Jorma Nordlin

Alustatalous tarvitsee oman reilunkaupan merkkinsä

YLE uutisoi Pizza-onlinen harjoittamasta pizzeriayrittäjien riistosta. Markkinajohtajan asemassa tämä sähköinen pizzanmyyntipalvelu riistää yrittäjiltä pizzan hinnasta 16-22%.

Tämä on varoittava esimerkki miten alustataloudessa käy silloin kun yhdestä sähköisestä markkinapaikasta tulee markkinajohtaja. Yrittäjän vaihtoehtona on epäreilu lähes pakollinen jäsenyys tässä riistävässä sähköisessä markkinapaikassa, tai erota ja katsoa miten myynti romahtaa.

Eräs tapa taistella tällaista epätervettä kehitystä vastaan olisi alustatalouden reilunkaupan merkin julkistaminen, jonka sähköinen alusta markkinapaikkana saisi silloin, kun se täyttää tietyt ehdot ja yrittäjän ei tarvitsisi ylisuuria maksua maksaa alustalle. Asiakkaat voisivat helposti tunnistaa nämä reilun kaupan alustat ja siirtyä käyttämään niitä.

Yrittäjät ovat jatkossakin näiden alustatalousalustojen tarjoajien armoilla, ellei tällaista reilunkaupan merkkiä julkisteta. Kaupankäynti siirtyy lähes kokonaan sähköiseksi kivijalkakaupoista alustatalousalustoille. Siinä tällainen alustan tarjoaja on täysin niskanpäällä suhteessa yrittäjiin.

Yle tutki: Pizzayrittäjät syyttävät Pizza-onlinea riistosta – Näin nettipalvelusta kasvoi jättiläinen, joka vie pizzasta enemmän kuin verottaja
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Alustatalous Airbnb:stä, Uberista ja Fiverrista aina Woltiin ja Pizza Onlineen asti verottaa elinkeinoelämältä tyypillisesti noin 10% - 20% siivun monella toimialalla. Ja lisää on tulossa. Onko 20 vuoden kuluttua enää kovin paljon työpaikkoja muualla kuin alustataloudessa?

Reilun kaupan merkki tuskin muuttaisi mitään. Tässä on vähän samansuuntainen tilanne kuin uhkapelissä, yhteiskunnan pitäisi poliittisesti päättää, otetaanko tarjolla oleva 10% - 20% siivu yhteiskunnan taskuun, vai jätetäänkö se yksityisille toimijoille.

Varmaan EU ja USA:n hallitus ja ties kuka älähtäisi jotain, jos alettaisiin säätää lakia joka tekee alustataloudesta valtion monopolin. Mutta harvinaisen hyvä laki se kyllä olisi. Mitä enemmän alustatalouden toimijoiden soheltamista katselee, sitä paremmalta tuntuu ajatus koko touhun monopolisoimisesta valtiolle. Yksi verokarhu riittää.

Vuokratyöfirmat ovat toinen vähän samansuuntainen tarina.

Ennustan että 10 vuoden kuluttua iso jakolinja maailman politiikassa on ne vasemmistolaiset valtiot, jotka tekevät alustataloudesta valtion monopolin, vastaan niille talouspakotteita tästä syystä johtuen jakava USA ja ne valtiot jotka eivät uskalla sanoa vastaan USA:lle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset