eduskuntavaaleissa ääniä, myös Helsingistä löytyy näitä äänestäjiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #8

Toi kommenttini oli lähinnä sellainen, jolla ajoin takaa, ettei tule saamaan merkittävää kannatusta, koska ei merkittävä ihmisryhmä halua noihin samaistua. Ei ole mitään väliä mitä pikkukylän baarissa ajatellaan, koska ne eivät ole merkittäviä äänestäjäryhmiä. Jos yksi tai kaksi pääsee oppositioon ja Halla-aho haluaa puolueen hallitukseen, niin siinä on iso ristiriita, jolloin joutuu väkisinkin siivoamaan puoluetta, jotta tulee lisää kannatusta.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen Vastaus kommenttiin #11

Eli mielestäsi, jos puolue on eduskuntavaaleissa toisiksi suurin kahden promillen kanantuksen erolla suurimpaan puolueeseen, se ei ole merkittävä kannatus? Meillä on vähän eri kriteerit merkittävälle kannatukselle, mutta ei se mitään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #15

Käsittelin kommentissa pikkukylien kannatusta, enkä suinkaan puolueen valtakunnallista kannatusta, mikä on ihan eri asia. Puolueen äänestäjien enemmistö tuskin hörhöilijöitä äänestää.

Blogikirjoituksessa on kyse kaikista äänestäjistä, jotka puoluetta ovat äänestäneet.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #15

Kaikki kärkipuolueet tekivät poliitisen historian alhaisimman kannatuksen verrattuna aikaisempiin kärkipuolueisiin. Näin tämä menee. Sen lisäksi kannatus ei ole riittävä, jos haluaa saada ajamiaan asioita läpi. Tätä varmasti heikentää ihmisten vertaaminen vieraslajeihin.

Ei ole riittävä kannatus mitenkään, puolueen on pakko miettiä mitä kansanedustajat möläyttelee, jos meinaa saada riittävästi lisää kannatusta.

Valtakunnan asioiden hoitamisen suhteen kannatus ei ole läheskään riittävä. Oppositiopuolueelle se on hyvä liikkeellelähtö.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki Vastaus kommenttiin #11

Ihan aluksi on syytä huomauttaa arvon blogistille, että kaikki ihmisryhmät ovat merkittäviä ihmisryhmiä. Ei liene tarpeen korostaa, että tämä pätee myös perussuomalaisia äänestäneitä ja heidän sisäisiä eri voimasuhderyhmiään.

Toinen asia on se, ettei peräkuppiloiden poikia "opeteta" äänestämään oikein kieltämällä heidän mielipiteensä, taikka leimaamalla se merkityksettömäksi.

Kolmas asia on sitten se, että demokraattisilla vaaleilla valituilta luottamushenkilöiltä voidaan ja tulee edellyttää paitsi oman sananvapautensa käyttämistä, myös sitoutumista maamme perustuslakiin ja sen turvaamaan yhteiskuntarauhaan. Ihmisten keskinäinen yhdenvertaisuus on kirjattu hyveeksi perustuslakiimme.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #22

Huomautan tälle Kivimäelle, että äänimäärältään kylien peräkuppiloista saadut äänet ovat merkityksetön, se on vaalien fakta. Siitä ei pääse mihinkään. Niilä ei pitkälle pötkitä vaaleissa. Tarvitaan muidenkin ääniä, joten siinä on valinnan paikka.

Vaaleissa kaikki ihmisryhmät eivät vain ole merkittäviä, kannattaa ymmärtää vaalien realiteetit.

Jos joku muu poliitikko kuin kansanedustaja vertaisi jotakin ihmisryhmää vieraslajiin, niin todennäköisimmin tuomio tulisi, nyt on epävarmempi tilanne, koska ilmeisesti ratkaisu tehdään eduskunnassa.

Ei ole rajatonta sananvapautta, eikä sellaiseen oikeuttakaan kellään.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Helsingin kuplan ulkopuolella asuu noin neljä miljoonaa ihmistä ja Punavuoren sekä Käpylän ulkopuolella vielä enemmän. Otetaan vihreiltä ja vassareilta pois Helsingin ja Turun äänet, paljonko jää vihreille kansanedustajia?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #9

Tästä määrästäkö (pääkaupunkiseudun ulkopuolella) merkittävä osa äänestäisi jatkossa Perussuomalaisia? Tuskimpa tällaisilla möläytyksillä.

Mikä ihmeen takertuminen tässä on Helsinkikuplaan, kun kommenteissa oli nostettu esiin pikkukylien baarien kannattajat. Eihän maa nyt sentään näin jakaudu. Pikkukylien baarit versus Helsinki kupla. :-D

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Minä veikkaan, että tuomio tulee ja aiheestakin. Kansanedustajan asema ei ole sellainen, jossa voi noin vain harrastaa sananvapauden väärinkäyttöä."

Kansanedustajan asema on (onneksi) sellainen, jossa voi harrastaa sananvapauden käyttöä. Ilman sitä olisimme diktatuurissa tai muussa sosialismissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En usko tuomioon, varsinkaan, jos siihen tuo enemmistö vaaditaan.

Persuedustajat eivät ole koskaan johtajansa käskyvallan alla, se on nähty ennenkin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tilanne on nyt ihan erilainen. Vaalien toiseksi suurin puolue ja kannatusmittauksissa kannatusten ykkönen. Antaako puheenjohtaja yksittäisen kansanedustajan hörhöillä tällaisessa tilanteessa olevan puolueen kannatusta alaspäin? Tuskimpa

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Oletat, että maahanmuuton kritiikki vie puolueen kannatusta alaspäin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #24

Joidenkin ihmisryhmien rinnastaminen vieraslajeihin sitä tekee. En oleta tota mitä kommentissasi esität.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Tämähän nyt taas oli sellaista normaalia "isänmaallisten" retoriikkaa, että tummempaa ihmisväestöä verrataan eläimiin esim. apinoihin.

Se, että puhutaan maahanmuutosta tässä yhteydessä eli vieraslajeina, on ovela vertauskuva, jonka avulla toivotaan välttää se vastuu kuitenkin omista sanomisistaan eli että pitäisi myöntää olevansa rasisti.

Sitähän kun ei kukaan "isänmaallinen" iki päivänä tule myöntämään, että olisi rasisti. Eivät he voi astua kaapeistaan ulos päivänvaloon, koske heidän ajatuksensa ovat pahoja. Siksi ne pitää verhota tällaisiin vertauskuviin, yhteiskunnassa.

PS nuoretkin olivat suorastaan loukkaantuneita, että heidän lausuntojaan voitaisiin ajatella rasistisina ja että nyt valtion tuet perittäisiinkin takaisin.

Tämä kyseinen lausunto kuitenkin sisällyttää tämän rasistisen, voimakkaan sanoman: että jotkin ihmiset ovat eläimiä ja vieläpä haitallisia vieraslajeja.

Vieraslajihan on esim. täplärapu jota pyritään hävittämään tuhoamalla Suomesta. Tämä vertauskuva siis tarkoittaa, että maahanmuuttajat ovat eläimiä, joita pitäisi hävittää, kuten esim. täplärapuja.

Olisi hyvä, jos tällaisiin joku puuttuisi, ettei vihapuheesta tule arkipäivää Suomessa.

Käyttäjän pietarituominen kuva
Pietari Tuominen

Lehdistöhän on jo tähän puuttunut ja useat muutkin tahot. Kysymys on vain siitä, pystyvätkö he tekemään asialle mitään ja lisääkö tai vähentääkö tämä kyseisen edustajan kannatusta? Aika moni poliitikko on viimeisen sadan vuoden aikana noussut vääristä mielipiteistä annetun vankilatuomion jälkeen maansa johtoon. Se, että jokin virallinen taho tuomitsee vääristä mielipiteistä ei siis ole mikään tae siitä, että kyseisen edustajan kannattajat vaihtavat ideologiaansa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aika moni poliitikko on myös pudonnut. Tämä toimii myös toiseenkin suuntaan.
Vertaaminen ihmisiä vieraslajiin on selkeän väärä mielipide, tästä nyt vain pieni joukko todennäköisesti on eri mieltä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Normaalia "isänmaalisten" retoriikkaa, kun on ehkä jotain mieltä tai sitten ehkä ei: ”Ehkä mä nyt laitoin sen semmoiseksi herättäjäksi, että varmaan sen voi jokainen tulkita itse samalla tavalla tai sillä tavalla kuin haluaa.”

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä siinä kuuluisassa kuplassa asuvat löytyvät maakuntien pikkukylistä. "Stadissa" Turussa, Tampereella jne. elämä on huomattavasti monimuotoisempaa, rikkaampaa, kuin kepuvetoisessa pikkukunnassa jossa kunnanisinä häärivät paikalliset "pikku-Hitlerit" Kittilän kunta on tästä oiva esimerkki.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arto Granlundilla on syvällä tuo antikeskustalaisuus ja jopa vertaa pikku-Hitlereiksi. Tämä ei kyllä tuo hyvää kuvaa punamultahallitukselle jota ei olisi syntynyt ilman Keskustapuoluetta.

Jos jotain haluan sanoa niin eduskunnassa on porvarienemmistö 124 vastaan 76 vasemmisto jotenka olisiko nyt syyta Granlundin olla nimittelemättä Keskustalaisia.

Arto Granlund liimaa autosi takalasiin tarra jossa lukee "kesustalaisen kunnanisät ovat pikku-Hitlereitä" ja mene sittenmaaseudun ostarin parkkiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Mene sitten maaseudun ostarin parkkiin" Tuolla kommentilla juuri todistat, että kepuvetoisissa kunnissa ei erimielisiä suvaita. Eduskunnassa puolueet tekevät pakonsanelemina enemmistön aikaansaamiseksi yhteistyötä, mutta maaseudulla, kunnissa joissa on kepulla ehdoton enemmistö valtuustossa on meno toinen, omien suosiminen on silmiinpistävää, esim. koulukuljetusten saamiseksi on muiden kuin kepulaisten taksien turha laittaa hakemuksia.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #40

Mistä kumpuaa Sosiaalidemokraatti Arto Granlundille tämä keskustavastaisuus. Eikö punamultaa ole sovellettu Rafael Paasiosta lähtien monessa hallituksessa.
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen totesi 2011 että KOK/SDP vetoinen hallitus hitsautuu yhteen ja joten nytkin tämän SDP-KESK-VIHR-VASEM-RKP hallituksen pitää tehdä samoin nytkin muutoin ei kunnian kukko laula.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #40

Toiset ihmisten kutsuminen pikku-hitlereiksi ja sitä paheksuminen, ei ole osoitus etteikö eri mielisiä suvaita. Taksijuttusi on omaa kuvitelmaa, sillä kunnan taksit hoitavat yhdessä nuo koulukuljetukset, ja kilpailutus hoidetaan siten kuin kilpailutukset säännöt vaativat ja varmasti yhtä tarkasti oikein kuin HUSin Linden teki.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Oho! Oletko liittymässä demareihin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei liity aiheeseen mitenkään. Onko sen tuomitseminen, että ihmisiä rinnastetaan vieraslajeihin demareiden yksinkoikeus?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ei varmaankaan, mutta Mestari hyväksyy sen aivan varmasti jonkin sivulauseen kanssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

No, siitähän tässä on kyse, että Jorma toivoisi Mestarin ryhdistäytyvän ja hyväksyvän syytteen nostamisen. Eipä taida sellaista riskiä ottaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikö Ihminen olekkaan laji siinä missä esimerkiksi Norsu? Jos mut tiputettaisiin Amazonin sademettään niin olisin sellainen vieraslaji joka selviäisi hengissä korkeintaan vuorokauden. Täällä kotomettässä taas ei olisi mitään ongelmaa selvitä lopun ikäänsä. Täällä pyöristyjien joukossa on taas esimerkiksi petteri joka on verrannut persuja erääseen eläinlaumaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ihminen nimenomaan on laji, ja niitä on jo Suomessa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Laji ja vieraslaji nyt tarkoittavat ihan eri asioita. :-D

Pöyristymisellä ja hörhöilyn, sekä hölmöilyn tuomitsemisella on selvä ero.
Nyt tässä kansanedustaja hörhöili ja hölmöili oikein kunnolla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei aivan. Vieraslaji on lajin alijoukko.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #36

Rautiaisen virallinen määritelmä. :-D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

Ei todellakaan ole. Täyttä höpöä. Mutta ajatellaan kohteliaasti, että vain Mäenpää on rasisti ja Rautiainen pelkästään tietämätön:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vieraslaji
https://www.vieraslajit.fi

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #44

Rautiainen on syvästi tietoinen logiikasta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #49

Monikossa "vieraslajit" ovat tietenkin "lajien" osajoukko. Muita osajoukkoja ovat "alkuperäislajit" ja "tulokaslajit". Homo sapiens on yksi laji.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

Tähän voisi lisätä sen kielellisen hauskuuden, että asian looginen merkitys ei muutu, jos kirjoitamme:

"Vieraslajit" on tietenkin "lajien" osajoukko. Muita osajoukkoja ovat "alkuperäislajit" ja "tulokaslajit". Homo sapiens on yksi laji.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Minäpä kysyn myös kysymyksen.

Ketä kiinnostaa jos joku möläyttää jotain tälläistä? Ja miksi pitäisi asiasta välittää?

Teot ratkaisee ei puheet..

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se kiinnostaa mediaa ja sitä kautta luodaan mielikuvia äänestäjille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kun puoluetoiminan idea on, että yritetään saada mahdollisimman paljon ääniä ja kannatusta, niin ei tietenkään hörhöily pitämällä joitakin ihmisryhmiä vieraslajeina tuo sieltä ääniä lisää, josta niitä olisi saatavilla. Käytännössä puolueet joutuvat hakemaan ääniä lisää siitä suuresta äänestäjäkunnasta jotka ovat "maltillisesti" ajattelevia.

Äänestäjäkunnassa perinteiset puolueiden jakolinjat yleensä vallitsevat vanhempien äänestäjien keskuudessa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kuvittelet nyt melko turhaan tietäväsi mitä mieltä äänestäjät on tällaisesta täysin turhasta kohusta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Media pitää huolen, etteivät nämä ole turhia ja vaikuttavat äänestyskäyttäytymisiin. Siitä syystä puolueet ovat yleensä reagoineet ja irtisanoutuneet, kun joku heidän jäsen nousee julkisuuteen sellaisessa kielteisessä asiassa, joka ei edusta puolueen omaa linjaa.

anita frisk Vastaus kommenttiin #39

Pidätkö tätä kenties ihanteellisena tilana, että klikkihimoinen media vaikuttaa (manipuloi) ihmisten äänestyskäyttäytymiseen? Tai että medialla on oikeus määritellä mikä ei ole turhaa uutisoitavaksi vaikka selkeästi olisikin? Kannattaa muistaa, että media=toimittajat omine ideologioineen, niin Ylellä kuin Suomen Uutisissakin. Ja niin median omistajien kuin toimittajienkin kannattaisi muistaa, että suomalaiset lukevat nykyään paljon muutakin kuin kotimaan mediaa koska ovat kyllästyneet mielipiteisiin ja haluavat lukea ei-värittyneitä uutisia ja faktaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #45

En pidä, mutta siihen ei voi oikein itse vaikuttaa muuten kuin, että seuraa juttuja hyvin valikoivasti.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kertokaas minulle, kun olen niin tyhmä, jotta mikä on ilmaisun "vieraslaji" vastakohta tyyliin kylmä / lämmin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Se on alkuperäislaji.

Vieraslajit voivat kilpailla tai risteytyä luonnossa alkuperäisten lajien kanssa, saalistaa niitä tai levittää tauteja ja loisia. (~Wikipedia)
Juuri tällaisia ilmiöitä on Suomessa uutisoitu.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tänks. Vastauksesi olisi muidenkin hyvä sisäistää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #53

Homo sapiens on yksi laji. Vieraslajeja koskeva hallitusohjelman linjaus on oikeassa kohdassa. Natsismissa ei ole mitään hauskaa. Tässä kulkee raja. Onnittelut alustajalle asian ymmärtämisestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset