Jorma Nordlin

Hyi sinä ilmaston tuhoaja!

Valtava syyllistämiskampanja on nyt mediassa käynnissä. Tämäkö on oikea tapa asian edistämiseksi? Mitä tämä kertoo suomalaisesta mediasta? Nyt lopetakaa netin käyttö ja elokuvien katselu. 

Vie tietokone kierrätykseen. Mikä on Uuden Suomen blogipalvelun käytön hiilijalanjälki? Kamalaa ajatellakin asiaa. Syyllistykää kaikki. Miettikää tulevia sukupolvia mitä teette. Tällä menolla he voivat käyttää netin sijaan ainoastaan kynää ja paperia.

Syyllistäminen on huono tapa, varsinkin kun ihmisillä on taipumus tehdä siinä ylilyöntejä ja etenkin medialla.

Ilmastosyyllistämistä verovaroista maksettuna julkisena palveluna: "Neljän päivän leffaputki voi vastata päästöiltään yhden ihmisen lentomatkaa Helsingistä Tukholmaan – Se on epämiellyttävä totuus, josta ei haluta puhua"  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ilmastovaikuttamisen suurin virhe No 1 on tavallisten kansalaisten syyllistäminen. Se on hölmöintä mitä voi tehdä.

Globaalin mittakaavan ilmiössä eli ilmastomuutoksen nopeuden muutoksessa globaalit päätöksentekojärjestelmät ovat hyvin hitaita ja se on tässä se juurisyy.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Odotan milloin suomalainen media julkaisee otsikkoja tyyliin: "Suomalaisetko ilmastolaiskoja".

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Edes hiilidioksidin kokonaispäästöjen ei ole todellisuudessa havaittavaa ilmaston lämpenemistä todettu aiheuttavan; kautta aikojen hiilidioksidipitoisuuden muutostrendien ilmakehässä on todellisuudessa todettu seuraavan ilmaston lämpötilojen muutostrendejä eikä päinvastoin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Epäilen että tämän vetkuttelun takia saattaa peräti tulla terroristiryhmiä.

https://www.theguardian.com/environment/climate-co...

Ongelma ollut hyvin tiedossa jotain 50v mutta asialle ei ole tehty oikein mitään. Suunnilleen myyty lisää roinaa vihreässä pakkauksessa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Toisille nuorille tulee valtava ahdistus ja pelko kun ne uskoo kaiken mitä noi kehtaa suoltaa.

Tekisivät ensin vaihtoehtoja kun tässä nyt vaan on pakko liikkua, lämmittää kämppää ja jopa syödä.

Suomella on siinä mielessä onnellinen asema kun väki vähenee myös saasteet vähenee.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Niin ja talouskasvu on näivettynyt, sekään ei lisää ilmaston kuormitusta.

Nuorten ahdistaminen tarjotaan nyt julkisena palveluna. (YLE)

Käyttäjän keijosaaresto kuva
Keijo Saaresto

On se vaan tuo ilmastokysymys ryöpsähtänyt extreme populismiksi - valitettavasti. Minusta on sekundääristä ja äärimmäistä populismia etsi syitä ilmastonmuutokseen ja syyttää siitä yksilöitä. Ilmaston muutos lienee fakta ja syistä on kai turha keskustella kun ihmispopulaation määrä on tunnettu.

7.7 miljardia ihmistä on paljon ja 7 700 000 000 ihmistä vielä enemmän. Tuo ihmisjoukko tuottaa jo omalla hengityksellään muutamassa viikossa enemmän hiilidioksidia kuin Suomen päästöt ovat vuodessa. Ja jos jollekin ei aukea kuinka suuri luku 7 700 000 000 niin itse kukin voi laskea esimerkiksi milloin itse saavuttaa 7 700 000 000 sekunnin iän. Valitettavasti vain keskustelu ihmispopulaation suuruuden vaikutuksesta ilmastonmuutokseen on tabu.

On siis puhdasta populismi pohtia miten estää jokin mitä ei voi estää. Olisi vain mielenkiintoista tietää miten esimerkiksi nykyinen populisti hallitus saa maailman väestön käännytettyä ilmastoa pelastamaan. Oikea ja järkevä poliitikko pohtisi jo sitä miten sopeutua ilmastonmuutokseen. Se on paljon helpompi kohdata kun siihen valmistautuu hyvissä ajoin.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

"Oikea ja järkevä poliitikko pohtisi jo sitä miten sopeutua ilmastonmuutokseen. Se on paljon helpompi kohdata kun siihen valmistautuu hyvissä ajoin."

Olen jo aikaisemminkin kirjoitellut, että kun ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotulle, uhkaavalle ilmaston lämpenemiselle ei näyttöä todellisuudesta ole, Pariisin sopimus on korvattava luonnollisiin ilmastonmuutoksiin ja sään ääri-ilmiöihin sopeutumisella. Tällä voidaan vaikuttaa esimerkiksi kehitysmaiden tarpeisiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Voitko lopettaa tuon toistuvan valheen jankkaamisen kun et kykene kertomaan miksi ilmasto lämpenee vaikka auringon ja planetaaristen syklien mukaan pitäisi viilentyä?

https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_model#Zero-d...

Koska pitäisi viilentyä mutta kuitenkin lämpenee niin tuosta ääriyksinkertaisesta laskukaavasta nähdään, että emissiivisyys muuttuu.

Mikä muuttaa planeetan emissiivisyyttä? Mikä tauti vaivaa maapallon metsiä joista hävinnyt suuri osa viimeisen 40v aikana?

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

faktoista kiinnostuneille muutakin kuin mutu ja yksipuolista ilmasto propagandaa ... eräästä käppyrästä ... pitkähkö artikkeli ja vielä ulkomaan kielellä ...

Ilmastonmuutoksen aka ihmisen aiheuttamassa CO2 lämpenemispaniikissa eivät faktat ole merkinneet 20-30 vuoteen enää yhtään mitään. Michael Mannin lanseeraama ”jääkiekkomaila” lämpenemiskäyrän vaikutuksesta nykymenoon artikkelin 1. osasta,
miksi yhden käyrän muoto merkitsee niin paljon?

”It matters because the advocates of the Anthropocene as a geologic epoch are relying on the Marcott hockey stick.”

Kuva 13 josta selviää että 8000 vuotta sitten oli huomattavan lämmintä mutta CO2 pitoisuus EI ollut korkealla.

Ja mitä mailan muotoinen käyrä vaikuttaa ilmasto politiikkaan:

”It matters because hockey sticks are being used to justify policy changes, carbon taxes and destroy individual liberty and prosperity.

Varsinkin ”tuhotaan yksilön vapaus ja omaisuus” !!

https://wattsupwiththat.com/2019/06/25/resolution-...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ja mikä parasta, tämä kaikki ahdistus, angsti, huoli, syyllistäminen
ja uhkailu pohjautuu IPCC:n antamiin raportteihin. Ja IPCC on jäänyt
kiinni valehtelusta ja omien malliensa "kalibroimisesta" ja nauttii
hallitusten ja poliitikkojen suojaa oman kuplahallinsa sisällä. Tietty
megalomaanisten taloudellisten intressipiirien myötäily kuuluu asiaa myös.
Lopusta huolehtii mediarummutus, joka toistaa valehtelusta narahtaneen
IPCC:n lausumia ja uhkakuvia täytenä totena. IPCC:n toiminnan arvostelu
lähentelee kerettiläisyyttä, myös täällä Suomessa.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Jos lähdetään siitä ajatuksesta, että ihmisen toimilla ei ole vaikutusta ilmastonmuutokseen, ja lämpötila nousee, napajäätiköt sulavat, meret lämpenevät ja Siperia päästää ikiraudastaan metaanin ilmakehään ihan "luonnostaan", niin sitten me pojat ja tytöt, vasta kusessa ollaankin.

Sen ajatuksen pitäisi ahdistaa vielä enemmän kuin sen että tartteis tehrä jotain

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ilmastomuutos on ilmeisimmin fakta, nyt kiistellään ihmisen vaikutuksesta sen nopeuteen ja tämä sekoitetaan ilmastomuutokseksi, joka on siis toinen asia.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Joku muu hoitaa? Vähän niin kuin yleensäkin?

Vai voisko ajatella, että jos jokainen ihminen huolehtii yhdestä muoviroskasta päivässä, se tarkoittaa liki 8:aa miljardia muoviroskaa päivässä? Tai käy autolla kaupassa kerran viikossa kahden reissun sijaan? Tai hurjimmat jopa vuorotellen kimppakyydillä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tällainen edellyttää globaalilla tasolla vaikuttamista. Se on ensisijainen toimintatapa jos jotain ylipäätään halutaan tehdä.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen Vastaus kommenttiin #16

Itselläni on sellainen hytinä, että asia on aika hyvin tiedostettu ihan globaalillakin tasolla. Samoin luulen, että esim. Kiinan kasvava, suurissa kaupungeissa asuva keskiluokka on kiusallisisen tietoinen hengitysilmansa laadusta.

Muutokset tapahtuvat politiikan ulkopuolella. Ja politiikka vain reagoi "oikeassa elämässä" tapahtuviin muutoksiin, ei päinvastoin. Näin myös Kiinalla on paineita parempaan ilmaston huomioimiseen. Ja sillä on myös ensimmäinen ohjelma asian tilan parantamiseksi.

Sekä sisäpoliittiset (isoimmissa kaupungeissa ei voi enää hengittää) että kauppapoliittiset (vientimaat ovat kiinnostuneita ympäristöasioista) syyt pakottavat sen muuttumaan, hitaasti mutta varmasti. Sama koskee kaikkia kehittyviä talouksia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #19

Politiikan jälkijättöinen reagointi vasta kun poliittinen paine kasvaa voi olla liian hidasta mikäli mahdollinen muutoksen nopeutuminen edellyttää nopeampia toimia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Siitä on hyvä lähteä, että luonnollisilla sykleillä pitäisi viilentyä.

Että kyllä se ihminen siihen vaikuttaa mutta mikä se muutosnopeus on niin sitä ei ihan tarkkaan tiedetä.

Satelliittikuvien perusteell se mitä tapahtunut vain muutamassa kymmenessä vuodessa planeetan metsille, näyttää siltä kuin planeetta olisi sairastunut jostain taudista kun metsät vaan häviää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mikäli asiaan liittyvässä toiminnassa jotain tahoa halutaan syyllistää, niin kansalaisten sijaan oikeampi kohde olisivat globaalilla tasolla päättäjät.

Näin suomalainen media ei tee, vaan nokkii tavallisia ihmisiä. Se ilmeisesti myy.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

EN mä kyllä ymmärrä miten todennettujen faktojen kertominen voi olla syyllistämistä. Vai onko kyseessä kenties asia josta ei saisi kansalaisille kertoa?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#12
Ihmiset jotka haluavat laistaa ilmastotalkoista eivät pidä itselleen kielteisestä totuudesta. He kutsuvat tosi asioiden ilmi tuomista sen takia "syyllistämiseksi".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tällaisen todennetun faktan kertomisella on tarkoituksensa. Ei näitä vaan faktan vuoksi uutisoida. Niin media ei toimi.

Tällasen suomalaisen syyllistämiskulttuurin sijaan, joka on verhottu "faktojen" muotoon pitäisi päästä tehokkaampaan globaalin tason vaikuttamiseen, jos halutaan asiaan oikeasti vaikuttaa ja saada jotain aikaiseksi. Ei ole mitään järkeä tällaisessa touhussa.

Järjestys on väärä ja täysin väärä toimintatapa. Ensimmäisenä pitäisi voimakkaasti vaikuttaa globaalilla tasolla esimerkiksi EU:ssa ja sitten yhteisesti toteuttaa toimenpiteitä. Ei todellakaan näin, jossa syyllistetään kansalaiset ja globaalin tason vaikuttamisen perään pitää kysellä tapahtuuko yhtään mitään Suomen osalta siinä asiassa. Nyt pitäisi jo olla julkisuudessa syyllistämisen sijaan mitä asioiden eteen oikeasti tehdään esimerkiksi EU:ssa.

Tämä syyllistäminen on niin suomalaisen hölmö tapa toimia. Ei näin!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Median pitäisi seurata hallituksen ja päättäjien toimia ja kertoa niistä miten EU-tasolla ja globaalilla tasolla ylipäätään asiassa vaikutetaan. Ilmeisesti sellaiset jutut eivät myy. Kansalaisten syyllistäminen "faktojen" muodossa myy paremmin. Sillä lisätään esimerkiksi nuorten ilmastoahdistusta.

Todellisuudessa Suomen sisäisillä toimilla ei ole yhtään mitään vaikutusta, ellei globaalilla tasolla saada valtioiden välistä yhteistyötä paremmin toimimaan.

Tämä ei yleensä kiinnosta, joten keskitymme ruoskimaan itseämme syyllistämällä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 18

Mediahan on uutisoinut ihan kiitettävästi esimerkiksi Kioton pöytäkirjasta ja Pariisin ilmastosopimuksesta. Aika globaaleja juttuja. Samoin uuden hallituksen ilmastopolitiikasta ja vaikka HNRY-hankkeesta. Onko sellainen uutisointi mennyt ohi?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Yks neropatti väläytti seuraavaa! Me suomalaiset emme voi painostaa muita maita lopettamaan päästöjään ennenkuin tämän maan päästöt on nollassa.
Nyt sitten vaan miettimään että millä veetulla tämä maa painostaa muita maita. Tulee Spede sketsi mieleen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Yks neropatti väläytti seuraavaa! Me suomalaiset emme voi painostaa muita maita lopettamaan päästöjään ennenkuin tämän maan päästöt on nollassa."

Laitahan lähde.

"Nyt sitten vaan miettimään että millä veetulla tämä maa painostaa muita maita."

Maailmassa on 194 valtiota. Jos näistä vaikka pari sontii niin sitten ne 192 muuta asettaa kauppasaartoa kunnes ovat saaneet päästönsä ojennukseen.

Se juttu vaan kun me ollaan niitä sontivia maita että pitäisi saada meidän päästöt samaan linjaan muiden kanssa, esimerkiksi meitä parempien ruotsalaisten kanssa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ai niin se neropatti taisitkin olla sinä? Eli Suomi laittaa kaikki sontivat maat kauppasaartoon vai? Roger, edelleen tulee mieleen Speden sketsi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #28

"Ai niin se neropatti taisitkin olla sinä?"

En minä ole mistään suomen päästöjen nollauksesta selittänyt. Eli keksit siis omasta päästäsi ja tuo on sinun omaa visiota.

Eikä Suomi yksin ole solminut Pariisin sopimusta. Kuinka tyhmä pitää olla käsittämään sitä, että maailmaa on Suomen rajojen ulkopuolella?

Mutta jo pelkkä EU voi blokata sontivan maan ja on niin suuri talousalue, että se on pakko huomioida. Suomi kuuluu EU:n ja hyvä niin.

Suomessa päästöt jonkinverran EU:n keskiarvoa korkeammalla, että ihan selvästi päästöjen vähentämisessä on töitä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ampukaa itseänne pikimmiten voimakkaalla ilmakiväärillä silmien väliin, ja upotattekoon ruumis hapettomaan suonsilmään, niin ei tule liikaa CO2 päästöjä ;O))) Ilmastouutisointi alkaa olemaan jo sellaista tasoa, että selkämme takana varmaankin tapahtuu jotakin aivan hirmuisen tärkeää, emmekä me sitä koskaan sitten huomaa kun uutisointi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset